|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zawieszenie silnika 1,6 "poduchy" |
Autor |
Wiadomość |
Rudigreg
Wiek: 54 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 13 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 22-05-2006, 17:56 Zawieszenie silnika 1,6 "poduchy"
|
|
|
Chciałbym poruszyć temat zawieszenia silnika 1,6.
Chodzi mi mianowicie o słabość mocowania. Praktycznie co roku wymieniam łącznik elastyczny wydechu co spodowane jest zdaniem mechanika drganiami silnika, co w przypadku Tipo jest normalne.
Nadmieniam że wszystkie "poduchy" sa wymienione.
Mam zamiar zamocować (4 mocowanie) od silnika 2,0.
Czekam na opinie. Czy to może pomóc? |
_________________ Rudigreg Tipo 1.6ie + gaz |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:20
|
|
|
e, jak masz dobre poduchy to powinny długo wyttrzymać na tyle, by silnik nie wydrgał łączenia z wydechem... dziwne coś... może coś masz pokręcone? |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:35
|
|
|
Chmm u mnie po 300tys. km co prawda urwalo sie przy wylocie kolektora to znaczy taki zgrzew puscil i rury z kolekotra wypadly, ale szybki pomysl troche grubego drutu i zwiazalem i do dzisiaj (10tys. juz przejechane) jest all ok.
Chmm moze cos masz jednak nie tak. A masz elastyczny lacznik? Fabrycznie? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Rudigreg
Wiek: 54 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 13 Skąd: zachodniopomorskie
|
Wysłany: 29-05-2006, 15:21
|
|
|
Oryginalnie w tym modelu (Tipo 1,6ie SX 1995 rok) jest łącznik. Zmieniałem łącznik rok temu, założyłem łącznik o długości 150 mm. Chyba jakaś licha podróbka była bo po około 20 tyś. Po prostu się rozerwał od strony dwururki. Po oględzinach zauważyłem że nie miała wewnętrznego oplotu (siatki). Teraz zmieniłem na łącznik o długości 100 mm z oplotem wewnętrznym i zewnętrznym, może dłużej pociągnie.
Ale mimo powyższego chciałbym abyście się wypowiedzieli o dołożeniu 4 uchwytu sinika (górny od 2,0l). Mam taki właśnie niedawno zdobyłem ze szrotu i mam zamiar go założyć po niewielkich przeróbkach.
Jest sens?
Pozdrowienia dla wszystkich z pod znaku TT.
|
_________________ Rudigreg Tipo 1.6ie + gaz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|