|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Turbo Diesel] TURBINKA |
Autor |
Wiadomość |
mottle
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-08-2006, 10:49 [Turbo Diesel] TURBINKA
|
|
|
Witam
Mam Tipo 1,9 TD ale niestety moja turbina jest już na wykończeniu potrzebuję porady
Czy opłaca się ją regenerować jakich efektów mogę się spodziewać ? Gdzie robią takie rzeczy najlepiej najlepiej w okolicach łodzi. Czy może kupić gdzieś używkę? Oczywiście zakup nowej nie wchodzi w grę |
|
|
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 26-08-2006, 13:27
|
|
|
poszukaj na allegro albo gdzieś turbinka po regeneracji od 600pln
kiedyś udało mi się kupić na allegro z rozbiórki za 250 pln do tej pory hula jak diabli
jak chcesz to zapytam mojego mechanika ile by wzią za uzywaną ma kupe części do włoskich aut pozdrówka |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-08-2006, 18:45
|
|
|
Co do turbinek to tak to by wygladalo...
Regenerowana bierz i niech dadza gwarancje !!
Co do uzywki tez moze byc ale zobacz w jakim jest stanie czy nie jest wyrabana latwo poznac wsadzasz palec i macasz czy luzow niema :-)
Jesli przez allegro to umow sie ze sprzedajacym ze jesli cos nie tak to odrazu zwracasz!!
A najlepiej posuzkaj nowej czasami sie uda trafic gdzies w jakims sklepie za psie pieniadze chociaz tu moze byc problem bo ta turbinke to montowali w gromadzie aut i dosc chodliwy towar |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Hipolit
|
Wysłany: 24-05-2010, 15:47
|
|
|
wiem że stary to temat ale mam podobny problem w 1.9 SX stracił troche mocy, wskaznik od baórow nic nie pokazuje, wiec mi pewnie turbina siadła, proszę o radę jak to sprawdzić czy to napewno ona nawaliła. A jak tak to co mam dalej zrobić? regeneracja ?duze koszty? dzie to wykonać? samemu ja wykręcić ? help |
|
|
|
|
bart128
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Wrz 2007 Posty: 262 Skąd: Krakow
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-05-2010, 07:24
|
|
|
sprawdz najpierw czy nie ma nieszczelnosci na polaczeniach ,wezach gumowych i elementach miedzy zimna sekcja turbiny i kolektorem ssacym, turbo moze byc sprawne i tylko dmucha w atmosfere a nie w dolot. |
_________________ Solo italiana automobili da Cracovia |
|
|
|
|
Hipolit
|
Wysłany: 26-05-2010, 11:07
|
|
|
a jak to sprawdzić, ona dmucha mocno na włączonym silniku przy postoju ? |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
matizz86
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 29-05-2010, 09:43
|
|
|
w digitalu czujnik turbo nie ruszy sie z miejsca na postoju dopiero pod obciążeniem turbinka zaczyna dmuchać naprawdę. do czujnika turbo idzie gumowy wężyk i pewni sparciał i przepuszcza powietrze a jak nie to zobacz czy nie zsunął się wąż od intercoolera albo czy nie jest pęknięty. tez miałem to w swojej włoszce poczestuj jeszcze czujnik cisnienia w turbo wd-40 |
_________________ tempra 1.9 s.w td intecooler
///// ti amo Fiat
I T A L Y D E S I G N |
|
|
|
|
Hipolit
|
Wysłany: 30-05-2010, 23:06
|
|
|
bardzo dziękuje za radę problem identyfikowany i naprawiony - był to ten wężyk do czujnika turbo Tylko teraz mam jeszcze 1 pytanko jak jadę na 3 biegu wciskam gaz do oporu to normalne ze turbo się rozpędza do połowy wskaźnika a dopiero na 4 biegu do końca czyli 0.9 (to wcale nie wygląda tak jak pisze, bardzo rzadko go tak katuje ) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|