|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Koło zamachowe... Pytanie? |
Autor |
Wiadomość |
Bratek
Wiek: 39 Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 51 Skąd: Rymanów Zdrój
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 14-08-2007, 21:56 Koło zamachowe... Pytanie?
|
|
|
Witam.
Jestem w trakcie wymiany sprzęgła i uszczelniaczy na półosiach od skrzyni biegów. Po wyjęciu skrzyni i zdjęciu sprzęgła zobaczyłem, że na wieńcu koła zamachowego brakuję prawie 30% zębów wczesniej miałem problemy z odpalanie, tzn. rozrusznik kręcił, ale autko nie odpalało, wydobywał się tylko strasznie niemiły dzwięk
Chodzi mi o to, czy da się to koło jakoś zregenerować, czy będę musiał wymienić
Jaki jest koszt takiego koła (używanego) i czy toczenie i wyważenie koła zamachowego jest konieczne przed zmianą na inne
** Dodano: 14-08-2007, 23:01 **
Pytam o odchudzenie i wyważenie koła z tego względu, że mam znajomego który by mi to zrobił prawie za free Więc nie wiem, czy odchudzenie koła zamachowego coś polepszy, czy raczej odwrotnie, silnik bedzie gorzej to znosił... |
_________________ TIPO 1.4 GAŹNIK POWERED by LPG --> Niestety sprzedany:/ aż łezka się w oku kręci... |
|
|
|
|
kilolo
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 23:07
|
|
|
Najlepiej kup uzywane kolo za ok 100zl zamiast sie bawic w regeneracje ktore pewnie bedzie o wiele wiecej kosztowala.
Odchudzenie kola spowoduje ze bedzie bardziej dynamiczny silnik lecz na wolnych obrotach moze silnik wpadac w wibracje.
Skoro masz silnik 1.4 to i tak za duzych osiagow nie bedziesz mial |
|
|
|
|
Bratek
Wiek: 39 Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 51 Skąd: Rymanów Zdrój
|
Wysłany: 15-08-2007, 09:09
|
|
|
Koło właśnie będę miał używane w dobrym stanie, czyli mówisz, że nie opłaca się odchudzać koła w moim przypadku |
_________________ TIPO 1.4 GAŹNIK POWERED by LPG --> Niestety sprzedany:/ aż łezka się w oku kręci... |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 15-08-2007, 18:58
|
|
|
Nie wiem jak to jest w benzynie ale np w dieslu obraca się wieniec i z drugiej strony masz ładne, nowe zęby |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 15-08-2007, 21:58
|
|
|
Wieńce zębate są wciskane w koła zamachowe na gorąco, można taki wieniec wymienić - jeżeli robi ktoś takie wieńce (o takiej średnicy i takich zębach). Jeżeli chcesz "odchudzić" koło to temat taki jest poruszany na wszelkiej maści forach Tuningowych, jaki jest efekt po takiej operacji to by trzeba było poczytać, osobiście uważam, iż na krótka metę może i daję to jakiegoś większego "kopa" ale na pewno nie jest na plus dla trwałości całego silnika. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
KEYO1
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-12-2007, 12:33
|
|
|
Witajcie.W większości kół zamachowych wieńce zębate są wciskane w koła zamachowe na gorąco.Po zbiciu młotkiem można taki wieniec wrzucić na chwilę do pieca,ogniska itp.a po wyjęciu z ognia obrócić dobrą stroną na zewnątrz i bez problemu założyć.Doradzam kontrolę zębatki w rozruszniku.Pozdrawiam wszystkich piszących na tym forum KEYO1 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|