Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Manual -> Automat .. nigdy tego nie róbcie
Autor Wiadomość
krzys_mh 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-10-2007, 22:55   Manual -> Automat .. nigdy tego nie róbcie

W kilku watkach pisalem o problemach ze skrzynia automatyczna, do dzisiaj chodzi tylko w trybie awaryjnym. Byłem z tym problemem wszędzie gdzie mogli mieć jakiekolwiek pojęcie o ASB. U wszystkich widzialem tylko zdziwienie i bezradnosc - tempra z automatem? Ostatni ktok to ASBPALKA w Sosnowcu - i tutaj sie juz załamałem.
W skrócie wnioski z tej wizyty:
0) gosc to fachura - jeden rzut pod maske i wiedzial co to za skrzynia (AG4), co ja moze gryzc
1) zamiana manuala na automat to całkowita pomyłka
2) wystarczy jeden uszkodzony kabelek, jedna niedokrecona srubka, jedna niepodlaczona/niestykajaca wtyczka by skrzynia jezdzila w trybie awaryjnym /czyt. tylko na 3 biegu/
3) jesli dzieje sie cos wymienionego w pkt.2 to rownie dobrze mozna odpiac cala instalacje ze skrzyni - bedzie jezdzilo tak samo - tylko tryb awaryjny
4) zaden spec od ASB tego nie naprawi - tutaj tylko pole dla dobrego elektronika ktory i tak skasuje wiecej niz auto jest warte
5) skrzynia w trybie awaryjnym powinna jezdzic mas 20 km... ja zorientowalem sie po 1,5kkm ze cos jest nie tak - dziwne ze jeszcze super jezdzi
6) jedyna mozliwosc to na wlasna reke rozebrac cala wiazke i skrawdzac kabel po kabelku, kupic interfejs VAG i samemu testowac czy w ogole komputer odpowiada, bo poki co to nie ma z niego zadnego sygnalu i nie wiadomo co jest tego powodem (patrz pkt.2)

W zwiazku z powyzszym - NIGDY NIE ZMIENIAJCIE MANUALA NA AUTOMAT - stracicie auto, w cholere pieniedzy i nerwów.
Ide sie upic z rozpaczy bo nie wiem jak dlugo jeszcze bedzie mi dane jezdzic moja temprą. Człowiek uczy sie na błędach, ale takiego błędu jeszcze k.... nie udalo mi sie zrobic nigdy.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 04-10-2007, 06:52   

A próbowałeś gdzieś szukać informacji o tej skrzyni na jakimś forum VW?
Może chłopaki z tamych for będą mieli schematy elektryczne takiej skrzyni.

Trzeba by usiąść przy aucie i tak jak mówisz sprawdzić każdy kabelek. Możliwe, że coś jest źle podłączone lub coś nie styka.

krzys_mh 

Wysłany: 04-10-2007, 07:29   

Nerwy minely - zrodzil sie nowy plan.
1) Rozpiac instalacje od skrzyni i sprawdzic czy rzeczywiscie bedzie jezdzil jak do tej pory
2) Jesli tak, to demontaz calej wiazki i komputera od ASB, na spokojnie w domu znalesc jak najwiecej informacji o tym komputerze
3) kontrola kazdego kabelka, czyszczenie wszystkich zlaczy

Moze to potrwa miesiac, ale innego wyjscia nie mam.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-10-2007, 19:50   

Nie możesz wrócić do manulana?
Nie będzie prościej i taniej??

assistance   Moneta

krzys_mh 

Wysłany: 04-10-2007, 21:49   

Zastanawialem sie nad tym, robocizna za przerobke na automat kosztowala mnie ok 2tys (w tym wymiana silnika, hamulcow, nowego rozrzadu - wszystkie części 1,5razy tyle). Powrot do manuala sadze bedzie kosztowal polowe tego. Nie wiem czy po poprzednich problemach ten sam serwis podejmnie sie odwrotnej zamiany, a innych chętnych naprawde bedzie cieżko znaleść. Poza tym tyle juz władowałem kasy w ten samochód ze miałbym za to 3 tempry na full wypasie. Nie wiem co zrobie.. w sobote demontuje instalacje skrzyni i bede ją pomału sprawdzał w domu.
Gdyby nie koledzy z tego forum, w życiu bym się nie zorientował że coś jest nie tak, autko tak pieknie jezdzi i ta wygoda z automatem. Ale musze w koncu cos zadecydowac, bo szybko moge to stracic.

