Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zgrzyt skrzyni
Autor Wiadomość
krafaello

Wysłany: 09-01-2006, 19:19   zgrzyt skrzyni

Co to moze byc ze przy włączaniu 2-go biegu nastepuje "zgrzytnięcie". Dodam ze mam to miejsce tylko i wyłacznie gdy auto stoi cała nic na polu a po przejechaniu 2 kmm gdzy sie rozgrzeje objaw ten ustępuje.. (mało oleju??hmm -zły olej odpada bo jeżdze od dłuzszego czasu na nim i nie było tak wczesniej)

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-01-2006, 21:19   

Stawiam jednak na olej, przy mrozach które są teraz jest on zagęsty i niesmaruje stąd zgrzyty a po rozgrzaniu problem mija.
Możesz wymienić na rzadszy o klasie 75w90.
Iną przyczyną mogą być zurzyte synchronizatory 2 biegu.

Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 09-01-2006, 21:35   

Tak jak napisal Romano.
Mam ten sam objaw ale tylko czasami.

assistance   Moneta

Zbyniu 

Wysłany: 09-01-2006, 22:13   Re: zgrzyt skrzyni

krafaello napisał/a:
Co to moze byc ze przy włączaniu 2-go biegu nastepuje "zgrzytnięcie". Dodam ze mam to miejsce tylko i wyłacznie gdy auto stoi cała nic na polu a po przejechaniu 2 kmm gdzy sie rozgrzeje objaw ten ustępuje.. (mało oleju??hmm -zły olej odpada bo jeżdze od dłuzszego czasu na nim i nie było tak wczesniej)

Poczytaj to:
Opinia o skrzyni

Generalnie jest to wada wrodzona skrzyń w T/T i innych modelach Fiatów i Alf.

Pozdr,
Z.

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
MupiK 

Wysłany: 09-01-2006, 22:48   

A ja powiem jeszcze nie wrzucaj biegow tak szybko daj mu chwile luzu przy wrzucaniu 2 na poczatku :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 10-01-2006, 00:15   

no to mi ulżyło, że to nie tylko mój Tipek tak ma :)

Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 10-01-2006, 08:15   

Dokładnie tak jak piszą koledzy. Mam to samo ale na zimnym daję mu pół sekundy przed 2 biegiem żeby nie włączać na wysokich obrotach, bo głównie o to chodzi aby nie wrzucać dwójki na wysokich obrotach. Jak silnik się trochę nagrzeje bolączka znika bo wolne obroty spadają.

Pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-01-2006, 11:06   Re: zgrzyt skrzyni

Diagnozowałem przyczynę zgrzytu i powodem sa wytarte zęby na kole 2-go biegu. Ponieważ jest to częsta przypadłość, można się pokusić o stwierdzenie, że problem leży w użyciu kiepskich materiałów. Zmiana oleju/synchronizatora może pomóc nieznacznie, albo wcale. Jedyna rada - nie wrzucać dwójki bezpośrednio z jedynki (w jednej lini) tylko poprzez położenie neutralne, a redukować z trójki delikatnie.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl

Moneta

ego 

Wysłany: 10-01-2006, 11:09   Re: zgrzyt skrzyni

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Diagnozowałam...
:?:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Mir23 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 10-01-2006, 11:51   

Ja też tak mam. Radze wrzucać dwójkę powoli, lekko przygazowując przed włożeniem biegu żeby wyłączyć synchronizator (kierowcy Starów dobrze to mają opanowane :) ). Nie jest to wina oleju bo niedawno wymieniłem gdyż też przypuszczałem taką ewentualność, kupiłem oryginalny olej Tutela za 27zł za litr i nic to nie dało. Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz to samo. A skrzynie w Temprze są okropne.

ego 

Wysłany: 10-01-2006, 11:56   

a ja bym sie jednak upierał przy oleju,wiadomo,ze jeśli masz skrzynie zjechaną to nie pomoże nawet najlepszy olej
u mnie odkąd wlałem hipol to jest troszke lipnie po nocy w zimie z tą dwójką,w zeszłym roku miałem jakis inny olej,nie wiem jaki bo z takim juz kupiłem i w zimie nie miałem najmniejszych problemów z dwójką.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 10-01-2006, 12:01   

Mnie też zgrzyta na 2 biegu. Co robie żeby nie zgrzytało??
1. Jak skręcam i wrzucam jszcz przy dużej prędkości 2bieg to zgrzyta więc zwalniam i przy małej prędkości wrzucam już bez zgrzytu
2. Jak ustawiłem silnik elegancko na poduszkach silnika i skr.biegów to się poprawiło ale cały czas czekam na poduszke skrzyni biegów bo już czas ją wymienic

Niestety Fiaty mają BARDZO słabe skrzynie biegów - cały czas coś musi się zpierdzielić,
synchronizatory, drążki zm. biegów, w innych fiatach linki zmiany biegów, sprzęgłą , flansze,
Fiat się poprostu nie przyłożył do skrzyni biegów.

