Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Za dużo pali
Autor Wiadomość
JACA 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 02-05-2005, 13:12   Za dużo pali

Z ostatnich wyliczeń wynika zużycie 11,7 l/100km, od czego zacząć walke z takim apetytem.
TEMPRA 1,9 TD 165tyś rok 93
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 02-05-2005, 15:32   

W przypadku diesla to odpada układ zaplonowy #-o , może to być lejacy wtrysk lub problem z doładowaniem - zawsze trzba zobaczyć jak leci z wydechu podczas jazdy.

bercolek 
witamy nowego

Wysłany: 02-05-2005, 17:26   

Sprawdź filt powietrza, zobacz nie dymi podczas jazdy - jak dodasz gazu na postoju to powinno najpierw zadymić a potem nic. Stań na piasku i przegazuj go pare razy - jak pod rurą będzie dużo czarnych plamek (sadza) to wtryski do wymiany- ok. 75 pln sztuka Boscha.
Tak poza tym to tempra TD mało nie pali, jak się troszkę zapomnę :roll: , pośmigam z gazem w podłodze to do ok. 9,5 - 10 dociągne, ale 11 - never.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-05-2005, 20:38   

W najgorszym przypadku wtryskiwacze do wymiany.... ale zacznij od sprawdzania tego co koledzy mowili

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-05-2005, 23:51   

Jaca to mnie pocieszyles bo moja zre 13-15 po miescie ale gazu!!!!

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-05-2005, 00:19   

to ja bardziej pocieszę - moja temperoofka 1.6 gaźniczek z prostą instalacją LPG bez cudów - jak po mieście zeżre więcej jak 10,5 to już mnie drażni że dużo, raczej mniej powinna i zdarza się tak..... ale instalację sobie podregulowywują sam czasem....
a wcale nie oszczędzam, pogoni sobie szybko często (a na trasie to w ogóle.... spalić musi mniej a pocisnąć te 150-160 dłuższy czas musi)....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 03-05-2005, 00:35   

Unknown no niewiem....
Ja tez mialem oszczedniej ustawiona i mi zarla ok. 11 litrow po miescie, ale to nie jest jazda, bo mnie cinquecento wyprzedzalo.
Albo mam normalne auto 1.6 i pali jak 1.6 albo kupuje mala duperele litrowa i wtedy mam mula ze spalaniem 8 litrow :P

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 03-05-2005, 21:28   

ale ja wcale nie mulę po mieście, a czasem wręcz bywało 'nieładnie, za szybko' :-D
tylko sobie instalację po długich regulacjach starałem się tak pokręcić (zwykła prosta gaźnkowa instalacyjka) by trafić w 'złoty środek' (choć jednak co nieco od gazu zależało, za to np na gorszym gazie się czasem potelpało lekko na wolnych, np na postoju, ale było minęło, ustawiłem....); gaz tankowałem nie no-name, sprawdzony też dłuższymi doświadczeniami, poza tym pomijajać sytuację pędzenia przez miasto (zdarzały się) starałem się w innych jeździć ekonomiczniej, ale nie na tyle by CNQ wyprzedzało :-D
a jeszcze inny czynnik 'nienormalny' (niestety kiedyś zaniknie :( ) to w miarę 'świeży silniczek' jak i reszta, jeszcze fabrycznie oszczędny w miarę (autko co prawie 10 lat nie jeździło , dopiero jak złapałem to przeszło swoje) [ 2 lata temu, po prawie 10 latach na liczniku bylo 20 tys km....... TAK, nie pominąłem żadnego zera.....)

