Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przerzutka przeniesienia napędu z tempry 2.0 4x4 do Tipo ...
Autor Wiadomość
GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 26-01-2007, 07:44   przerzutka przeniesienia napędu z tempry 2.0 4x4 do Tipo ...

Czy ktoś z forumowiczow posiada jakies informacje [linki do stron, dokumentacje w pdf, jpg itp] odnosnie napedu 4x4 montowanego w temprach SW 4x4, po mojej glowie chodzi przerzutka przeniesienia napedu z takiej temperowki do mojego sedici w przyszlosci, niby rozwiazanie zawieszenia w obu samochodach jest identyczne i swego czasu byla nawet seria tipo 4x4 glownie na Szwajcarie wypuszczona ale dobrze by bylo troche poczytac i obejzec pare fotek zanim sie zdecyduje na taka ingerencje w auto. Wie ktos moze jaki rozklad momentu napedowego miedzy osiami jest w temprze 4x4??

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-01-2007, 10:31   Re: przerzutka przeniesienia napędu z tempry 2.0 4x4 do Tipo

GrzesiekK. napisał/a:
Czy ktoś z forumowiczow posiada jakies informacje [linki do stron, dokumentacje w pdf, jpg itp] odnosnie napedu 4x4 montowanego w temprach SW 4x4, po mojej glowie chodzi przerzutka przeniesienia napedu z takiej temperowki do mojego sedici w przyszlosci, niby rozwiazanie zawieszenia w obu samochodach jest identyczne i swego czasu byla nawet seria tipo 4x4 glownie na Szwajcarie wypuszczona ale dobrze by bylo troche poczytac i obejzec pare fotek zanim sie zdecyduje na taka ingerencje w auto. Wie ktos moze jaki rozklad momentu napedowego miedzy osiami jest w temprze 4x4??

Szczerze mówiąc - nigdy nie słyszałem o fabrycznej wersji Fiata Tipo 4x4 ( nie mówię o produktach typu "sam" ) . I sądzę , że nie jest to tylko kwestia chęci , czy niechęci Fiata - tylko bardziej możliwości technicznych i wielkości auta . Bo jakiej wielkości pozostałby bagażnik w aucie kompaktowym , jeśli wnęka na koło zapasowe kolidowałaby z tylnym mechanizmem różnicowym ? . Bo bardzo podobnie wygląda to u Lancii . Jest Dedra 4x4 , a nie ma nowej Delty ( choć była stara , kultowa już Delta Integrale ) w takim wykonaniu . Analogicznie Alfa Romeo : nie ma 4x4 w Alfie 145/146 , pojawia się tylko w 155 turbo . A musisz pamiętać , że to auta oparte o tą samą płytę podłogową , co Tipo / Tempra .
Natomiast mam poważne wątpliwości co do sensu ( opłacalności ) takiego przeszczepu - bo oprócz przełożenia samego napędu , wraz ze skrzynią - musisz wiedzieć , że przy wersji 4x4 inne jest całe tylne zwieszenie , inny wydech , inny zbiornik .
W razie wątpliwości - posiłkuj się programem EPER :
http://www.spangerum.com:...UI_LANG=6&RMODE
     assistance

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 26-01-2007, 12:28   

nie było oryginalnych tipo 4x4

instrukcje i zdjecia dotyczace swapu napedow
znajdziesz w sieci

dużo cięcia podłogi.....

wystarczy troche pogooglować

od siebie doradzic moge tyle że
lepiej brać napęd z lancii
albo alfy 155 Q4

niz z tempry

tu masz naped z alfy:
http://www.youtube.com/watch?v=RrHSKM290js

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 26-01-2007, 13:02   

EASYKATO napisał/a:
tu masz naped z alfy:
http://www.youtube.com/watch?v=RrHSKM290js

i 400 HP 8) gruubo jedzie.

www.budowork.pl
     assistance

schab 

Wysłany: 26-01-2007, 13:19   

EASYKATO napisał/a:
od siebie doradzic moge tyle że lepiej brać napęd z lancii albo alfy 155 Q4 niz z tempry

Od siebie mogę powiedzieć tyle , że Tempra 4x4 , Dedra Integrale i Alfa 155 Q4 mają wszystkie elementy napędu TE SAME !!!
Więc z racji najsłabszego silnika w Temprze ( 113KM ) mają szansę być zużyte w najmniejszym stopniu ! Nie bierz części z Tempry , bo bedą za dobre ...
Działa tu chyba jakiś kompleks niższości Fiata wobec innych marek . Ale w tym przypadku - zupełnie niesłusznie - trzy powyżej wymienione auta są ze sobą bardzo blisko spokrewnione : mają te same płyty podłogowe , zawieszenia , sporą część układów napędowych i silników . Alfa tylko odstaje od tego "towarzystwa" oryginalnością swoich silników . Paradoksalnie - w Q4 - ma silnik od Lancii ...

assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 26-01-2007, 13:32   

schab napisał/a:
Więc z racji najsłabszego silnika w Temprze ( 113KM ) mają szansę być zużyte w najmniejszym stopniu !

