Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tajemniczy czujnik podpowiedzcie co to jest
Autor Wiadomość
Mateuszhg 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 16-01-2008, 16:20   Tajemniczy czujnik podpowiedzcie co to jest

Witam interesuje mnie czujnik który jest zaznaczony zółtą strzałką. Jak sprawdzam go omomerzem to nic sie nie dzieje a i jak odłącze koste z tego czujnika to również się nic nie dzieje. Za co to jest odpowiedzialne ?
Passat b4 TDI 258tys.Km 95r
Truck
Man TGA

szymon18a 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 16-01-2008, 16:36   

Witam.Wydaje mi się że to jest czujnik temperatury powietrza dolotowego

Przemek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-01-2008, 16:36   

Witam. Moim zdaniem jest to czujnik temperatury zasysanego powietrza. Prawy dolny róg z niebieską wtyczką czujnik temperatury płynu chłodzącego podający sygnał do kompa który steruje dawką paliwa, obok niego zawór EGR czyli recyrkulacji spalin.

Mateuszhg 

Wysłany: 16-01-2008, 16:42   

Śliczne dziękuje wam. Czyli jak nic się nie dzieje , to myślicie ze jest walnięty ?? Samochod ogólnie jest słaby zamulony. A i jeszcze muszę dodać ze jak tak na maxa przycisne pedał gazu na biegu jałowym to jest najpierw beeeeeeeeee dopiero pozniej wchodzi na obroty.
Truck
Man TGA

Przemek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-01-2008, 17:10   

Mam podobny problem. Byłem na djagnostyce komputerowej wyszła sonda lambda że padła i brak styku na mase. Wymieniłem sonda pracuje ale po nagrzaniu silnika ponownie pojawia się błąd brak styku na mase. Sprawdzał elektryk połączenia na kostkach i połączenia z kompem i jest OK. Podejrzewa padający komputer ale mam problem nigdzie nie mogę dotać do mojego silnika 835C1.000. Po resecie chodzi przez jakiś czas dobrze ale puźnie zapala się kontrolka od wtrysku i mół. Przepala przytym straszne ilości paliwa i gazu. Pali mi przy spokojnej jeździe po mieście koło 16l gazu a to tylko 1,6l. Najlepiej podjechać gdzieś na komputer odrzałować te 30 czy 50zł i wiedzieć co jest niż kupować czujniki w ciemno. Pozdrawiam

Mateuszhg 

Wysłany: 16-01-2008, 18:48   

NO to kolego ja byłem juz na kompie i byłtaki przypadek ze komputer miał problemy z wykryc samochodowego kompa. Po jakimś czasie udało się połączyć i było coś ponad 700 błedów :) . Powiedzieli ze chyba mam uszkodzonego kompa. No i nie wiem co teraz mam zrobic . Dziwna sprawa
Truck
Man TGA

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-01-2008, 18:56   

modlić się, że znajdziesz jakiś na podmianę a najlepiej pożyczysz, co by na nim chwilkę pojeździć i zobaczyć czy jakieś błędy połapie
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Mateuszhg 

Wysłany: 16-01-2008, 22:19   

pojadę do innego daignosty bo ten to wogle ma kompa od paru dni i widzialem ze nie bardzo zna sie na tym. Systemu jakiego uzywa to CDIF 2
Truck
Man TGA

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 16-01-2008, 22:31   

Problem z tym czujnikiem był już opisywany dość szeroko, trzeba poszukać na forum. Zwie się on ATS-04. Dobry jest zamiennik z BERU ST 035 0824111010 - oto aukcja http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=268464954 . Uszkodzenie tego czujnika objawia się zalewaniem silnika -tj. większe zużycie paliwa i podwyższone obroty silnika oraz problemy z przyspieszeniem płynnym

Mateuszhg 

Wysłany: 23-01-2008, 18:55   

Byłem w innym servisie na kompie i zero błedów no i ja juz nie wiem o co to chodzi. Powiedzieli ze mozna by bylo probowac kata wywalić. Jeszcze mam takie pytanie dotyczące takiego czujnika do ktorego sa rurki od podcisnienia. jest on na moim zdjeciu taki czerwony i od niego jest jedna rurka urwana. Moze mi ktos powiedziec co to za czujnik ???

** Dodano: 23-01-2008, 18:56 **
Jeszcze dodam ze znajduje sie obok niebieskiego czujnika tmperatury.
Truck
Man TGA

Odpowiedz do tematu