|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
makabryczna skrzynia cd. |
Autor |
Wiadomość |
koper
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-04-2006, 11:24 makabryczna skrzynia cd.
|
|
|
Nie tak dawno pisałem posta o sprzęgle.Jednak problem sam nie zniknął i sytuacja wygląda tak:
-samochód od pewnego zakresu obrotów nie przyśpiesza (wkręca się na obroty ale nie przekłada się to na obroty)
-daje radę jechać ale z gazu trzeba dawać z wyczuciem(NIE MA MOWY O WYPRZEDZANIU)
-biegi zmienia prawidłowo
-ze skrzyni się leje olej dość dużo(NA ZŁOCZENIU z silnikiem)
Wszystko to pojawiło się po wymianie oleju w skrzyni.
Moim zdaniem sprzęgło się zaoleiło i się ślizga(nowy olej rozszczelnił skrzynie).Ale TU POJAWIA SIĘ PROBLEM,bo jak wymienie sprzęgło to zapaprze mi nową tarcze i znowu będzie się ślizgać.Co wtej sytuacji radzicie(pomijam wymianę skrzyni)
Ja mam taki plan:wymienić sprzęgło i wlać Hipola może z jakimś uszczelniaczem.Coś to da czy trzeba jakieś uszcelki wymieniać.W ogóle co z tym k..........j............. ZROBIĆ? |
|
|
|
|
april
Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 26 Lut 2006 Posty: 23 Skąd: Miedziana Góra
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 19-04-2006, 12:13
|
|
|
najlepiej wymienic uszczelniacz wałka głównego ze skrzyni biegów
a potem wymienic tarczę sprzegłowa.Mozna równiez ja spróbować umyc w rozpuszczalniku NITRO |
_________________ PIERWSZA PASJA JEST ENDURO A DRUGA MOJ TIPO
APRILIA RX 125
TIPO 1,9 Tds DGT |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 19-04-2006, 12:16
|
|
|
Wyjac skrzynie. Wymienic uczelnienie skrzyni, tarcze wymyc plynami od olejow/smarów. Polecam takie do mycia silnika. Olej dosłownie sam ścieka.
Zalac np. Hipolem 80W90. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
koper
|
Wysłany: 19-04-2006, 20:04
|
|
|
dzięki za rady,zachciało mi się olej w skrzyni wymieniać i to jeszcze po20 zl za litr .Tempra ty włoska żyleto teraz cie Hipolem nasmaruje |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-04-2006, 18:01
|
|
|
żebyś wiedział, mi na hipolu śmiga cały czas dobdzie;
jedyna bolączka - ta unikatowa zima co była - hipol się na masło robi i skrzynia chodzi... powiedzmy niezbyt chodzi... wtedy przed zimą można by pomyśleć o czymś innym... ale żaden syntetyk super ani cuda co wypłuczą brudy z uszczelek bo co wtedy ma uszczelniać |
|
|
koper
|
Wysłany: 22-04-2006, 18:59
|
|
|
dzięki unknow za potwierdzenie wysokiej jakości Hipola ,właśnie się zastanawiałem czy skrzyni nie zaszkodzi ale,ale jejnic nie zaszkodzi |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-04-2006, 19:14
|
|
|
poważnie skrzynka ma 13lat i jest OK, tylko w totlny mróz hipol tak gęstnieje że jest niedobrze, ale na zimę można jakiś dać, czy cały czas mieś nie hipol tylko lepsiejszy ciut jakiś... ale nie jakieś cudo syntetyk bo Ci może rozszczelnić/chlapać... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|