z takim silnikiem nie potrzeba Ci napedu AWD bo sie nie pobawisz. Chyba ze w zimie. Pamietaj ze 4WD to są dodatkowe opory ruchu. Lepiej jest jak jest wiecej mocy by to bydle rozbujac. Nawet moje 200KM to troche przymalo na 4x4. Tak miec z 280KM to juz cos.

www.budowork.pl
     assistance

schab 

Wysłany: 26-01-2007, 13:51   

Ninja napisał/a:
z takim silnikiem nie potrzeba Ci napedu AWD bo sie nie pobawisz. Chyba ze w zimie. Pamietaj ze 4WD to są dodatkowe opory ruchu. Lepiej jest jak jest wiecej mocy by to bydle rozbujac. Nawet moje 200KM to troche przymalo na 4x4. Tak miec z 280KM to juz cos.

Nie zawsze chodzi tylko o zabawę ! Po coś powstała Panda ( jeszcze stara ) 4x4 , czy bliższe ci Subaru Justy . A bardziej "zabawowe" z wymienionych autek są Dedra 2,0 turbo z 180km , czy Alfa 155 2,0 turbo ( z tym samym silnikiem Lancii ) mającym fabrycznie już 190KM .
     assistance

EASYKATO 

Wysłany: 26-01-2007, 14:22   

schab napisał/a:
.......Od siebie mogę powiedzieć tyle , że Tempra 4x4 , Dedra Integrale i Alfa 155 Q4 mają wszystkie elementy napędu TE SAME !!! ...

czy mechanizm różnicowy też?

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 26-01-2007, 15:40   

schab napisał/a:
o coś powstała Panda ( jeszcze stara ) 4x4

wlasnie nie mam pojecia po co :roll:
schab napisał/a:
czy bliższe ci Subaru Justy

tym jeżdzą w KJS-ach i daje rade.
schab napisał/a:
A bardziej "zabawowe" z wymienionych autek są Dedra 2,0 turbo z 180km , czy Alfa 155 2,0 turbo ( z tym samym silnikiem Lancii ) mającym fabrycznie już 190KM .

i to chodzi.
Bo co jak co ale dupowóz z AWD miec tylko po to zeby sie pochwalic kolegom ze mam 4x4 to nie widze sensu. Wieksze spalanie paliwa,osiągi przy wyzszych biegach itd itd.
Jedyna zabawa jaka jest to snieg i ogolnie złe warunki. A jak sucho to im wiecej PS tym lepiej. Juz po cos sie przydaje naped 4x4.

A druga sprawa to jest 4x4 i...4x4. :]
Ten pierwszy to pseudo 4x4 jak mają fałweje na przylad.
Nie ma jak stały :] a nie jakis haldex.

www.budowork.pl
     assistance

schab 

Wysłany: 26-01-2007, 15:42   

EASYKATO napisał/a:

A który ? Bo są trzy ...
Ale uprzedzając ewentualne wyjaśnienia :
- mechanizm różnicowy tylnej osi ten sam we wszystkich trzech autach !
- mechanizm międzyosiowy ten sam we wszystkich trzech autach !
- przedni mechanizm - ten sam dla Lancii i Fiata , Alfa - nieco inny ( triumf ? )
     assistance

EASYKATO 

Wysłany: 26-01-2007, 18:58   

schab napisał/a:
EASYKATO napisał/a:

A który ? Bo są trzy ...
Ale uprzedzając ewentualne wyjaśnienia :
- mechanizm różnicowy tylnej osi ten sam we wszystkich trzech autach !
- mechanizm międzyosiowy ten sam we wszystkich trzech autach !
- przedni mechanizm - ten sam dla Lancii i Fiata , Alfa - nieco inny ( triumf ? )

????
WTF?

PS: tylko proszę bez paniki
i nie zamykajcie tematu :yawinkle:

GrzesiekK. 

Wysłany: 26-01-2007, 21:02   

Posiedzialem dzisiaj i troche glebiej przestudiowalem temat napedu 4x4 z tempry i kurcze szkoda psuc sedici ;/ za duzo ciecia budy i spawania, kolejna sprawa to to ze na dzien dobry trzeba albo cala tylna belke z wachaczami przerzuciC albo same wachacze jesli sie da, do tego szukac z delty czteronapedowej zbiornik.

Nic trzeba sobie odpuscic i po malu skladac kase na Delte HF'ke z okolic 88 rocznika, tylko kurcze z biegiem czasu coraz o nie trudniej i ceny ida w gore ;/

assistance

schab 

Wysłany: 27-01-2007, 09:00   

GrzesiekK. napisał/a:
za duzo ciecia budy i spawania, kolejna sprawa to to ze na dzien dobry trzeba albo cala tylna belke z wachaczami przerzuciC albo same wachacze jesli sie da, do tego szukac z delty czteronapedowej zbiornik.

