|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przy jakim przebiegu można się spodziewać zużycia sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
andkasz
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-02-2008, 15:32 Przy jakim przebiegu można się spodziewać zużycia sprzęgła
|
|
|
Witam. Mam pytanie.. Przy jakim średnio przebiegu można się spodziewać zużycia tarczy sprzęgła ? Mój Tipol ma przejechane 128 tyś. i zauważyłem że słabo przyśpiesza przy czym obroty silnika wzrastają prawidłowo . Poprzedni właściciel zapewniał mnie że auto raczej mało jezdziło po mieście. Czy ktoś by mi polecił jakiej firmy tarczę kupić? Pozdro. |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik+LPG 94r. |
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-02-2008, 15:38
|
|
|
Na początku spróbuj podciągnąć sprzęgło, jak da radę to na parę setek km. będziesz miał spokój(tak było u mnie).Ja mam u siebie sprzęgło Valeo i nie mam na co narzekać cena około 220 zł za komplet |
|
|
|
|
andkasz
|
Wysłany: 03-02-2008, 15:45
|
|
|
Dzięki . Spróbuję podciągnąć ale nie wiem czy się uda bo józ teraz " bierze mi strasznie wysoko" |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-02-2008, 16:04
|
|
|
wszystko zalezy od stylu jazdy kierowcy, jeden skonczy sprzeglo po 50tys km a drugi bedzie smigal 250tys km.. jakbys bral tarcze czy caly zestaw sprzegla to mozesz zapodac valeo, fiat to zaklada fabrycznie do aut |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-02-2008, 16:17
|
|
|
andkasz napisał/a: | Dzięki . Spróbuję podciągnąć ale nie wiem czy się uda bo józ teraz " bierze mi strasznie wysoko" |
Kolego ja bierze strasznie wysoko to go popuść, jest duża szansa że masz podparte i po poluzowaniu linki niżej zacznie brać i będzie lepiej trzymało.
** Dodano: 03-02-2008, 16:19 **
evillysy napisał/a: | Na początku spróbuj podciągnąć sprzęgło |
Zastanów się co piszesz, podciąganie sprzęgła ma sens tylko w wypadku gdy nie do końca wysprzęgla i biegi wchodzą z problemami, w wypadku słabo trzymającego sprzęgła należy popuścić linkę.
Jak coś radzisz to pisz mądrze a nie głupoty bo sie jeszcze chłopak posłucha i do końca zabije sprzęgło!!!!
pzdr. Grzesiek |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
andkasz
|
Wysłany: 03-02-2008, 16:37
|
|
|
Dzięki za pomoc w tygodniu popuszczę sprzęgło i sprawdzę efekt. Jak dojdzie do wymiany to zdecyduję się na zakup kompletu Valeo. Sprawdzałem ceny w internecie komplet to około 250 -300 zł. Pozdro. |
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-02-2008, 17:47
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | Jak coś radzisz to pisz mądrze a nie głupoty bo sie jeszcze chłopak posłucha i do końca zabije sprzęgło!!!! | Ja napisałem że u mnie to na trochę - do wymiany- pomogło przy takich objawach andkasz napisał/a: | zauważyłem że słabo przyśpiesza przy czym obroty silnika wzrastają prawidłowo |
A w Andkasz-a pierwszym poście nie było informacji o tym ,że sprzęgło bierze wysoko |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|