|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Luzy? |
Autor |
Wiadomość |
paziek
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-10-2010, 02:03 Luzy?
|
|
|
Witam, mam pewien problem, gdy wjeżdżam np na krawężnik to kierownica momentalnie mi zaczyna skręcać. Gdy wymieniałem opony to wulkanizator powiedział, że mam luzy. Czyli w takim razie co jest do wymiany?
Pozdrawiam |
_________________ Tipo 1.4 + LPG |
|
|
|
|
Panaracer
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-10-2010, 08:49
|
|
|
Regeneracja maglownicy-tak mi się zdaje |
_________________ FIAT Tipo 1,4 Gaźnik 78 km,benzyna
Włoskie auta są jak kobiety-czasem wyprowadzają cię z równowagi ale i tak oglądasz się za nimi na ulicy |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 15-10-2010, 12:05
|
|
|
najpierw się drążkami kierowniczymi zajmij, zbieżność ustaw a potem się o maglownice martw. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Panaracer
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 15-10-2010, 13:48
|
|
|
jak ma gumowaty układ kierowniczy to wymiana drążków na nic się nie zda-lepiej przy okazji zrobic maglownice-auto po tym prowadzi sie jak nowe |
_________________ FIAT Tipo 1,4 Gaźnik 78 km,benzyna
Włoskie auta są jak kobiety-czasem wyprowadzają cię z równowagi ale i tak oglądasz się za nimi na ulicy |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-10-2010, 10:43
|
|
|
Żaden problem to sprawdzić. Zdejm koło, odkręć kluczem 17 (albo 15 nie pamiętam) nakrętkę mocującą końcówkę drążka do zwrotnicy. Potłucz trochę młotkiem od góry (od dołu możesz popsuć gwint) kilka razy w zwrotnice, a kilka w końcówkę. Jak już wyskoczy to bierzesz tę gwintowaną końcówkę w palce i ruszasz nią. Jeżeli jest luźno na tyle, że jednym palcem spokojnie ją poruszasz to końcówki do wymiany.
Poza tym, przy wymianie maglownicy wypadałoby też wymienić końcówki, bo kolega nic nie wspominał o ich wymianie. Czyli nawet jak kupisz i wymienisz końcówki to gdyby okazało się, że to jednak maglownica to tylko ją dokupujesz/naprawiasz. Nie napisałeś jaki masz układ - czy ze wspomaganiem czy bez. Jeżeli bez wspomagania to łatwiej i będzie kupić nową przekładnię (na allegro są po 200 zł), natomiast jeżeli masz wspomaganie to taniej będzie regenerować. Końcówka drążka to koszt ok. 30 zł za sztukę. |
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 17-10-2010, 10:52
|
|
|
U mnie też występuje takie zjawisko, ze wjeżdżając na krawężnik szarpie mi kierownicą. Ale według mnie to chyba normalne zjawisko biorąc pod uwagę to, ze przecież koła się skręcają czyli nie są zamontowane na stałe. Czysta fizyka... Myle się?? |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-10-2010, 11:05
|
|
|
Tak szczególnie jeżeli nie masz wspomagania, ale jeżeli podczas wjazdu na krawężnik kierownica ucieka i auto jedzie nie tam gdzie ta kierownica skręca to już coś nie tak. |
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 18-10-2010, 19:06
|
|
|
ahaha No to rozumiem o co chodzi, niee tak to ja na szczęście nie mam:) |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|