Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzypi układ kierowniczy
Autor Wiadomość
elvis-78 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-08-2006, 08:34   Skrzypi układ kierowniczy

Kiedy krece kierownica cos okropnie mi skrzypi żęzi w układzie kierowniczym.Płyn w wspomaganiu jest pojawiło się to po ostatnich deszczach.Kiedyś też tak miałem pojeżdziłem troche i przestało, ale zaczyna mnie to drażnić czy ktoś moiże wie co sie moze dziać?Prosze o pomoc!

[ Dodano: 11-08-2006, 09:35 ]
Nie dodałem ze jest to tipek 1,9 td

Toba 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-05-2007, 17:39   

Ja mam to samo i też bym prosił o pomoc.

gepard 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-05-2007, 18:23   

Miałem te same objawy ale u mnie pomogło dolanie niewielkiej ilości płynu do wspomagania.
Podczas skręcania wyprostowywania kół płynu raz ubywa raz przybywa w zbiorniczku możliwe że masz troszkę za mało i zasysa powietrze i to przejawia się skrzypieniem.
Spróbuj dolać powinno pomóc jeżeli nie to może kto inny coś poradzi.

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 09-05-2007, 18:56   

ja miałem takie objawy w poprzednim aucie jak mi sworznie się "zużyły"

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 10-05-2007, 05:33   Re: Skrzypi układ kierowniczy

hmm sprawdz stan paska napedzajacego pompe wspomagania.. moze poprostu juz slizga i przy skrecaniu kierownica pompa robi mniejsze cisnienie i mialczy.. sprawdz tez stan oleju u ukladzie wspomagania bo jezeli jest maly stan to podczas krecenia kolami plyn leci sobie na tloczka w przekladni i zmniejsza sie fizyczny stan w zbiorniczku.. u mnie na poprzedniej przekladni ktora puszczala olej byly taki objawy ze podczas skretu mialczala pompa i juz wiedzialem ze troszke oleju wysiurala listwa i ze czas na dolewke.. mowisz ze masz 1.9td a to jak wiadomo jest kawal silniczka na przedniej osi jesli chodzi o wage, kazdy ubytek oleju w ukldzie bedzie wlasnie objawial sie takim mialczeniem podczas skrecania pompy.. a powiedz jak ze stopniem wspomagania kierownicy? chodzi caly czas na takim samym zakresie? lekko czy moze teraz cos ciezej Ci sie kreci? moze byc jeszcze cos takiego ze pompa bedzie w nie bogatym stanie i bedzie mialczala juz ale to tez bedzie sie objawialo mniejszym cisnieniem i mniejszym stopniem wspomagania na kierownicy..

Toba 

Wysłany: 10-05-2007, 11:27   

Paski są ok bo były naciągane jakiś czas temu. Mam gdzieś wyciek płynu ze wspomagania i jeszcze nie ustaliłem którędy cieknie. Nie jestem w 100% pewny, czy to nie rzęzi podczas włączonego silnika, nawet gdy sie nie kręci kierownicą. Co do wspomagania to w ogóle nie czuję żeby działało (tak jak by go nie było)

opti 

Wysłany: 10-05-2007, 15:29   

Toba napisał/a:
Paski są ok bo były naciągane jakiś czas temu. Mam gdzieś wyciek płynu ze wspomagania i jeszcze nie ustaliłem którędy cieknie. Nie jestem w 100% pewny, czy to nie rzęzi podczas włączonego silnika, nawet gdy sie nie kręci kierownicą. Co do wspomagania to w ogóle nie czuję żeby działało (tak jak by go nie było)

no to podaje ze pompa robi slabe cisnienie skoro nie czujesz ze wogole wspoma jest.. mialczec bedzie pompa jak bedzie padala i nie bedzie dawac cisnienia.. zobacz czy masz wyciek bo moze byc tak ze poprostu wyciek masz od dluzszego czasu i pompa chodzila bez oleju i moze teraz juz byc na wykonczeniu

Toba 

Wysłany: 10-05-2007, 18:13   

Wyciekać to wycieka (poprzedni właściciel miał to wszystko gdzieś i tak jeździł sobie niczym się nie przejmując) Jak będę miał chwilę to spróbuję ustalić skąd to cieknie. Jeśli by coś się zepsuło na skutek braku oleju to tylko pompka czy mogło coś jeszcze?

Hipo 

Wysłany: 10-05-2007, 19:23   

W zasadzie przy braku oleju tylko pompa dostanie w dupe ale za to tak że wystarczy i wspomaganie juz nie działa.

JCB 3CX Contraktor

rosama 

Wysłany: 25-05-2007, 18:41   

U mnie pojawiło się parę dni temu skrzypienie przy lekkim ruchu kierownicy (obojętnie w którym kierunku). Dźwięki dochodzi z komory silnika po stronie pasażera (bardziej ku środkowi auta) i brzmi jak kroki po śniegu przy dużym mrozie. :crazy: Pojawia się tylko przy pracującym silniku i nie zależy od prędkości auta.
Płynu w zbiorniku jest dość, jest czerwony, wspomaganie działa ... Tylko ten dźwięk!
Przejrzałem forum i już sam nie wiem co to może być... Maglownica, pompa, pasek, a może nawet łożysko pod kolumną (choć nie wiem w jaki sposób)?... :sciana:

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-05-2007, 19:27   

rosama napisał/a:
a może nawet łożysko pod kolumną (choć nie wiem w jaki sposób)?... :sciana:

Po prostu się zużyło, a akurat jeśli to łożysko ( chodzi raczej o łożysko na którym jest osadzona kolumna w kielichu) to to najmniejszy problem, koszt łożyska to jakieś 30zł, a wymiana też jakaś bardzo skomplikowana nie jest.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

rosama 

Wysłany: 26-05-2007, 08:01   

no dobra, ale wytłumacz mi, w jaki sposób ruch kierownicą wpływa na łożysko w kielichu? :?:

polansky 

Wysłany: 26-05-2007, 09:27   

Kolumna (amortyzator) jest przykręcona do zwrotnicy "na stałe" dwoma śrubami więc musi się obracać razem ze zwrotnicą innego wyjścia nie ma :D A drążki rzeczywiście powodują ruch zwrotnicy, która obraca się po gałce (przegubie kulowym) na wahaczu.

Moneta

Toba 

Wysłany: 28-05-2007, 21:18   

Jeśli nie ma wycieku i wspomaganie dobrze działa a wydaje podczas skręcania "przerażające dźwięki" to można wykluczyć iż przyczyną niepokojących odgłosów jest pompa wspomagania? Dodam iż dzieje się tak tylko podczas pracy silnika...

polansky 

Wysłany: 29-05-2007, 10:45   

Toba, Wydaje mi się, że gdyby pompa lała i/lub było mało płynu w układzie wspomagania to podczas kręcenia kierownicą by było słychać takie piszczenie/wycie albo jak ja to określam "miauczenie". Jeśli chodzi o łożyska to z początku nie za każdym razem je słychać, więc np. na postoju i podczas dużych prędkości może ich nie słychać, najczęściej podczas skręcania na ciasnym skrzyżowaniu jak trzeba dużo kierownicą kręcić.
A jeśli te dźwięki słyszysz na postoju przy włączonym silniku podczas kręcenia kierownicą to może to być pompa, bądź układ wspomagania.
A to w 1.4 było wspomaganie?
To tylko ja nie mam u siebie? :sciana:

Moneta

Odpowiedz do tematu