A jak trzymają się skrzynie biegów w silnikach 2,0 16v?? mam taką tempre na oku (z czech) i zastanawiam się czy nie było by fajnie jej przebić

ego 

Wysłany: 10-01-2006, 12:16   

Skrzynie biegów w fiatach z mocnymi silnikami sa wzmacniane,ale tez nie idealne.
Najczęściej i miedzy innymi na to trzeba zwrócić uwagę nie wytrzymuja satelity.
Pierwszy objaw to delikatne strzelania na skreconych kołach (najlepiej w zimie to slychac) a potem strzelanie podczas ostrego przyspieszania na prostej.
Nie wytrzymuje tam jakis sworzeń,który poprostu podczas szybkiego krecenia kól na postoju sie "topi" i powstaja luzy.
Efektem końcowym w moim przypadku było rozsypanie sie satelity w skrzyni,zblokowanie mechanizmu i naszczęscie przy ruszaniu,minimalnej predkości szarpnęło mi samochodem i rozwaliło obudowe od skrzyni,wyleciało pare częsci :roll: wylał sie olej.
Koszt naprawy łacznie z satelitą i obudową skrzyni i pół roczną gwarancją zamknął sie w kwocie 800 zl.
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 10-01-2006, 14:06   

ego napisał/a:
a ja bym sie jednak upierał przy oleju

Powiedzmy, że dobry olej nie pomoże, a zły zaszkodzi. Mnie skrzynia jako taka na Shell Spirax chodzi bardzo dobrze, nawet w mróz, co nie zmienia faktu, że dwójka haczy, tak samo jak to robiła na starej Tuteli...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

romano 

Wysłany: 10-01-2006, 18:47   

moley napisał/a:
1. Jak skręcam i wrzucam jszcz przy dużej prędkości 2bieg to zgrzyta więc zwalniam i przy małej prędkości wrzucam już bez zgrzytu

Dużej to znaczy jakiej ? W uno zgrzytała mi dwójka przy prędkościach 40km/h za to w Tipo przy tej prędkości spokój.
Powiedzmy, że dobry olej nie pomoże, a zły zaszkodzi. Mnie skrzynia jako taka na Shell Spirax chodzi bardzo dobrze, nawet w mróz, co nie zmienia faktu, że dwójka haczy, tak samo jak to robiła na starej Tuteli...

Haczy czy zgrzyta ? nie powiem u mnie też jest wyczuwalny harakterystyczny opór ale nie zgrzyta.

Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 11-01-2006, 09:34   

romano napisał/a:

Haczy czy zgrzyta ? nie powiem u mnie też jest wyczuwalny harakterystyczny opór ale nie zgrzyta.

Wchodzi z oporem i zgrzytnięciem.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

Zbyniu 

Wysłany: 11-01-2006, 19:35   Re: zgrzyt skrzyni

Diagnozowałem przyczynę zgrzytu i powodem sa wytarte zęby na kole 2-go biegu. Ponieważ jest to częsta przypadłość, można się pokusić o stwierdzenie, że problem leży w użyciu kiepskich materiałów. Zmiana oleju/synchronizatora może pomóc nieznacznie, albo wcale. Jedyna rada - nie wrzucać dwójki bezpośrednio z jedynki (w jednej lini) tylko poprzez położenie neutralne, a redukować z trójki delikatnie.

Cześć,

A w jakis posób to diagnozowałeś ? Objawy wskazują, że to wina synchra a jesli jest inaczej to rzuca to nowe światło na temat.

Rozumiem, że chodzi o zębatki właczające bieg (pierścień przesuwny plus zębatka na kole stale zazębionym) ? Rozumiem, że zużywa się zębatka na kole stale zazębionym 2-biegu ? Na czym poelga to zużycie (jak wygląda) ? Generalnie przy prwaidłowo funkcjonującym synchro to nie powinno się zużywać.

Może jest tak, że zużycie tego elementu jest dopiero następstwem wcześniejszego zużycia synchronizatora i zgrzytania w czasie włącznia biegu ?

Pozdr,
Z.

[ Dodano: 11-01-2006, 18:35 ]
romano napisał/a:

Wchodzi z oporem i zgrzytnięciem.

Czyli to samo co u mnie :-(

Pozdr,
Z.

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
unknown 

Wysłany: 15-01-2006, 18:25   

u mnie też tak ale tylko czasem, nieważne czy nagrzany czy zimny w zasadzie, raz na parę dni się zdarzy zgrzytnięcie ale to odruchowo puszczam drążek i zaraz wkladam jeszcze raz... olej zmieniałem, wodziki były OK, poduchy... hmm. niby też ale kto wie...... a teraz chyba będą do wymiany...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Pitersonek 
witamy nowego

Województwo: Opolskie
Wysłany: 02-08-2006, 17:06   

gdzie moge dostac synchronizatory do skrzyni do tipo

Odpowiedz do tematu