|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-10-2005, 07:38 skrzynia biegów
|
|
|
Zrobiłem zaczyn do przeglądu skrzyni biegów ... wjechałem na kanał i zacząłem wszystko przeglądać żeby przygotować się do prac właściwych.
I zastanawia mnie jedna część... otóż ... w obudowie skrzyni jest gumowa zatyczka/osłonka pod którą jest element bliżej mi nieznany. Połączony jest łącznikiem z cięgnami i wnioskuję że odpowiada za "wrzucanie" biegów...
Ale ta uszczelka/zatyczka jest u mnie pęknięta i można ją swobodnie podnosić palcem, a sama część ma luzy.
Więc pytania:
za co dokładnie odpowiada ta część, czy powinna mieć luzy, jakie są zasady jej działania, czy cięgna powinny mieć jakiś luz ... czy powinny mieć sztywne mocowania ?
Przedstawiam fotki:
fotka 1
fotka 2
fotka 3
Kiedy tak oglądałem cięgna i skrzynie ... stwierdziłem że zmieszczę się z aparatem i kiedy będę już działał to cyknę więcej fotek ... zwłaszcza cięgnom, z którymi wielu kolegów ma różne kłopoty. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-10-2005, 09:06
|
|
|
To jest osłona , zeby brud sie tam nie dostawal. Widac u Ciebie oslona ta jest w bardzo zlym stanie. U mnie fakt faktem tez nie jest sztywna tzn. tez jak ja dotkne to sie rusza> Ma glownie ochraniac przeguby cięgn, ale u Ciebie to juz jest jak widze popekana i masz tam duzo syfu.
Tu dochodza ciegna od lewarka biegow. I o ile dobrze pamietam akurat to ciegno w tej gumowej obudowie odpowiada za poruszanie mechanizmem tzn. w góre i dół. Jesli na trasie "pusci" Ci taki przegub i ciegno wypadnie to masz gwarantowane ze raczej nie wlaczysz biegu.
U mnie ciegno z przegubem zuzylo sie , ale to ciegno ktore jest na tym ramieniu co odchodzi od skrzyni w tej gumowej oslonie w tył auta. Efekt... lewarkiem oglem sobie ruszac dowoli. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|