|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakie sprzeglo do Tipo 1.6 ie DOHC |
Autor |
Wiadomość |
mitsubishit
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-07-2006, 21:26 Jakie sprzeglo do Tipo 1.6 ie DOHC
|
|
|
Witam. Wlasnie skonczylem dwudnoiwa walke z wymiana sprzegla w moim bolidzie. Do milych zajec to nie nalezy jak do dyspozycji masz tylko kanal ... ale do rzeczy
Kupilem sprzeglo i po wyjeciu skrzyni okazalo sie ze nie pasuje
Jakie tam powinno isc sprzeglo? Katalogi podaja 190 mm a ja mam 200mm. Tak duza tarczka jest w 1.8 Mam rozumiec ze mam kolo zamachowe od 1.8 czy katalogo sie myla?
Wymienialiscie w takim silniku??
Pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.6 i.e. DGT 1990r (149C2.046) |
|
|
|
|
Antenus
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-07-2006, 22:47
|
|
|
Witam. Średnica tarczy sprzęgła to 200 mm, literatura odnosząca się do Tego modelu Tipo nie jest zbyt bogata, "Fiat Tipo , Wydawnictwo Auto" Warszawa - W tabeli odnoszącej się do średnicy zewnętrznej sprzęgła straszy carte blanche, miałem podobny kłopot, ale od fachowca otrzymałem podpowiedź, że sprzęgło jest identyczne jak w Polonezie (średnica zewn. 200 mm , wewn. 137 mm, tak docisk jak i tarcza - tylko łożysko wyciskowe jest innej konstrukcji, można jest nabyć za niewielkie pieniądze (polskie rzemiosło, lub fabryka). |
|
|
|
|
mitsubishit
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 22-07-2006, 22:51
|
|
|
Sprzeglo juz zrobione tylko niepokoilo mnie ze mam cos nie tak z kolem zamachowym (od innego silnika) bo katalogi Valeo 190mm, Sachs - brak, Pilenga 190mm
Ale jak tak jest 200 to mam ok. Dzieki |
_________________ Tipo 1.6 i.e. DGT 1990r (149C2.046) |
|
|
|
|
Antenus
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-07-2006, 22:57
|
|
|
Wszystko w porządku, Tipo 1,6 DOHC, nie jest bardzo popularne w warsztatach i budzą pewną dozę niedowierzania, - w każdym razie ja tak miałem , jak fachowiec nie wiadział jak zdiagnozować układ wtryskowy - bo nie maił tego modelu w programie diagnostycznym, ( a to zwykły układ GM ) silnik pochodzi jeszcze z Mirafiorki 131, tak że konstrukcja jest wiekowa, ale sprawdzona i trwała, później Lancia Delta GT (stary model) i końcówka produkcji tej opcji 06.1990, miałem go 8 m-cy, ale trochę się poginastykowałem [/list] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|