|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tłumik |
Autor |
Wiadomość |
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-07-2007, 22:56 Tłumik
|
|
|
Jaki największy tłumik końcowy (chodzi mi o rozmiar puchy itp) - żeby nie było zbytnio problemów z montażem wejdzie do Tipo?
PS. Rozglądam się za jakimś fajnym sportowym tłumikiem, tylko nie wiem jakie wymiary będą pasowały |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-07-2007, 21:41
|
|
|
Radze zamontować seryjny wydech i dospawać pożądnie końcówe jakąś sportową. byłem w szkou jak w megance z 2005 roku 1,9dci dziwnie gwizdało przy zmianie biegów na wysokich obrotach, myśleliśmy że to coś pod maską a to sprytnie dospawana końcówka taki bajer robiła. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-07-2007, 23:31
|
|
|
a ogólnie za dospawanie samej końcówki ile mogą zawołać?? |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 22-07-2007, 00:58
|
|
|
samo dospawanie końcówki to max 50zł. co innego cena końcówki bo ja osobiście nie wiem ile coś takiego kosztuje. |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 22-07-2007, 03:21
|
|
|
ja 60 zł zapłaciłem za montaż sportowego tłumika + kawałek rury Bosala. Samą końcówkę można za 40 zł dostać, ale jak dla mnie to albo cały tłumik, albo seria...bo błyszcząca końcówka to jak przyklejane zapinki maski sam kiedyś taką miałem w czasei jak zbierałem na tłumik, ale u mnie była sytuacja, że w seryjnym ktos w ogóle odpiłował końcową rurkę i puste miejsce w zderzaku głupio wyglądało.
Jakby co to mój tłumik jest taki:
http://forum.tempra.org/t...highlight=mugen
to 10 cm to chyba max jaki wlezie w zderzak bez przerabiania
Swego czasu miałem wstawić na forum filmik z dźwiękiem i chyba w końcu nie zapomnę i go nagram |
|
|
moley
|
Wysłany: 23-07-2007, 10:54
|
|
|
dobre dopasowanie i dospawanie porządnej końcówki to nie to samo jak założenie na wkręta jakiegoś śmietnika z tesco.
Nikt nie mówi że nie można jej dopasować w otwór w zderzaku. mnie osobiście nei podoba się pomysł z cięciem zderzaka a jeśli ma już otwór to chce go zapełnić jakąś dospawaną końcówką bo sportowegoi wydechu nei chce mieć. miałem juz brak środkowego i tylny przelotowy i wiem jak mnie strasznie bolała głowa przy 3-4,5obr na trasie. nie jest to miłe uczucie słuchać czegoś jednostajnego co w pewnym momencie sprawia że rozsadza ci głowe po godzinie jazdy na trasie. |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 24-07-2007, 00:56
|
|
|
Ok, ale dla mnie (jako, że idę bardziej pro-sportowo) doczepiane końcówki to wioska..."PRAWIE jak sportowy tłumik..." ale są wyjątki. Osobiście zakupiłem tłumik z silencerem. Użyłem go może ze 2 razy i od tłumika w trasie głowa nikogo nie boli - nawet pasażerów z tyłu. W kabinie poza radiem i czasem silnikiem nie słychać niczego. Także tu już do wyboru: albo ładna seria z dospawaną, ew. nasadzaną końcówką (ale nie na 2,3 wkręty mocowana na rurę...bo to widać i jeszcze gorzej wygląda), albo dajesz inny tłumik, co nie znaczy, że ma być zwykłym kawałkiem rury (musi pasować do stylu auta i twojego upodobania). Zależy w jakim kierunku chcesz iść (sport, czy elegancja - ekstrawagancja ). Np. kiedy montowałem mój tłumik, to obok koleś odpiłował końcową rurę wychodzącą z tłumika i wspawał zamiast jednej, dwie eleganckie, błyszczące końcówki w seryjny tłumik i było na poziomie, bo wyglądało z klasą i nie seryjnie |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|