Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie sprzeglo do Tipo 1.6 ie DOHC
Autor Wiadomość
mitsubishit 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 22-07-2006, 21:26   Jakie sprzeglo do Tipo 1.6 ie DOHC

Witam. Wlasnie skonczylem dwudnoiwa walke z wymiana sprzegla w moim bolidzie. Do milych zajec to nie nalezy jak do dyspozycji masz tylko kanal ... ale do rzeczy

Kupilem sprzeglo i po wyjeciu skrzyni okazalo sie ze nie pasuje

Jakie tam powinno isc sprzeglo? Katalogi podaja 190 mm a ja mam 200mm. Tak duza tarczka jest w 1.8 Mam rozumiec ze mam kolo zamachowe od 1.8 czy katalogo sie myla?

Wymienialiscie w takim silniku??

Pozdrawiam

Antenus 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-07-2006, 22:47   

Witam. Średnica tarczy sprzęgła to 200 mm, literatura odnosząca się do Tego modelu Tipo nie jest zbyt bogata, "Fiat Tipo , Wydawnictwo Auto" Warszawa - W tabeli odnoszącej się do średnicy zewnętrznej sprzęgła straszy carte blanche, miałem podobny kłopot, ale od fachowca otrzymałem podpowiedź, że sprzęgło jest identyczne jak w Polonezie (średnica zewn. 200 mm , wewn. 137 mm, tak docisk jak i tarcza - tylko łożysko wyciskowe jest innej konstrukcji, można jest nabyć za niewielkie pieniądze (polskie rzemiosło, lub fabryka).
     Moneta

mitsubishit 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 22-07-2006, 22:51   

Sprzeglo juz zrobione tylko niepokoilo mnie ze mam cos nie tak z kolem zamachowym (od innego silnika) bo katalogi Valeo 190mm, Sachs - brak, Pilenga 190mm

Ale jak tak jest 200 to mam ok. Dzieki

Antenus 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-07-2006, 22:57   

Wszystko w porządku, Tipo 1,6 DOHC, nie jest bardzo popularne w warsztatach i budzą pewną dozę niedowierzania, - w każdym razie ja tak miałem , jak fachowiec nie wiadział jak zdiagnozować układ wtryskowy - bo nie maił tego modelu w programie diagnostycznym, ( a to zwykły układ GM ) silnik pochodzi jeszcze z Mirafiorki 131, tak że konstrukcja jest wiekowa, ale sprawdzona i trwała, później Lancia Delta GT (stary model) i końcówka produkcji tej opcji 06.1990, miałem go 8 m-cy, ale trochę się poginastykowałem [/list]
     Moneta

Odpowiedz do tematu