|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wspomaganie kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
joanna
witamy nowego
|
Wysłany: 10-02-2005, 11:21 Wspomaganie kierownicy
|
|
|
Mam Tipo 1.4S. Manewrowanie nim przy małych prędkościach to dla mnie koszmar, zwłaszcza, że jestem drobnej postury. Czy można niewielkim kosztem wyposażyć moje autko we wspomaganie kierownicy? |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-02-2005, 11:42
|
|
|
Małym kosztem raczej się nie da tego uczynić.
Po pierwsze musi być zmieniona kolumna kierownicza na taką z wspomaganiem .
Po drugie pompa hydrauliczna, by musiała być założona bo też takowej nie posadasz która zasila wspomaganie .
Można nabyć kolumne i tą pompe np na złomie ale trudno określić jej stan
wyszło by po sprawdzeniu.
Można by zrobić ogólną oględzine np na złomie ;
skontrolować czy na przekładni kier nie ma luzów,dokładnie zdiagnozować czy nie ma wycieków płynu z układu wsp. kier.
Mimo to to i tak polecił bym to bo te auto bez wspomagania to dlamnie by być nie mogło ,nie potrafie już bez tego jeździć.Ja mam to fabrycznie naszczeście i nic nie przerabiałem |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 10-02-2005, 12:16 Re: Wspomaganie kierownicy
|
|
|
joanna napisał/a: | Mam Tipo 1.4S. Manewrowanie nim przy małych prędkościach to dla mnie koszmar, zwłaszcza, że jestem drobnej postury. Czy można niewielkim kosztem wyposażyć moje autko we wspomaganie kierownicy? |
Witam Joannę .
Zadzwoń na nr 606 389 578. Niedawno rozbieraliśmy Tipo i Temprę ze wspomaganiem, więc wszystkie części są (sprawdzone i w dobrym stanie). Jak się ładnie uśmiechniesz do Radka (nie wiem jak to zrobić przez telefon ) to uda się małym kosztem mieć wspomaganie. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-02-2005, 12:21 Re: Wspomaganie kierownicy
|
|
|
joanna napisał/a: | Mam Tipo 1.4S. Manewrowanie nim przy małych prędkościach to dla mnie koszmar, zwłaszcza, że jestem drobnej postury. Czy można niewielkim kosztem wyposażyć moje autko we wspomaganie kierownicy? |
Teoretycznie jest to do zrobienia, ale raczej nie tanim kosztem. Potrzebna jest przede wszystkim nowa przekladnia kierownicza, pompa, weze, zbiornik. Mozna poszukac u tych ktorzy sprowadzili z zachodu kompletne auta do rozbiorki i kupic komplet. Moim zdaniem jednak jest sens o tym myslec tylko gdy dotychczasowa przekladnia nadaje sie do wymiany i trzeba znalesc nowa. Proponuje bys sprawdzila cisnienie w kolach. Jezeli jest zbyt niskie moze to powodowac dodatkowy opor na kierownicy. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
MICHAŁ
witamy nowego
|
Wysłany: 10-02-2005, 12:52
|
|
|
Cześć asiu jeśli chodzi o założenie wspomagania to nie ma problemu tylko to bedzie kosztowało ok. 400-600 zeta (mówie o urzywnych częściech) zalezy w jakiej cenie kupisz wszystkie graty czyli:pompe,mocowanie do silnika,komplet przewodów i maglownica.Za montaz postawisz jakies piwo i zrobione.Powiedz z ktorego roku ten tipek bo może bardziej opłaca sie wymienic go na drugiego ze wspomaganiem |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10-02-2005, 15:14
|
|
|
Mi sie wieżyć nie chce że za ok 600zł dostanie komplet częsci w dobrym stanie !! Wiem że to dość kosztowne kolumna plus reszta.
Co do przekładki robocizny jest to troche roboty, nie takie piwo!!
Trzeba rozebrac przód własciwie całosć ,następnie poskładać,ustawić fachowo zbierznosć kół !! to podstawa !! |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
|
Wysłany: 10-02-2005, 15:34
|
|
|
Masz dobry pomysł tylko niekt.óre 1,4 były z wspomaganiem.
rzecz mozliwa do przerobienia tylko w 600 się raczej trudno zmieścić
oprucz kolumny pompy dobrych przewodów trzeba koła pasowe powymieniać na szersze.
Jeżeli dobrze przesmarujesz listwę to w 1,4 niejest tak tragicznie.Jeżdziłem korsą bez ws... było gorzej.
Ciśnienie w oponach ma wpływ na lekkość kręceni więc polecam 2,2atm. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|