Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakość opon letnich
Autor Wiadomość
mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 06-05-2006, 13:45   Jakość opon letnich

Jakie macie u siebie opony letnie? Jak się sprawują? No i najważniejsze: jak szybko sie wycierają?
Dlaczego pytam? Ponieważ chciałem kupić opony letnie, konkretnie Barum Bravuris, ale kolega mechanik stweirdził, że są dobre, ale szybko się ścierają. Ponoć "żyją" krócej nawet o 10.000-15.000km od michelinów czy innych, a to przy 50.000 przebiegu całkowitego jest dość znaczącą wartością. Teść np miał KOrmorany w Felicii 1.3 i wytarły się całkowicie po 40.000, gdzie np Miecheliny w Astrze moich rodziców służyły grubo ponad 50.000.
Ja w tej chwili mam Dunlopy, ale 195 jest zdecydowanie za duża do Tipo i do wysokości koła (małe koło a szeroka podstawa), więc pomimo, że środek jest ok to ranty sa wytarte. Pytałem się w serwisie z oponami i facet potwierdził moje obawy zalecając zmianę na np 185. Podobno najlepszą szerokością opony do T/T jest 175. Wtedy opona zużywa się najbarziej równomiernie.
Co myślicie na ten temat?
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 06-05-2006, 14:02   

Ja mam Fuldy, modelu nie pamietam. załozone sa juz ponad 2 lata(w zimie tez jeździłem na letnich[powtarzam: nie uniwersalne, a letnie]) na dzień dzisiejszy opony w dobrym stanie, a zuzycie mało postępuje jeszcze z 2 latka spokonie na nich posmigam (najwieksza frajda zimą :lol: )

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-05-2006, 15:17   

Hmmm jak robisz duzo t kup opony z twardsza mieszanka czytaj bardziej uniwersalne a nie "sportowe" bo te sie szybciej zcieraja :-)
Jak dla mnie to komplecik opon powinien starczyc na 3-4 lata potem oponki itak juz raczej sie do niczego nie nadaja tzn sa wytluczone i stare :D

Dobrze miec znajomego oponiarza z zeszlym roku jezdzilem na Daytonach D210 i te sie starly dosc szybko
W puntosiu mama ma kormorany i po 60 tys wygladaly elegancko ale profilaktycznie zostaly wymienione na fulde zobaczymy ile te potrzymaja.
Duzo tez zalezy czy trzymas zprawidlowe cisnienie jaki styl jazdy preferujesz i jak obciazonym autkiem jezdzisz.

chyba tyle pisze bzdury bo ide na 24h do roboty ehh trafi mnie
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-05-2006, 21:04   

Ja mam u siebie Kleber Viaxer 185/60 R14.
Twarda guma, wolno się ściera. Dobrze odprowadzają wodę ale do sportowej jazdy na suchej nawierzchni nie są zbyt rewelacyjne.
Na zimę są Kormoran 175/65 R14. Nie narzekam. Lepsze nawet o pirelli, które mam w drugim aucie...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-05-2006, 21:50   

Ja mam Barum Brillantis na przodzie od 2 lat.
Co do szybszego wycierania to raczej brednia bo miałem wcześniej też Barum i zanim się wytarły to bieżnik od starości się zniekształcił i dlatego wymieniłem.
Na tamtych auto przejechało chyba z 5 lat.
Dodam, że mam raczej "cięższą" nogę ;)

assistance   Moneta

marcin_m 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-05-2006, 22:10   

Ja kupiłem na ten sezon używki w dobrym stanie Barumy Bravura(czy jakoś tak)
za 350zł. 15/195/50.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-05-2006, 08:46   Re: Jakość opon letnich

Od zeszłego sezonu mam Bravurisy 185/60R14. Chwalę sobie te opony. Z tego co czytałem na ich temat, opinie są różne, ale w dużej mierze wynika to z kraju producenta. Moje wyprodukowano w Portugalii i takich szukaj. Ścierania specjalnego nie zauważyłem, a nawet gdyby to te opony kosztują dużo taniej od np. Michelinów, więc nie widzę problemu. Ciężko znalaźć opony z indexem H (napewno trwalsze od T) w cenie poniżej 150 zł :)

[ Dodano: 07-05-2006, 09:48 ]
Podobno najlepszą szerokością opony do T/T jest 175. [/quote]

Nie sądze. Albo 165, albo 185.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 07-05-2006, 16:34   

Barum Bravuris najbardziej mi sie podoba jeśli chodzi o bieżnik, ale niestety używek w dobrym stanie nie znalazłem. Jak mi gościu mówi, że za pękająca oponę chce 90zł to mnie szlag trafia...
Co do szerokości to 165 jest za wąska do masy auta i szybko się blokują. 165 to mają auta małe, jak Felicia, Punto itp. Owszem, spalanie i opór przy kręceniu jest mniejszy, ale wg mnie są za wąskie. To moja opinia, a 185 jest raczej ogólnie mało popularna i trudno dostepna.
A tak przy okazji mam pytanie.Moje felgi to 7jx15H2 i nie wiem czy opony 175 nie będa za wąskie, bo wiem, że pasują 195/50 R15 oraz 185/55 R15, ale czy przy 175 felga nie będzie szersza od opony?
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 07-05-2006, 20:10   

mkaminski100 napisał/a:
185 jest raczej ogólnie mało popularna i trudno dostepna.

Trudno dostępna? :roll: Piszesz o używkach?

Chcesz na felgę 7'' wsadzić oponę 175?! To jest opona na felgę 5,5" z bidą 6"!
tabela doboru opon do felg
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-05-2006, 21:15   

mkaminski100 napisał/a:
Co do szerokości to 165 jest za wąska do masy auta i szybko się blokują. 165 to mają auta małe, jak Felicia, Punto itp.

To wartość fabryczna podawana przez Fiata dla modelu TT.
Wizualnie fakt, że żadna rewelacja ale różnica jest w komforcie jazdy.
Rodzice mają 14" w Tipo, ja mam 13" i wydawałoby się, że praktycznie różnica jest minimalna, a jednak komfort jazdy w mojej jest większy.
Fakt, że moja Tempra przez małe felgi i opony niżej "siedzi" co jest dla mnie zmorą.

Jak to w życiu, coś za coś ;)

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 08-05-2006, 00:01   

ja też mam 13"ki i jest spoko, a przeżyłem na nich już niejedną zimę i wyboje i jakoś jest dobrze, a jeździ się bardzo OK...
165/70/r13
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 08-05-2006, 08:32   

Wchodzą do Was 13? U mnie na 14 wewnątrz koła jest jakieś 3-4 mm między kołem a zaciskiem hamulca, więc mniejsza felga za nic nie podpasuje.
Co do szerokości to wiem, że Fiat tyle podaje, ale mniejsze auta jak Corsa czy Ibiza mają nawet opony 135…mi chodzi i najlepszy stosunek oporu opony do bezpieczeństwa jazdy.

Marcin. O 185 pytałem się dość często i w większości mają 175 albo 195 i to w każdym rozmiarze. Niestety.

Na swoich felgach mam obecnie 195/50 R15 ,ale szukam czegoś węższego. Szczerze to kompletnie nie znam się na felgach, ale do aktualnych opon pasują jak ulał. Są prawie równej szerokości, ale opona jest minimalnie szersza, więc nie ocieram felgi.
Z tabeli wychodzi, że takich opon nie powinienem mieć, a jedynie wyższe czyli 195/55 R15, ale będa jeszcze bardziej ocierały :(
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 08-05-2006, 08:43   

mkaminski100 napisał/a:
No a jak z tą szerokością opony do mojej felgi? Wejdzie 175

Zapomnij o tym pomyśle, no chyba, że chcesz co chwilę ranty w feldze prostować, zresztą Marcin odpisał:
Marcin - fiattipo.pl napisał/a:
Chcesz na felgę 7'' wsadzić oponę 175?! To jest opona na felgę 5,5" z bidą 6"!
tabela doboru opon do felg

Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 08-05-2006, 08:59   

A 185/55 R15? Jest sens? Mam już dość spiłowanych po bokach opon.
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 08-05-2006, 11:35   

mkaminski100 napisał/a:

Marcin. O 185 pytałem się dość często i w większości mają 175 albo 195 i to w każdym rozmiarze. Niestety.

A, myślisz o 15" - to możliwe, że jest tego mało.

[ Dodano: 08-05-2006, 12:36 ]
mkaminski100 napisał/a:
A 185/55 R15? Jest sens? Mam już dość spiłowanych po bokach opon.

Osobiście doradziłbym Ci zmianę kół na 14" z oponami 185/60 i będzie jak należy :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

mkaminski100 

Wysłany: 08-05-2006, 11:54   

Z tymi 14" to jest mały problem, bo nie mam takich felg :(
No i te 15 ładnie wyglądają. Oczywiście robi się taczka na 15, wiec musze pomyśleć co z tym dalej zrobić.
Może jak się wścieknę to będę miał do sprzedania felgi 15" i komplet sprężyn Eibach obniżających zawieszenie. Auto wygląda bajerancko, ale chyba za stary jestem na jeżdzenie jak gokartem...
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 08-05-2006, 14:14   

mkaminski100 napisał/a:
Z tymi 14" to jest mały problem, bo nie mam takich felg :(
No i te 15 ładnie wyglądają. Oczywiście robi się taczka na 15, wiec musze pomyśleć co z tym dalej zrobić.
Może jak się wścieknę to będę miał do sprzedania felgi 15" i komplet sprężyn Eibach obniżających zawieszenie. Auto wygląda bajerancko, ale chyba za stary jestem na jeżdzenie jak gokartem...

Hehe, otóż to - widok ładny, ale z auta robi się wóz drabiniasty :) Na niemieckie drogi jak znalazł, ale na nasze :sciana: Myślę, że trwałość zawieszenia by się przy okazji takiej zamiany poprawiła :)
Ja też pomału dochodzę do siebie po zamianie opon na letnie (zimówki mam w standardowym rozmiarze). Jakoś w tym roku drogi wyjątkowo dziurawe :|
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Wysłany: 16-06-2006, 21:02   

dopiero dziś miałem trochę czasu i grosza (po ostatnixh przeglądach, naprawach, wymianach ... :? ) i kupiłem jakieś w spoko stanie letnie na przód choćby, Bridgestone... wzór bieżnika spoko...
mówiłem gościowi tylko 3 razy jak się pytał, że mam wszystkie 165/70/r13 (na takich jest najlepiej)... a ten jak mi założył... jadę sobie, coś dziwnie ciężej kierownica chodzi.. kurczę, może wspomaganie niedomaga, olej albo coś ...
poza tym coś to autku muowatsze na LPG jakby bardziej, bez tego zrywu...
pod domem zerkam... 175/70... gość się troszkę dupnął...

ciekawe, niby tak niewielka różnica, opona tylko trochę szersza a jazda całkiem inna... chyba, że może twardość opony, rodzaj bieżnika, materiał itp itd się dołożyły...
w każdym razie na zakrętach super, mogłem ścinać totalnie, kiedyś by autko wyleciało a na tych jak przyklejone brało zakręt.... na dziurach itp komfort o wiele lepszy, fakt.. ale mulastsze znacznie przy ruszaniu i rozpędzaniu... jutro zmieniam na normalne :) wole telepanie na dziurach ale ciut lepszy zryw...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu