tempra 1.9 tds ile oleju do silnika |
Autor |
Wiadomość |
matliz

Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 19:34 tempra 1.9 tds ile oleju do silnika
|
|
|
Witam wszystkich, mam pytanie do użytkowników fiatów w dieslu dokładnie 1.9 tds, ile lejecie oleju do swoich silników przy wymianie na nowy i jaki olej byście polecili żeby zalać do silnika, pytam bo nie miałem żadnej inforamcji jaki olej był lany ( auto sprowadzone ) .Przebieg mojego auta to 170 tys km, jezdziłem po warsztatach i tam mówią różnie. |
|
|
|
|
 |
MupiK

Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 21:33
|
|
|
Zalej jakiegos minerala
mobil 1 bedzie dobry
Jak zamierzasz lac np lotosa to pamietaj o wymiana co 10 kkm bo potem mu wlasciwosci bardzo szybko spadaja.
Mozna by sie pokusisc o polsyntetyk jakis jesli nie widac wyciekow ale ja bym sie sklanial do dobrego minerala.
W dieslu wazna jest turbina a ona lubi dobry olej takze warto dolozyc pare grosza wiecej. |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
 |
matliz

|
Wysłany: 26-07-2006, 10:13
|
|
|
MupiK napisał/a: | Zalej jakiegos minerala
mobil 1 bedzie dobry
Jak zamierzasz lac np lotosa to pamietaj o wymiana co 10 kkm bo potem mu wlasciwosci bardzo szybko spadaja.
Mozna by sie pokusisc o polsyntetyk jakis jesli nie widac wyciekow ale ja bym sie sklanial do dobrego minerala.
W dieslu wazna jest turbina a ona lubi dobry olej takze warto dolozyc pare grosza wiecej. |
Dzieki za pomoc, kupiłem olej shella 15w40. |
|
|
|
 |
sqrkowany
witamy nowego

Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 26 Cze 2006 Posty: 8 Skąd: Szczytno
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-07-2006, 21:01
|
|
|
matliz napisał/a: | ile lejecie oleju do swoich silników |
jeżeli nie jest za późno na taką odpowiedź, to powinieneś przygotować jakieś 6 litrów oleju.
pozdrawiam |
_________________ Tempra 1.9 Tds 1990 r. |
|
|
|
 |
matliz

|
Wysłany: 08-08-2006, 19:41
|
|
|
sqrkowany napisał/a: | matliz napisał/a: | ile lejecie oleju do swoich silników |
jeżeli nie jest za późno na taką odpowiedź, to powinieneś przygotować jakieś 6 litrów oleju.
pozdrawiam |
wlałem 5 litrów ale i co mnie dziwi stan na bagnecie wynosi ponad max. |
_________________ Fiat Tempra 1.9 tds |
|
|
|
 |
RobertWroc

Pomógł: 3 razy Wiek: 53 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-08-2006, 23:42
|
|
|
spóściłem-nie odessałem-wlałem no zdziwienie że weszło 5 l i jest ponad max. gdzieś został sary olej pewnie i masz ultra mieszankę.
A tak poważnie to do mojej Cromy w/g foty powinno wejść 9!!!litrów a 5.5 starczyło. nie wiem jak oni to liczą moze wspólnie ze skrzynią i wspomaganiem? |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
 |
sqrkowany
witamy nowego

Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 26 Cze 2006 Posty: 8 Skąd: Szczytno
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 09-08-2006, 08:50
|
|
|
matliz napisał/a: | sqrkowany napisał/a: | matliz napisał/a: | ile lejecie oleju do swoich silników |
pozdrawiam |
u mnie weszło zdecydowanie ponad 5 l. (tzn. prawie 6 l.), chociaż TUTAJ jest napisane zupełnie co innego. |
_________________ Tempra 1.9 Tds 1990 r. |
|
|
|
 |
matliz

|
Wysłany: 09-08-2006, 11:11
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | spóściłem-nie odessałem-wlałem no zdziwienie że weszło 5 l i jest ponad max. gdzieś został sary olej pewnie i masz ultra mieszankę.
A tak poważnie to do mojej Cromy w/g foty powinno wejść 9!!!litrów a 5.5 starczyło. nie wiem jak oni to liczą moze wspólnie ze skrzynią i wspomaganiem? |
nie odssyałem tylko spuszczałem olej i czekałęm ze 30 min aż wszystko zleci także wątpie żeby cokolwiek zostało w misce oraz w silniku, po za tym jak wczesniej sprawdzałem czyli przed wymianą to stan również był na maxa a zeszło niecałe 5 litrów oleju, co dziwne w książce pisze żeby wlać 5 litrów i 0,6 l na filter.Wydaje mi sie że ten bagnet jest jakis nienormalny chyba.
[ Dodano: 09-08-2006, 11:17 ]
sqrkowany napisał/a: | matliz napisał/a: | sqrkowany napisał/a: | matliz napisał/a: | ile lejecie oleju do swoich silników |
pozdrawiam |
u mnie weszło zdecydowanie ponad 5 l. (tzn. prawie 6 l.), chociaż TUTAJ jest napisane zupełnie co innego. |
No własnie wszedzie pisze inaczej, np wymiana widze że tutaj jest zalecana raz na 20,000 tys km a gdzie indziej że co 7500 tys km, wszystko rozbierzne. |
|
|
|
 |
elvis-78

|
Wysłany: 11-08-2006, 09:42
|
|
|
u mnie tipku 1,9 td weszło 5 litrów rzem z wymina filtra i prwie był pełny.wlałem do swojega elf turbo .Przejzdziłem juz troche na nim i nie narzekam |
|
|
|
 |
bolsx

Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-11-2006, 16:25
|
|
|
trzeba miec na wymiane ok 5 litrow i najlepiej zalac go polsyntetykiem |
_________________ Tomasz |
|
|
|
 |
sosen86

Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 06-11-2006, 16:28
|
|
|
jezeli chodzi o olej a nie wiedziales jaki byl wczesniej to powinien byc semisyntetic u mnie w TDI mam castrola GTD...i tak czytam i troche mnie dziwia ilosci tego oleju jakie podajecie hmmm do 1.9tdi VW weszlo 4,5L |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
 |
lordabarth

Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-11-2006, 18:35
|
|
|
Dokładnie 5 l.
 |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
 |
matliz

|
Wysłany: 07-11-2006, 16:29
|
|
|
sosen86 napisał/a: | jezeli chodzi o olej a nie wiedziales jaki byl wczesniej to powinien byc semisyntetic u mnie w TDI mam castrola GTD...i tak czytam i troche mnie dziwia ilosci tego oleju jakie podajecie hmmm do 1.9tdi VW weszlo 4,5L |
Jedni piszą zeby lać semisyntetic inni mineralny bo jak sie wleje semisyntetyca to moza silnik rozczelnic takie chistorie słyszałem, poniewaz nie mozna wlac semisyntetycka jesli wczesniej był lany mineralny.
** Dodano: 07-11-2006, 16:35 **
lordabarth napisał/a: | Dokładnie 5 l.
Obrazek |
tyle własnie wlałem i na bagnecie było ponad max a olej napewno zleciał wszystki korek odrecony był z 30 min wiec nie mogło nic zostac oleju. |
|
|
|
 |
geronimo23

|
Wysłany: 22-11-2006, 19:59
|
|
|
pojemnosc miski Tds 4.2 miska + filtr 5.0L Roznica pomiedzy min a max na bagnecie oznacza 1L oleju !
** Dodano: 22-11-2006, 20:00 **
jezeli potrzebujesz jeszcze jakies dane o poj. pisz pozdro |
|
|
|
 |
sławek

|
Wysłany: 09-12-2007, 08:36 Jaki Olej?
|
|
|
Witam, wg. moich zebranych opini najlepiej zalać silnik półsyntetykiem bez względu na to ile ma przejechane silnik, półsyntetyk pomoże dłużej pracować turbinie! Turbiny pracują w bardzo ciężkich warunkach i zalanie zwykłego minerala 15W/40 zaklei łożyska w turbinie i zamiast 1.9TD będziemy mieli 1.9D. Najczęstszą przyczyną awarii turbiny jest właśnie zabrudzenie ceramicznych łożysk co wczesniej spowodowało wlanie np. mineralnego oleju. W zwykłym dieslu można wlać 15W/40 ale nie w silnikach z turbodoładowaniem. |
|
|
|
 |
opti

Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-12-2007, 10:53
|
|
|
sławek, po co odgrzewac temat z ponad roku? |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
 |
Hipo

Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 09-12-2007, 10:56
|
|
|
sławek, kolego po pierwsze wyciagłeś starego jak świat kotleta na wierzch, po drugie piszesz kompletne bzdury które nikogo nie interesują a wręcz jeszcze jakiemuś niezorientowanemu zrobisz mętlik w głowie.
Według twojej teorii to wszystkie silniki diesla z lat 80-90 to jednostki wolnossące to odrazu po zalaniu mineralem się turbiny pozaklejały ? dawno z taką bzdurą sie nie spotkałem, doedukuj się chłopie troche bo się ośmieszasz tylko. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
sławek

|
Wysłany: 09-12-2007, 17:14
|
|
|
Hipo napisał/a: | sławek, kolego po pierwsze wyciagłeś starego jak świat kotleta na wierzch, po drugie piszesz kompletne bzdury które nikogo nie interesują a wręcz jeszcze jakiemuś niezorientowanemu zrobisz mętlik w głowie.
Według twojej teorii to wszystkie silniki diesla z lat 80-90 to jednostki wolnossące to odrazu po zalaniu mineralem się turbiny pozaklejały ? dawno z taką bzdurą sie nie spotkałem, doedukuj się chłopie troche bo się ośmieszasz tylko. |
Po pierwsze; niewiedziałem że temat był już poruszany.
Po drugie; nie atakuj mnie ot tak odrazu za coś co napisałem na podstawie tego co powiedzieli mi mechanicy z serwisów.
Po trzecie: mogłeś napisać że nie mam racji bo to to to i owo.
Po czwarte; nie mam zamiaru się edukować w tym kierunku bo to nie mój zawód.
Po piąte; nie odrazu się pozaklejają tylko wyższe prawdopodobieństwo awarii turbiny (ale to już nie ważne, skoro jestem w błędzie).
Po szóste; przepraszam za wypowiedz która wg. mnie była prawidłowa (myliłem się, i mechanicy też)
Po siódme; szkoda wogóle się udzielać na forum skoro tak traktujecie nowych lub tych którzy są w błędzie.
Po ósme; ŻEGAM |
|
|
|
 |
Hipo

Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 10-12-2007, 16:34
|
|
|
Niestety kolego ale nie zostałeś zaatakowany, tylko Ci wskazałem kolejne błędy merytoryczne które zawierała twoja wypowiedź, skoro odebrałes to w ten sposób to już wyłącznie twoja sprawa.
Również zegnamy i bez żalu |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
|