Niestety - trzebaby przekładać całą belkę z wahaczami , bo ta którą masz - "nie przepuści" przez środek wału napędowego . Zbiornika musiałbyś szukać od różnych aut , ale na pewno nie od Delty , bowiem stara legendarna już Delta - "spokrewniona" była nie z Tipo , tylko z Ritmo , Lancią Prismą i Alfą 33 , natomiast nowej Delty ( podobnie jak Tipo ) - nie było w wersji 4x4 !
Co do spawania - to masz zupełną rację - bowiem jednym z powodów , dla których w Tipo nie był montowany napęd 4x4 jest też między innymi za mała sztywność skrętna nadwozia ( w nadwoziach typu sedan , a nawet kombi - konstrukcja jest sztywniejsza ) . Musiałbyś wstawić w środek klatkę , która powiązałaby ze sobą najistotniejsze części nadwozia i to nie tylko ze względów bezpieczeństwa przy dachowaniu . Na pewno nie wystarczyłyby tu same rozpórki tylnych kielichów .
     assistance

GrzesiekK. 

Wysłany: 27-01-2007, 10:37   

Właśnie ze wzgledu na to ze po takim cieciu i spawaniu z Tipka wyszla by "galareta" stwierdzilem ze jest to bez sensu, bo znowu z klatka to auto do cywilnej jazdy na codzien sie niezbyt nadaje ;]

assistance

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-01-2007, 11:23   

Da się klatkę włożyć tak do auta cywilnego żeby nie przeszkadzała -> bardzo ;)
W warszawie jest firma TRAX która robi klatki, pół klatki itd http://www.traxracing.pl/index.php?id=24

Wszystko zależy co byś chciał osiągnąć? Jeśli chciałbyś Tipo 4x4 to trzeba ciąć podłogę, no trudno :yawinkle:

To swoiste wyzwanie, nikt w Polsce nie ma takiego auta, więc hmm trzeba zrobić, a że kosztem pocięcie 'troszkę' podłogi, cóż ale jaka przyjemność później.

Niestety zauważyłem, że na forum dużo pesymistów się pojawiło. "To jest bezsensu, nie opłaca się, zapomnij, kup VW" Szkoda :doubt:
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-01-2007, 11:54   

Ktoś już kiedyś z forumowiczów próbował robić taką przekładkę, nie wspominając już, że deske z Delty wkładali do Tipo ;D

Sloneczna chyba takimi wynalazkami się zajmował. Coś mi się kojarzy.

Raku 

Wysłany: 27-01-2007, 14:09   

Dobrze Ci się kojarzy, ale coś ostatnio go nie ma na forum. :doubt:
     Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-01-2007, 15:40   

Raku napisał/a:
Niestety zauważyłem, że na forum dużo pesymistów się pojawiło. "To jest bezsensu, nie opłaca się, zapomnij, kup VW" Szkoda

Dziwisz się, większość osób posiada T/T nie dlatego, że jest świetnym samochodem do modyfikacji i kupionym specjalnie w tym celu lecz dlatego, że jest w miarę tanie, przestronne itp. takim samochodem do jeżdżenia i nie w głowie im mody w cenie większej niż samochód.
A i tak najczęściej, jak się okaże jakie są koszta to takie tematy kończą się tylko na planach i na dyskusji :(

Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 27-01-2007, 16:45   

Raku, pisałem do niego w sprawie tej modyfikacji deski. Odpisał, że auto zrobione, jednak jego pracownik lekko mu uderzyl przodem w drzwo, bo uciekal zeby nie zderzyć się czołowo.

Słoneczna jest, tylko coś ostatnio malo pisze...

Raku 

Wysłany: 27-01-2007, 16:56   

romano napisał/a:
Raku napisał/a:
Niestety zauważyłem, że na forum dużo pesymistów się pojawiło. "To jest bezsensu, nie opłaca się, zapomnij, kup VW" Szkoda

Dziwisz się, większość osób posiada T/T nie dlatego, że jest świetnym samochodem do modyfikacji i kupionym specjalnie w tym celu lecz dlatego, że jest w miarę tanie, przestronne itp. takim samochodem do jeżdżenia i nie w głowie im mody w cenie większej niż samochód.
A i tak najczęściej, jak się okaże jakie są koszta to takie tematy kończą się tylko na planach i na dyskusji :(

Wszystko rozumiem, to jest jasne. Ale jeżeli pytanie jest czy się da coś zrobić, to odpowiedź być powinna "tak/nie" i pochodne, z odrobiną komentarza jak to zrobić. A nie "zostaw, nie rusz, zapomnij, nie opłaca się". Przecież jeśli się da, bądź nie to właściciel sam zadecyduje czy $$ będzie wkładał w auto czy nie.
Dobra, whatever, na takie refleksje mi się zebrało! :yawinkle:
Koniec OT :piwko:

Ciekawe czy Słoneczna zrobić FotoStory przekładki reszty, bo u nas skończyło się chyba na wnętrzu, chyba boczkach. Ciekawe czy silnik i napęd zmienił.
     Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-01-2007, 21:32   

Raku napisał/a:
Ale jeżeli pytanie jest czy się da coś zrobić, to odpowiedź być powinna "tak/nie"

W 99% przypadków odpowiedź jest twierdząca a wykonanie projektu prawie wyłącznie zależy od zasobności portfela 8)
Ja też kończe OT :piwko:

Moneta

Odpowiedz do tematu