[ Dodano: Wto 03 Maj, 2005 22:32 ]
w te chwili jeżdżąc 'zmiennie' po mieście (czasem szybko, by zdązyć jak gdzieś trzeba, a czasem powoli, średnio wychodzi od niec. 10 do 10,5 LPG... przy czym jest troszkę bardziej teraz 'odkręcona' by w razie czego zerwać szybciej jeszcze... obecnie na LPG dociągnie do 180 na pustej prostej dobrej autostradce, może i ciut więcej, ale nie ma gdzie sprawdzać a szaleć nie będę po mieście czy polnych drogach)

[ Dodano: Wto 03 Maj, 2005 22:38 ]
a! zdarzało się, że LPG mogła kiedyś zeżreć nawet powyżej 12/100, ale:
-była źle ustawiona instalacja
-dodatkowo, było to na trasie gdzie trzeba było bardzo zdążyć gdzieś (więc większość jechała ... szybko powiedzmy)
-filtr powietrza był już .... martwy porządnie
-gaz był średniej jakości/'kaloryczności' co było czuć np po przyspieszeniu

po regulacjach (długich, wielokrotnych, by 'trafić w sedno'), świeżutkim filtrze, na dobrym LPG - jest teraz OK, jak pisałem wcześniej..... nawet zwykły filtr powietrza potrafi wpłynąć na spalanie przy poszczególnych stylach jazdy..... jakość gazu - to wiadomo...
nie przebajerzam, wiem ile autko przy jakich wrunkach może spalić, a miewam ostatnio okazje ponad normę pojeździć (gdy nie płacę za 'zupkę' jak i gassss :-D ) więc liczyłem wielokrotnie, choćby do rozliczeń, a dopłacać na pewno bym nie chciał....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Adam 
witamy nowego

Wysłany: 11-05-2005, 23:08   Re: Za dużo pali

JACA napisał/a:
Z ostatnich wyliczeń wynika zużycie 11,7 l/100km, od czego zacząć walke z takim apetytem.
TEMPRA 1,9 TD 165tyś rok 93

No to mamy podobny problem. Moja kopci przy bardzo subtelnej jeździe po mieście niecałe 10 i uważam że jest to o jakieś 3 za dużo. Na trasie przy jeździe dynamicznej (140-160 Km/h) pożera niewiele mniej. Wydech mam suchy, ale za to jak depnę solidnie to zostawiam spory obłok szarego dymu.
Mam zamiar wybrać się do mechanika, podejrzewam że w najgorszym (najdroższym) przypadku skończy się wymianą końcówek wtryskiwaczy.

JACA 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-05-2005, 11:45   

Mechanik twierdzi że, turbina zamiast 1bara daje 0,3-0,5bara max przy 3500obr/min i to jest przyczyną zwiększonego apetytu tej "DAMY" Koszt z wymianą na regenerowaną i 1 rok gwarancji ok 900zł Czy ktoś zna tańszy wariant.
     assistance   Moneta

majewski77 
witamy nowego

Wysłany: 24-10-2009, 16:16   

turbo w temprze to ma dawac max 0,8

kamolek 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 28-10-2009, 21:02   

Ja tez mam mały problem ze spalaniem. Moje tipo 1.4 pali 14l /100km ;/;/;/ i mnie to nie cieszy.
aha... i gratulacje dla panów którzy sami sobie instalacje sami regulują... Mój kolega tez sobie tak regulował przy swoim tipku...
i całe szczęście ze jak chciał sobie autem przy gazować to wsiadł do auta a nie ciągną za linkę przy silniku.
Wybuchł mu parownik i coś tam jeszcze... Wyrwało maskę z zawiasów i spadła 1.5 metra za autem....

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 28-10-2009, 21:04   

kamolek napisał/a:
Wybuchł mu parownik i coś tam jeszcze... Wyrwało maskę z zawiasów i spadła 1.5 metra za autem....

serio serio ?:D No to nieźle mu podkręcił haha
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

kamolek 

Wysłany: 28-10-2009, 21:26   

Ze świecą szukać takiego mechanika. Dosłownie bombowy efekt..... ;D

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 28-10-2009, 21:27   

kamolek, pierwsze słyszę o takim czymś. Tam chyba musiało coś być nie ten bo samo by nie zrobiło tak wielkiego bum
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

kamolek 

Wysłany: 28-10-2009, 21:33   

nie było mnie przy tym ale widziałem efekty.... najprawdopodobniej kręcił czym się dało, bo on jest do takich rzeczy zdolny...

Odpowiedz do tematu