Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
skrzynia biegow problem po wymianie....
Autor Wiadomość
oleq_30 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 08-03-2006, 22:15   skrzynia biegow problem po wymianie....

z gory przepraszam moderatorow jesli lamie regulamin ale moj poprzedni temat nikt juz od dluzszego czasu nie kontynuje. a zalezy mi na odpowiedzi ze wzgledu na to ze moje tipcio stoi pod blokiem i nie mozna nim jezdzic za bardzo.
Problem polega na tym ze po wymianie silnika z 1.4 na 1.6 (docisk z 1.6 tarcza sprzeglowa nowa, kolo zamachowe z 1.6 ) wsidlem ucieszony do autka i stwierdzilem ze nie ma biegow tzn . jesli silnik nie pracuje to sa mozna przelaczac ale po odpaleniu silnika biegu wbic nie mozna (zwlaszcza jedynki i wstecznego ) mechanik twiedzil z poczatku ze to sie musi dotrzec tzn tacza teraz twiedzi ze wina zlego docisku ( docisk dostalem z 1.6 razem z silnikiem auto przyjechalo z niemiec o wlasnych silach jezdzilem po podworku jak silnik probowalem przed kupnem i nie bylo takiego problemu biegi wchodzily same.
proba regulacji sprzegla na nic jest tylko gorzej
zauwazylem tez cos ciekawego bieg wchodzi lepiej jak wcisne tak okolo 2000-3000 obrotow silnika wtedy wejdzie czasem lepiej czasem gorzej ale wchodzi lepiej niz przy 1000 obrotow bez zgrzytow
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-03-2006, 22:44   

Czyli wciskasz sprzeglo, chcesz wbic bieg i slyszysz zgrzyty?
Raczej napewno to cos ze sprzeglem.

oleq_30 

Wysłany: 08-03-2006, 23:31   

czyli wsiadam odpalam wciskam sprzeglo i bieg nie chce wejsc od 2 do 4 a 5 =zgrzyt
dam obroty na 2000-3000 bieg wchodzi w miare latwo czasami tylko ciezko ze trzeba by bylo dwoma rekami wcisnac ale bez zgrzytu. jedynki nie udalo mi sie wbic wstecznego tak samo nawet przy tych wysokich obrotach
     assistance

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 09-03-2006, 00:42   

zmien mechanika!To napewno sprzegło!pewnie za duzo wypił i cos żle złożył(moze łozysko oporowe założył odwrotnie)za kark go i niech naprtawia,lachy nie robi! :gwizdek:

oleq_30 

Wysłany: 09-03-2006, 22:24   

to ze na pewno sprzeglo to i ja wiem tylko czy na pewno ?
zreszta w sklad sprzegla wchodzi tarcza sprzeglowa docisk lozysko oporowe ?

a propo lozyska czy podczas wymiany silnika z 1.4 na 1.6 a skrzynia zostaje z 1.4 lozysko moze miec cos wspolnego ? czy lozysko w 1.4 a 1.6 sa takie same czy roznia sie wysokoscia?

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-03-2006, 22:30   

oleq_30 napisał/a:
czy lozysko w 1.4 a 1.6 sa takie same czy roznia sie wysokoscia?

Sluchaj mechanik robiąc takie cos powinien zwrocic na to uwage,jesli tego nie zrobil to nadaje sie tylko do tarcia chrzanu.Jedz do niego jeszcze raz i nieh poprawia
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 10-03-2006, 15:10   Re: skrzynia biegow problem po wymianie....

Hmm... W poprzednim aucie kiedyś źle założyłem linkę sprzęgła i efekt był taki, że biegi wchodziły przy wyłączonym silniku, a przy pracującym już nie...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

oleq_30 

Wysłany: 11-03-2006, 11:07   

wlasnie ----> Marcin - tipoklub.tk jest taki efekt jak piszesz z ta linka ale linka wyglada na zalozona poprawnie

a co do mechanikow to ja mam ich juz serdecznie gdzies lazic i prosic sie nie bede kazdy k... wymysla cos innego . zasada jest prosta jak sobie sam nie zrobisz to dobrze miec nigdy nie bedziesz

ale tipcio stoi dalej pod blokiem a ja nie wiem od czego zaczac :(

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 11-03-2006, 15:36   

oleq_30 napisał/a:
wlasnie ----> Marcin - tipoklub.tk jest taki efekt jak piszesz z ta linka ale linka wyglada na zalozona poprawnie

Trudno coś powiedzieć na odległość... Wtedy skutkiem złego założenia linki było to, że nie odciągała tarczy sprzęgła w pełni i przez to przy pracującym silniku biegi nie chciały wchodzić. Może to kwestia regulacji linki... (?)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-03-2006, 18:42   

a samo wkładanie biegów mówisz zależy Ci od prędkości obrotów?

a dobrze wszystko mechanik złożył? może poduszki do D lub krzywo coś skręcił i skrzynię masz krzywo nieco i stąd też problemy... choć przy takich objawach raczej okolice sprzęgła...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

oleq_30 

Wysłany: 11-04-2006, 21:31   

witam
problem rozwiazany . mechanik do ubicia . zle zalozyl tarcze sprzeglowa . wsadzil krzywo dobil mlotkiem . po wizycie w ASO Fiat . wszystko jest oki . kopsztowalo mnie to tylko troche nerwow i nowa tarcze ktora moge wrzucic do kosza

kamilsitek1983 

Wysłany: 13-04-2006, 23:04   

To jakis niezły mechanior :lol: omijaj go szerokim łukiem bo znowu Ci cos zpartaczy!!!

valdmidi 

Wysłany: 14-04-2006, 18:00   

Skąd wy takich nieudaczników wynajdujecie?! (mechaników)?

ZielonyTBG 

Wysłany: 14-04-2006, 21:11   

valdmidi napisał/a:
Skąd wy takich nieudaczników wynajdujecie?! (mechaników)?

Dobre pytanie."Wsadził krzywo i dobił młotkiem".To ja bym go dobił i to nie młotkiem. :red_kartka: :bambam:
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu