![Tempra Tipo Team Strona Główna](../images/logoforum/logo.jpg) |
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Urwał się pasek rozrządu |
Autor |
Wiadomość |
dziura.arek
![.::guru::.](../templates/subSilver/images/ranks/80.gif)
![](../images/avatars/23094135841aa377380908.gif)
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-05-2005, 20:38
|
|
|
Po wykręceniu napinacza weź go do ręki i nim potrzep. Jeśli tylko choć trochę latają kulki to jest do wymiany. |
|
|
|
![](../templates/subSilver/images/spacer.gif) |
unknown
![.::Moderator::.](../templates/subSilver/images/ranks/moderator02.gif)
![](../images/avatars/1722559494674592575a12.gif)
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-05-2005, 22:25
|
|
|
Cytat: | Po wykręceniu napinacza... |
OK, dzięki, o taką krótką rzeczową odpowiedź mi chodziło a nie wałkować temat umierającego paska :-D
czytajcie mnie czasem dokładniej proszę....
bo się schowam, że mnie nikt nie zauważa i czasem tylko pobieżnie przejrzy text.... |
|
mkaminski100
![.::Przyjaciel TTT::.](../templates/subSilver/images/ranks/przyjaciel.gif)
![](../images/avatars/34919796941d28fc529828.jpg)
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 06-05-2005, 08:14
|
|
|
Oj nie wiem czy tak na "oko" czy "ucho" sprawdzisz łożsko, bo przecież nie kazde musi latać jeśli zbliża sie jego koniec. Na przykład moje w kole niby było ok., a po próbie wyciśnięcia (myślałem że wyje) się rozpadło. Ze smaru pozostały jedynie coś jakby kawałki świecy (smaru to na pewno nie przypominało).
Łożysko jednak z reguły (jednak nie zawsze jak się przekonałem) daje znać o swoim końcu. Biorąc to pod uwagę, jeśli sam zmieniasz pasek to nawet jeśli bez zmiany łożyska zacznie za np. pół roku umierać to zmienisz je. Jeśli jednak płacisz komuś to pomyśl o kolejnej setce za zmianę łożyska.
Odpowiadając jeszcze raz, uważam, że kontrola wzrokowa czy słuchowa nie jest w żaden sposób pewna, można w sumie jedynie potwierdzić że to łożysko wyje. |
|
|
|
romano
![.::Moderator::.](../templates/subSilver/images/ranks/moderator02.gif)
![](../images/avatars/13937309364b4f81bc5663c.jpg)
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 06-05-2005, 11:04
|
|
|
unknown napisał/a: | pasek - to wiem, koniecznie idzie do wymiany, ale czy łożyska naprawdę trzeba.... o to tylko pytałem w poście wyżej - może ktoś to oceni obiektywnie.....
w sumie łożysko nie starzeje się przecież takjak pasek, to nie guma itp, a przebieg nieduży... czy robić to od razu? pasek rozrządu i tak za kilka latek znów trza będzie,to może wtedy? |
Nie kombinuj tylko wymień pasek i rolkę napinacza, ja zawsze wymieniam taki komplet.
Nie kosztuje to majątku, a przy rozrządzie nie mo co oszczędzać bo to się żle może skończyć. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
![](http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg) |
|
|
|
rtomik
![.::Przyjaciel TTT::.](../templates/subSilver/images/ranks/przyjaciel.gif)
![](../images/avatars/154891916541ddb54a88b92.jpg)
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-05-2005, 14:33
|
|
|
ja wymienilem caly komplet ( pasek+ 2 uszczelniacze+ 2 napinacze) i zaplacilem za to 2 lata temu ok. 380zl wraz z robocizna. Cena dotyczy warszawy takze gdzie indziej jeszcze taniej.
jak juz wymieniac to kompletny rozrzad i miec pewnosc na dluzszy czas. |
_________________ Tempra zapalniczka na LPG
138 tys na szafie. |
|
|
|
Tomilee
![.::stały bywalec::.](../templates/subSilver/images/ranks/70.gif)
![](../images/avatars/16787595314421762457e5f.gif)
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 06-05-2005, 15:37
|
|
|
Łożyska kulkowe mają w fabryce wciśnięta swoją porcję smaru - dla tego są zabezpieczane takimi pierścieniami z plastiku. Po latachstania czy eksploatacji smar już nie spełnia swojego zadania i wtedy łożyska nadchodzi koniec.
Nie zgodze się z tym że wymiana to taka tania sprawa do Fiata z silnikiem 1.8 wychodzi :
pasek rozrządu - ok 40 zł
napinacz 100zł - najtańszy
pasek wałków balansowych - 160 zł
napinacz wałków ( tylko łożysko ) 80 zł
rolka do paska ( łozysko ) 180 zł
co bez rozbocizny daje = 560 zł bez robocizny i cześci są po cenach hurtowych !!!!! |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
Jadodada
![.::bardzo często pisze::.](../templates/subSilver/images/ranks/60.gif)
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 11-05-2005, 14:10 Serwisowanie rozrządu
|
|
|
Dołączam się do wypowiedzi kolegi Tomilee i dodam, że należy wymienić uszczelniacze łożysk tych , które się "pocą" a ja zawierzyłem niezależnemu serwisowi, który tego nie zrobił. Z oszczędności również nie wymienilem kół zębatych wałków rozrządu jak poleca Słoneczny. To pocenie się uszczelniaczy daje większe zużycie oleju niż spala silnik. U mnie jest obecnie 0,63 l / km i może się zwiększać. Jeżeli policzyć koszty niepotrzebnie zużytego oleju do następnego serwisowania to otrzymamy 600 zł. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|