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-10-2007, 08:44   

Dobry plan masz, wyjmij wszystkie wiązki które doszły po założeniu automata skontroluj wszystko na początek i pzeczyść. A skrzynke bezp. też masz z automata? bo tam jest jeszcze kilka układów, których brak może powodować w/w skutki. Np. samochód mozna włączyć tylko w pozycji P a w innej nie powinien wgl rozrusznik zadziałać, Ale sama skrzynka nie starczy bo trzeba to popodłączać. A masz gdzieś jakieś wolne kostki? to byłby znak ze czegoś brakuje...
Przydałbysię schemat istalacji od automata, ale skąd takowy wziąc...
Mimo wszystko powodzenia

Adonay 

Wysłany: 05-10-2007, 19:14   

Znalazłem taką stronkę (po angielsku niestety), na której jest wytłumaczone jak automatyczna skrzynia działa, poza tym są rysunki i takie różne pierdółki... operuj górnym menu, na którym jest 11 tematów (no właściwie to 10).
Mam nadzieję, że to pomoże
Powodzenia !

klik

** Dodano: 05-10-2007, 20:18 **
o a tutaj są podstawowe problemy i ich rozwiązanie

** Dodano: 05-10-2007, 20:21 **
a tutaj poklikaj sobie na odnośnikach do różnych schematów
     Moneta

krzys_mh 

Wysłany: 06-10-2007, 20:54   

Dziekuje, wszystkie materiały przestudiuje. Dzisiaj siedzialem 5 godzin w garazu, ale w koncu wyciagnąłem całą elektryke ze skrzyni. Najpierw odlaczylem akumulator, odlaczylem wszystkie wtyczki od strony komputera, podlaczylem akumulator i odpalilem autko - wszystko chodzilo jak wczesniej. No wiec rozkrecilem pol samochodu i wyciagnalem cala wiazke od skrzyni az do komputera ktory byl pod tylnia kanapą. Najgorzej było przeciągnąć wiazke z kabiny silnika do kabiny pasażerskiej. Kolejny krok to rozrysowac cala wiazke, ponumerowac kable, ponumerowac piny wtyczek i ustalic ktora wtyczka i ktore piny sa do czego oraz sprawdzić ciągłość wszystkich kabli. Do tego potrzebuje schemat TCU skrzyni.
Wszystko co pisze na komputerze skrzyni to: Made in Germany - DIGIMAT - 12V - Getriebe-Streuergerat - 5DG 00 - 6 963-31 - numer seryjny chyba 096 927 731 - znaczek producenta KELLA lub HELLA, oraz logo VW i AUDI.
Zadnych wiecej opisow nie ma.
Wszystko mam juz w domu wiec teraz na spokojnie internet, miernik i kupa roboty.

miszko 

Wysłany: 06-10-2007, 21:06   

A w programie od VW - zapomniałem nazwy - ELSA, nie ma przypadkiem schematów?
Na emule widziałem dużo tego.

krzys_mh 

Wysłany: 06-10-2007, 21:11   

Dzis gogluje ile wlezie. Pocieszajace ze tych komputerow jest od groma na aukcjach, wiec dosc popularne sa to i schematy zdobede.

miszko 

Wysłany: 06-10-2007, 21:16   

Poszukaj programu ETKA. Mam go gdzieś nawet na płycie. Pamiętam odpaliłem go kiedyś i dużo tam było schematów.

krzys_mh 

Wysłany: 06-10-2007, 21:20   

Sie sciaga juz :)

Odpowiedz do tematu