Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
usczelniacz do silnika płyn
Autor Wiadomość
sabam123456 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-10-2007, 08:50   usczelniacz do silnika płyn

Witam mam pytanie czy moze ktos uzywał płynów do uszczelnienie silnika , ja mam taki problem :

Mechanik mi powiedzial ze nie mam kompresji w silniku bo cos sie stało na pierscieniu olejowym stad trace moc z tym ze na gazie rzeczywiscie moc jest slaba natomiast na benzynce hula calkiem niezle , po drugie jak wyjme bagnet podczas uruchomionego silnika to lekko tryska olej tak samo jak wyjme korek od wlewu oleju podczas uruchomionego silnika , na dodatek silnik jest caly uwalony olejem co moze byc spowododwane faktem uszczelki pod pokrywa zaworów

HELP

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-10-2007, 12:03   Re: usczelniacz do silnika płyn

sabam123456 napisał/a:
Witam mam pytanie czy moze ktos uzywał płynów do uszczelnienie silnika , ja mam taki problem :
Mechanik mi powiedzial ze nie mam kompresji w silniku bo cos sie stało na pierscieniu olejowym stad trace moc z tym ze na gazie rzeczywiscie moc jest slaba natomiast na benzynce hula calkiem niezle , po drugie jak wyjme bagnet podczas uruchomionego silnika to lekko tryska olej tak samo jak wyjme korek od wlewu oleju podczas uruchomionego silnika , na dodatek silnik jest caly uwalony olejem co moze byc spowododwane faktem uszczelki pod pokrywa zaworów

W twoim przypadku zastosowanie jakiegokolwiek uszczelniacza da efekt zbliżony do leczenia syfa pudrem ...
Skoro mechanik postawił diagnozę o uszkodzonych pierścieniach , to bez ściagania głowicy ( co najmniej ) się nie obejdzie ! A być może skończy się remontem silnika ( albo złomem ) . I nie piszę tego , żeby cię zdołować , tylko taka jest smutna rzeczywistość . Przy uszkodzonych pierścionkach - wewnątrz silnika , w układzie olejowym powstaje nadciśnienie , które powoduje wyciskanie oleju poprzez wszystkie uszczelki . Uszczelniacze działają na tej zasadzie , że powodują zmiękczenie i spuchnięcie materiału , z którego zrobione są uszczelki . A w tym przypadku nie polepszy to sytuacji , a wręcz ją pogorszy . Niewielką poprawę przyniesie zastosowanie gęstego oleju ( 20W60) , ale jako , że są to oleje stosowane w sporcie - są bardzo drogie , a w związku z nadchodzącą zimą - musisz wiedzieć , ża poważnie utrudni on rozruch zimnego silnika .
     assistance

TEMPRAWG 

Wysłany: 26-10-2007, 14:59   

jezeli mechanik zdiagnozowal to radzil bym szybko zajrzec do silnika. oczywiscie nie chce cie straszyc ale jazda w takim stanie (jesli to napewno to) moze skonczyc sie porysowaniem gladzi cylindra i w konsekwecji bedziesz mial kilka kilo zlomu zeliwnego. a dalsza jazda bedzie meczarnia.
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

sabam123456 

Wysłany: 28-10-2007, 13:07   

no to pieknie :( hmmm nie wiecie ile moze kosztowac wymiana silnika np kupic uzywke ... i podmienic to wogole ma sens ? mam wizyte w warsztacie zobaczymy co to bedzie :( 6 listopada

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-10-2007, 15:17   

ja płaciłem za 1.4 tylko 5 stówek i auto do remontu dostałem gratis
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

TEMPRAWG 

Wysłany: 28-10-2007, 21:59   

sabam jesli chodzi o podmianke to oczywiscie. z tym nie ma problemu. kupujesz silnik i w 2 osoby nawet bez wyciagarki silnik zamontujesz.

jesli chodzi zas o sam silnik to mozesz kupic na allegro ale u sprawdzonego sprzedawcy. jesli zas chodzi o cene to niepolecal bym sugerowac sie najmniejsza. lepiej doplacic troszke i miec gwarancje niz kupic szrota ktory po 1000 czy 2000 padnie.

a zdrugiej strony jak bys chcial to moglbym kupic twoj silnik. oczywiscie w rozsadnej cenie i jesli nie byl by rozbebeszony na czynniki pierwsze.
ostatnio jakos naszla mnie ochota na remonty silnikow.
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

krzys 
witamy nowego

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 29-10-2007, 11:53   

A ja mam pytanie bo wyczytałem , że olej dmucha przez bagnet jak się go wyjmnie na chodzącym silniku . A nie jest to normalne ?? A jak nie ejst normalne to co jest przyczynę ??
Pozdrawiam
     assistance   Moneta

Mayones84 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-10-2007, 12:22   

W niektórych silnikach to się zdarza. Pozdro

schab 

Wysłany: 29-10-2007, 12:36   

krzys napisał/a:
A ja mam pytanie bo wyczytałem , że olej dmucha przez bagnet jak się go wyjmnie na chodzącym silniku . A nie jest to normalne ?? A jak nie ejst normalne to co jest przyczynę ??Pozdrawiam

Patrz parę postów wcześniej :
"Przy uszkodzonych pierścionkach - wewnątrz silnika , w układzie olejowym powstaje nadciśnienie , które powoduje wyciskanie oleju poprzez wszystkie uszczelki ."
     assistance

Mayones84 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-10-2007, 12:50   

Mowie o nowym silniku. W niektórych juz tak po prostu jest. Po za tym gazy zawsze sie przedostają do układu korbowego, wiadomo że przy uszkodzonych pierscionkach cisnienie tych gazów bedzie znacznie wieksze i olej wyłazi gdzie tylko sie da.

Odpowiedz do tematu