Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tipo rzuciło palenie
Autor Wiadomość
Przemek1980 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-05-2020, 20:34   tipo rzuciło palenie

mam problem wczoraj jadąc do pracy tipo zgasło. wyglądało to mniej więcej tak jak by nie miał prądu. najpierw zgasło radio następnie padły kontrolki i tipo stanęło. po tym jak pociągnąłem go na lince odpalił przejechałem kilka kilometrów i sytuacja się powtórzyła

rano po pracy odpalił bez żadnego problemu niestety po kilku kilometrach sytuacja się powtórzyła pierwsze podejrzenia padły na akumulator. ściągnąłem auto pod blok po wymianie akumulatora zapalił na dwie może trzy sekundy i zgasł teraz kręcę rozrusznikiem bez żadnej reakcji

macie jakiś pomysł co mogło się stać ? co powinienem zacząć sprawdzać?
     assistance   Moneta

bart128 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-05-2020, 21:55   

Jesli padl alternator i nie laduje, a ty nadal jedziesz autem to napiece spada do wartosci 10-9v, a to juz moze uszkodzic elementy elektronczne, moduly zaplonowe sterowniki silnika itp.

Generalnie alternator, nie laduje, lub w druga strone,regulator napiecia padl i przeladowywal. Sporo za niskie i sporo za wysokie napiecie moze tak samo usmazyc elektronike.

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 12-05-2020, 07:24   

Zacznij od pomiarów napięcia na akumulatorze, jeśli zapali trzeba zobaczyć również jakie jest napięcie w instalacji. Jeśli akumulator wsadzisz naładowany poprawnie i nie będziesz używał "mediów" łącznie z głównymi światłami auto powinno przejechać bez problemu co najmniej kilkadziesiąt km. Naładuj akumulator do pełna przez noc, obejrzyj pod maską kable, mostek łączący "+" na grodzi, obejrzyj punktu masowe. Obejrzyj skrzynkę elektryczną oraz stacyjkę a zwłaszcza kostkę stacyjki. Szukaj okopceń, objawów przepalenia / zwarcia. Obadaj kable idące z alternatora. Wadziłem już taki objaw i problem tkwił właśnie w kostce stacyjki, zamieniła się w grilowaną :lalala: niemniej sprawdź resztę również. Prewencyjnie poczyść sobie klemy, i punkty masowe do skrzyni i nadwozia - psiknij czymś do konserwacji elektryki. Życie mnie nauczyło że problemy reguły są złożone oraz kumulują się przyczynowo-skutkowo. Z reguły to nie jest tylko jedna rzecz, a prawie zawsze cały zestaw drobnych usterek. Np. spalona kostka w stacyjce możne powodować przerwy w działaniu elektryki samochodowej i jej naprawa teoretycznie rozwiąże problem, ale należy się zastanowić czemu się stopiła i znaleźć kolejny potencjalny problem... ten np. często tkwi w słabej masie, która jest skutkiem korozji / utleniania się połączeń el. Wrzuciłem już kilka razy na forum jak potrafią wyglądać styki w kilkunastoletnim aucie, zwłaszcza te pracujące poza kabiną.
     assistance   Moneta

Przemek1980 

Wysłany: 13-05-2020, 16:40   

auto odpalone. dało się go uruchomić po nocnym ładowaniu akumulatora. po sprawdzeniu prądu w aucie na zgaszonym 12.7 a na odpalonym 12.5 i spada.jutro jadę z alternatorem do regeneracji. jednak zauważyłem że nie świeci kontrolka ładowania. zastanawiam się jaka jest przyczyna
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 14-05-2020, 07:26   

Spalona żaróweczka :lalala:

** Dodano: 14-05-2020, 13:54 **
P.S: nie chcesz sam sobie ogarnąć teamu? Przeważnie jest to kwestia wyczyszczenia komutatora i nowego regulatora napięcia który trzyma się na dwóch śrubeczkach. Jak chcesz to bardziej ogarnąć można wymienić łożyska wyczyścić papierem stojan po wewnętrznej stronie oraz wirnik po zewnętrznej. Całą robotę zamkniesz dla alternatora MM w 80-90zł jak ty będziesz robił. Sam regulator kosztuje 40zł. A jak dodasz jeszcze 15zł na jakąś farbę będzie w ogóle jak nówka ;D W zakładzie za te same rzeczy zostawisz jeszcze stówkę lub dwie za robotę. Mnie pełna regeneracja alternatora kosztowała 160zł w częściach (nowy regulator, nowy mostek, nowy komutator, nowe łożyska FAG i NSK przód tył, stojan i wirnik zakonserwowane żywicą wszystko poczyszczone i wymalowane) ale praktycznie nowy alternator.
     assistance   Moneta

Przemek1980 

Wysłany: 15-05-2020, 20:03   

usterka usunięta kontrolka ładowania jak i samo ładowanie wróciło. przyczyną był alternator. gdyby to kogoś interesowało to za regenerację zapłaciłem 280 pln
     assistance   Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 16-05-2020, 09:25   

no i super :D
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu