|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Biegi ciężko wchodzą !!! :( |
Autor |
Wiadomość |
tw20
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-03-2008, 20:25 Biegi ciężko wchodzą !!! :(
|
|
|
Witam. Mam problem z Tipo 1.4ie przy wrzucaniu biegów (najcześciej 1 i 2). Ciężko wchodzą i musze bardzo mocno mieszać zanim wskoczy... Jak trzymam sprzegło i włączę jedynke to tak dziwnie cos mruczy... a jak powoli popuszczam sprzegło to przestaje. Jest jeszcze inny problem jak stoje np. na swiatłach włącze jedynkę i trzymam sprzęgło (bez wciśniętego hamulca) tak jakby coś szarpało delikatnie auto do przodu i chciał sam ruszać...
Wiecie co to może być???
Bo jak zajechałem do pierwszego mechanika jakiego napotkałem i według niego to może być regulacja sprzegła, albo trzeba wymienić cały komplet (u niego 700zł)....:(
Jesli to regulacja to czy mogę to zrobic sam? jeśli tak to bardzo prosze o instrukcję.
Mam nadzieje ze jasno to opisałem...
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
tw20 |
|
|
|
|
kris_ldz
Wiek: 37 Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 279 Skąd: Warszawa / Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-03-2008, 21:43 Re: Biegi ciężko wchodzą !!! :(
|
|
|
Wygląda na to że sprzęgło szykuje się do wymiany... miałem podobne objawy i niestety musiałem wymienić... Tylko zmień mechanika... bo 700 za wymianę sprzęgła to sporo komplet można kupić za 200zł (z groszami) np LUK'a, za robotę nie powinien wziąć więcej niż 300, razem 500... Warto wymienić, bo może być tak jak to było u mnie - stanąłem na skrzyżowaniu i już z niego nie odjechałem... U mnie w docisku urwała się jedna z blaszek i to ona powodowała takie wałki... |
_________________ Fiat Tipo 1.6ie S 93' LPG morski metalik
powoli do przodu... --> |
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-03-2008, 22:49
|
|
|
Albo na Allegro, Valeo za 265 zł:
http://moto.allegro.pl/it...8v_orygina.html
Dobra cena? |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
tw20
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 16-03-2008, 18:16
|
|
|
Panowie ale miałem akcje z tym sprzęgłem....
Pojechałem do mechanika na wymianę wszystkich olejów, filtrów i on mi mówi ze ze sprzegłem nie widzi żdnych objawów (przed dojechaniem do warsztatu biegi wchodziły jak w masełko)... Po wymianie oleju w skrzyni biegi chodziły rewlka...więc pojechałem do domu 200km i pod blokiem wjeżdżałem na krawężnik i to był oststnia rzecz jaka zrobiłem na tym sprzęgle...przy wciśniętym pedale sprzegła coś zaczeło strzelać, szarpać i amen.
Poszła wymiana na valeo (200zł) + robocizna 150zł... Chyba nie było najdrożej:) Teraz mam nauczkę że najlepiej odrazu coś wymieniac jak są objawy że sie psuje a nie czekac do konca:)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|