Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tempra 1.9 tds ile oleju do silnika
Autor Wiadomość
matliz 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-07-2006, 19:34   tempra 1.9 tds ile oleju do silnika

Witam wszystkich, mam pytanie do użytkowników fiatów w dieslu dokładnie 1.9 tds, ile lejecie oleju do swoich silników przy wymianie na nowy i jaki olej byście polecili żeby zalać do silnika, pytam bo nie miałem żadnej inforamcji jaki olej był lany ( auto sprowadzone ) .Przebieg mojego auta to 170 tys km, jezdziłem po warsztatach i tam mówią różnie.

Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-07-2006, 21:33   

Zalej jakiegos minerala
mobil 1 bedzie dobry
Jak zamierzasz lac np lotosa to pamietaj o wymiana co 10 kkm bo potem mu wlasciwosci bardzo szybko spadaja.
Mozna by sie pokusisc o polsyntetyk jakis jesli nie widac wyciekow ale ja bym sie sklanial do dobrego minerala.
W dieslu wazna jest turbina a ona lubi dobry olej takze warto dolozyc pare grosza wiecej.
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

matliz 

Wysłany: 26-07-2006, 10:13   

MupiK napisał/a:
Zalej jakiegos minerala
mobil 1 bedzie dobry
Jak zamierzasz lac np lotosa to pamietaj o wymiana co 10 kkm bo potem mu wlasciwosci bardzo szybko spadaja.
Mozna by sie pokusisc o polsyntetyk jakis jesli nie widac wyciekow ale ja bym sie sklanial do dobrego minerala.
W dieslu wazna jest turbina a ona lubi dobry olej takze warto dolozyc pare grosza wiecej.

Dzieki za pomoc, kupiłem olej shella 15w40.
     Moneta

sqrkowany 
witamy nowego

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 31-07-2006, 21:01   

matliz napisał/a:
ile lejecie oleju do swoich silników

jeżeli nie jest za późno na taką odpowiedź, to powinieneś przygotować jakieś 6 litrów oleju.

pozdrawiam

matliz 

Wysłany: 08-08-2006, 19:41   

sqrkowany napisał/a:
matliz napisał/a:

jeżeli nie jest za późno na taką odpowiedź, to powinieneś przygotować jakieś 6 litrów oleju.

pozdrawiam

wlałem 5 litrów ale i co mnie dziwi stan na bagnecie wynosi ponad max.

RobertWroc 

Wysłany: 08-08-2006, 23:42   

spóściłem-nie odessałem-wlałem no zdziwienie że weszło 5 l i jest ponad max. gdzieś został sary olej pewnie i masz ultra mieszankę.
A tak poważnie to do mojej Cromy w/g foty powinno wejść 9!!!litrów a 5.5 starczyło. nie wiem jak oni to liczą moze wspólnie ze skrzynią i wspomaganiem?

sqrkowany 
witamy nowego

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 09-08-2006, 08:50   

matliz napisał/a:
sqrkowany napisał/a:
matliz napisał/a:

pozdrawiam

u mnie weszło zdecydowanie ponad 5 l. (tzn. prawie 6 l.), chociaż TUTAJ jest napisane zupełnie co innego.

matliz 

Wysłany: 09-08-2006, 11:11   

RobertWroc napisał/a:
spóściłem-nie odessałem-wlałem no zdziwienie że weszło 5 l i jest ponad max. gdzieś został sary olej pewnie i masz ultra mieszankę.
A tak poważnie to do mojej Cromy w/g foty powinno wejść 9!!!litrów a 5.5 starczyło. nie wiem jak oni to liczą moze wspólnie ze skrzynią i wspomaganiem?

nie odssyałem tylko spuszczałem olej i czekałęm ze 30 min aż wszystko zleci także wątpie żeby cokolwiek zostało w misce oraz w silniku, po za tym jak wczesniej sprawdzałem czyli przed wymianą to stan również był na maxa a zeszło niecałe 5 litrów oleju, co dziwne w książce pisze żeby wlać 5 litrów i 0,6 l na filter.Wydaje mi sie że ten bagnet jest jakis nienormalny chyba.

[ Dodano: 09-08-2006, 11:17 ]
sqrkowany napisał/a:
matliz napisał/a:
sqrkowany napisał/a:
matliz napisał/a:

pozdrawiam

u mnie weszło zdecydowanie ponad 5 l. (tzn. prawie 6 l.), chociaż TUTAJ jest napisane zupełnie co innego.

