|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Amortyzatory |
Autor |
Wiadomość |
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-07-2007, 09:22 Amortyzatory
|
|
|
Siema...Chciałem was ostrzec przed popełnieniem największego błędu jakim jest zakup amortyzatorów DELPHI. Sześć miesięcy temu kupiłem przednie amortyzatory właśnie tej firmy (wcale nie najtańsze na rynku) i jak wczoraj byłem je sprawdzić to doznałem szoku...Sprawność ich wyniosła poniżej 5%...Czułem że auto buja się strasznie ale nie chciało mi się wierzyć że to amory... Jest co prawda gwarancja ale trzeba wyjąć amory i wysłać je do producenta....a co wtedy z autem?? Jestem więc zmuszony kupić 2 komplet...
Tutaj mam 2 pytanie...czy ktoś wie coś o tych??
http://www.allegro.pl/ite...tipo_przod.html
Z opisu aukcji wynika że są to amory GAZOWO-OLEJOWE i to w dodatku do wersji 2.0...ale coś mi nie pasuję....w wersji 2.0 są inne amory niż w 1.4 i 1.6 a te są i do tych i do tych......
Co o nich sądzicie?? |
|
|
cornelito
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-07-2007, 09:35
|
|
|
Zrób tak jak ja kup porządne Sachs lub KYB trochę kosztuja ale z czasem nie będziesz już pamiętał ile dałeś a przyjemność z jazdy pozostanie na długo. Chyba że masz zamiar niebawem pozbyć sie autka więc nie ma co inwestować. |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-07-2007, 09:44
|
|
|
Kamilbanan, o masz tylko nie Daco bo zmienisz obecne padniete amory delphi na jeszcze gorsze.. amorki w 2.0 maja grubszy trzpien ale ale sie je zamontowac do 1.4 np. pozatym na allegro dosc czesto sa skopane opisy technicze
Zainwestuj w Keyabe i bedziesz jezdzil lata |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 29-07-2007, 11:29
|
|
|
Chyba będzie trzeba tak zrobić.... |
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 29-07-2007, 20:35
|
|
|
Ja mam DACO u siebie już 2 lata i nie narzekam, jaki stan ich to sie dowiem na dniach bo się przegląd zbliża. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 29-07-2007, 22:16
|
|
|
Kamilbanan napisał/a: | Sprawność ich wyniosła poniżej 5% |
Nie no bez przesady przy takiej wartości miałbyś nie auto, a wóz konny.
Przy wartości poniżej 30% amor jest do wymiany, przy niższej niż 5% rozwaliłbyś zawiechę.
Pojedź na inną stację, będziesz miał inny wynik (sprawdzone)
Sprawdź oprócz tego czy nie masz walniętego wahacza bo wtedy też zaniży wartość amora'ów, ja tak miałem z tyłem.
Ja mam Monroe już chyba siódmy rok. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 30-07-2007, 06:59
|
|
|
opti napisał/a: | Kamilbanan, o masz tylko nie Daco bo zmienisz obecne padniete amory delphi na jeszcze gorsze.. amorki w 2.0 maja grubszy trzpien ale ale sie je zamontowac do 1.4 |
1,9TD także ma grubsze lagi. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 30-07-2007, 07:04
|
|
|
Hipo napisał/a: | 1,9TD także ma grubsze lagi. |
a no ma
1,8 - 1,9td - 2.0 to wszystko te same amory |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 30-07-2007, 07:55
|
|
|
Mnie też czeka wymiana amorków przód i tył ,po kieszeni będzie ,ale nadal nie wiem jakie kupić ,a i gumy pod sprężynami tez od razu się wymienia ,bo ja to mam wszystko chyba od nowości |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-07-2007, 12:55
|
|
|
DACO miałem na tyle. Ogólnie "padaka". Obecnie używam Magneti Marelli na tyle i przodzie i moim zdaniem za tą cene są bardzo dobre. Sachs czy KYB to już wyższa półka i cena też wyższa. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Chiquita
|
Wysłany: 30-07-2007, 19:06
|
|
|
Emf napisał/a: | Nie no bez przesady przy takiej wartości miałbyś nie auto, a wóz konny.
Przy wartości poniżej 30% amor jest do wymiany, przy niższej niż 5% rozwaliłbyś zawiechę.
Pojedź na inną stację, będziesz miał inny wynik (sprawdzone)
Sprawdź oprócz tego czy nie masz walniętego wahacza bo wtedy też zaniży wartość amora'ów, ja tak miałem z tyłem. |
No mam wóz konny...aktualnie wachacze są ok ale nie jeżdzę autkiem bo szkoda...
A co do amorków mam na oku kayaby gazowo-olejowe...
** Dodano: 03-08-2007, 18:51 **
Dziś tempera dostała nowe amory...Postanowiłem trochę zainwestować i kupiłem Monroe gas-matic....Mam nadzieje że będzie to dobry wybór... Przy okazji ich wymiany zauważyłem duży luz na gałce wachacza ...i tu kolejna porażka...Wachacze wymieniałem 7 miesięcy temu...podobno na orginalne włoskie |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|