No własnie wszedzie pisze inaczej, np wymiana widze że tutaj jest zalecana raz na 20,000 tys km a gdzie indziej że co 7500 tys km, wszystko rozbierzne.

elvis-78 

Wysłany: 11-08-2006, 09:42   

u mnie tipku 1,9 td weszło 5 litrów rzem z wymina filtra i prwie był pełny.wlałem do swojega elf turbo .Przejzdziłem juz troche na nim i nie narzekam

bolsx 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-11-2006, 16:25   

trzeba miec na wymiane ok 5 litrow i najlepiej zalac go polsyntetykiem

sosen86 

Wysłany: 06-11-2006, 16:28   

jezeli chodzi o olej a nie wiedziales jaki byl wczesniej to powinien byc semisyntetic u mnie w TDI mam castrola GTD...i tak czytam i troche mnie dziwia ilosci tego oleju jakie podajecie hmmm do 1.9tdi VW weszlo 4,5L
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-11-2006, 18:35   

Dokładnie 5 l.

matliz 

Wysłany: 07-11-2006, 16:29   

sosen86 napisał/a:
jezeli chodzi o olej a nie wiedziales jaki byl wczesniej to powinien byc semisyntetic u mnie w TDI mam castrola GTD...i tak czytam i troche mnie dziwia ilosci tego oleju jakie podajecie hmmm do 1.9tdi VW weszlo 4,5L

Jedni piszą zeby lać semisyntetic inni mineralny bo jak sie wleje semisyntetyca to moza silnik rozczelnic takie chistorie słyszałem, poniewaz nie mozna wlac semisyntetycka jesli wczesniej był lany mineralny.

** Dodano: 07-11-2006, 16:35 **
lordabarth napisał/a:
Dokładnie 5 l.
Obrazek

tyle własnie wlałem i na bagnecie było ponad max a olej napewno zleciał wszystki korek odrecony był z 30 min wiec nie mogło nic zostac oleju.

geronimo23 

Wysłany: 22-11-2006, 19:59   

pojemnosc miski Tds 4.2 miska + filtr 5.0L Roznica pomiedzy min a max na bagnecie oznacza 1L oleju !

** Dodano: 22-11-2006, 20:00 **
jezeli potrzebujesz jeszcze jakies dane o poj. pisz pozdro

sławek 

Wysłany: 09-12-2007, 08:36   Jaki Olej?

Witam, wg. moich zebranych opini najlepiej zalać silnik półsyntetykiem bez względu na to ile ma przejechane silnik, półsyntetyk pomoże dłużej pracować turbinie! Turbiny pracują w bardzo ciężkich warunkach i zalanie zwykłego minerala 15W/40 zaklei łożyska w turbinie i zamiast 1.9TD będziemy mieli 1.9D. Najczęstszą przyczyną awarii turbiny jest właśnie zabrudzenie ceramicznych łożysk co wczesniej spowodowało wlanie np. mineralnego oleju. W zwykłym dieslu można wlać 15W/40 ale nie w silnikach z turbodoładowaniem.
     Moneta

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 09-12-2007, 10:53   

sławek, po co odgrzewac temat z ponad roku?

Hipo 

Wysłany: 09-12-2007, 10:56   

sławek, kolego po pierwsze wyciagłeś starego jak świat kotleta na wierzch, po drugie piszesz kompletne bzdury które nikogo nie interesują a wręcz jeszcze jakiemuś niezorientowanemu zrobisz mętlik w głowie.

Według twojej teorii to wszystkie silniki diesla z lat 80-90 to jednostki wolnossące to odrazu po zalaniu mineralem się turbiny pozaklejały ? :red_kartka: dawno z taką bzdurą sie nie spotkałem, doedukuj się chłopie troche bo się ośmieszasz tylko.

JCB 3CX Contraktor

sławek 

Wysłany: 09-12-2007, 17:14   

Hipo napisał/a:
sławek, kolego po pierwsze wyciagłeś starego jak świat kotleta na wierzch, po drugie piszesz kompletne bzdury które nikogo nie interesują a wręcz jeszcze jakiemuś niezorientowanemu zrobisz mętlik w głowie.

Według twojej teorii to wszystkie silniki diesla z lat 80-90 to jednostki wolnossące to odrazu po zalaniu mineralem się turbiny pozaklejały ? :red_kartka: dawno z taką bzdurą sie nie spotkałem, doedukuj się chłopie troche bo się ośmieszasz tylko.

Po pierwsze; niewiedziałem że temat był już poruszany.
Po drugie; nie atakuj mnie ot tak odrazu za coś co napisałem na podstawie tego co powiedzieli mi mechanicy z serwisów.
Po trzecie: mogłeś napisać że nie mam racji bo to to to i owo.
Po czwarte; nie mam zamiaru się edukować w tym kierunku bo to nie mój zawód.
Po piąte; nie odrazu się pozaklejają tylko wyższe prawdopodobieństwo awarii turbiny (ale to już nie ważne, skoro jestem w błędzie).
Po szóste; przepraszam za wypowiedz która wg. mnie była prawidłowa (myliłem się, i mechanicy też)
Po siódme; szkoda wogóle się udzielać na forum skoro tak traktujecie nowych lub tych którzy są w błędzie.
Po ósme; ŻEGAM
     Moneta

Hipo 

Wysłany: 10-12-2007, 16:34   

Niestety kolego ale nie zostałeś zaatakowany, tylko Ci wskazałem kolejne błędy merytoryczne które zawierała twoja wypowiedź, skoro odebrałes to w ten sposób to już wyłącznie twoja sprawa.

Również zegnamy i bez żalu

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu