Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzatory-jakie wybrać?
Autor Wiadomość
MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-02-2006, 23:05   

Gazowki sa twardsze maja inna charakterystyke, na nasze dziury lepiej jednak olejowki dluzej wytrzymaja. Co do firm to mam zaufanie do KYB mialem w mitsu nie narzekalem, Bilstein bardzo dobra firma w ciemno moglbym polecic bo specjalizuja sie w tego typu sprawach, monroe hmmm tez zbieraja dobre opinie, wszystko rozbija sie w kwesti cena/jakosc chyba niema sensu kupowac byle sheetu za pare zlotych mniej
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-02-2006, 00:27   

MupiK napisał/a:
Gazowki sa twardsze maja inna charakterystyke, na nasze dziury lepiej jednak olejowki dluzej wytrzymaja

dzieki, gdyby ktos mogl dalej drazyc ten temat bylbym wdzieczny... jak duze sa to roznice

Generalnie chodzi o to by bylo twardo i wytrzymale, zeby dupa nie siedziala na glebie po dopakowaniu na tyl w razie co i zeby sie wtedy jeszcze jakos elegancko prowadzila zamiast bujac jak byle kanapowoz.

Mowiac twardo nie wchodzi w gre obnizenie, ma byc twardo w bardziej sportowo-terenowo-obciazeniowym klimacie.

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 28-02-2006, 00:34   

Twardsze amory są gazowe ale na naszych drogach mniej żywotne.{niedawno wymieniałem i doradzałem się fachowców}.Co do du.y to amory nie powodują że wyzej będzie się trzymał.Ewentualnie twardsze sprężyny,albo wkładki usztywniające.

M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 28-02-2006, 07:49   

Witam !

Nie będę Ci doradzał jakie ale podaje linka do miejsca gdzie sprzedają te które były omawiane
przez innych. Ceny mają również przystępne. Są tam katalogi wg których można sobie samemy dobrać amortyzator, sprawdzić cenę i ewentualnie skonfrontować z innym sprzedawcą.
http://www.autojarex.pl/i...trona=27&wysw=2
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-02-2006, 11:30   

Pele_Tipo napisał/a:
A czy ktos cos wie o tej klasy gazowkach ?? I czemu sa MM firmy Cofap - z czym to sie je.
http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html

I co ogolnie sadzicie o samych gazowkach wzgledem samych olejowek. Poki co w tym temacie widze jedna opinie Radzia.

Cofap robił amortyzatory dla marki MM, teraz sprzedaje je też pod własną. To samo.
Do T/T ciężko dostać amortyzatory olejowe - chyba delphi takie robi i kyb, ale te są droższe od g-o. Olejówki ponoć nie wytrzymują ciągłej pracy i olej się pieni - tracą właściwości tłumiące.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 28-02-2006, 12:13   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Olejówki ponoć nie wytrzymują ciągłej pracy i olej się pieni - tracą właściwości tłumiące.

Chyba masz rację. Około cztery lata temu wymieniłem komplet na cztery koła.
Przód Sascha gazowe - na dzisiaj 78 % sprawności.
Tył Delhi olejowe - na dzisiaj do wymiany( test na przegladzie na czerwono)
     Moneta

romano 

Wysłany: 28-02-2006, 18:19   

Pele_Tipo napisał/a:
Generalnie chodzi o to by bylo twardo i wytrzymale, zeby dupa nie siedziala na glebie po dopakowaniu na tyl w razie co i zeby sie wtedy jeszcze jakos elegancko prowadzila zamiast bujac jak byle kanapowoz.

Mowiac twardo nie wchodzi w gre obnizenie, ma byc twardo w bardziej sportowo-terenowo-obciazeniowym klimacie.

To chyba najtańszym rozwiązaniem będzie montaż amorów z innej wersji modelu np: w przypadku T/T z silnikami 1,4/1,6 można zastosować amory z wersji 1,8/2,0/1,9TD albo z wersji kombi.

[ Dodano: 28-02-2006, 18:29 ]
Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Olejówki ponoć nie wytrzymują ciągłej pracy i olej się pieni - tracą właściwości tłumiące.

Zjawisko to(tworzenie się piany) nazywa się potocznie kawitacją i występuje przy szybkich i ciągłych ruchach(góra-dół) amortyzatora olejowego.

Moneta

piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-02-2006, 19:04   

romano napisał/a:
występuje przy szybkich i ciągłych ruchach(góra-dół) amortyzatora olejowego.

no to jezdzac na kostce brukowej (jakiej jest pelno we Wrocku) sie chyba nie nadaja :D

romano napisał/a:
przypadku T/T z silnikami 1,4/1,6 można zastosować amory z wersji 1,8/2,0/1,9TD albo z wersji kombi.

a trzeba bedzie cos przerabiac ? czy wystarczy ze kupie od tych mocniejszych wersji i juz
mam twardsze zawieszenie ?
     assistance

MupiK 

Wysłany: 28-02-2006, 22:47   

Ja mam u siebie w tej chwili tkaie rozwiazanie gazowe (Magnetti Marelli) od wersji 1.9 TD przód i SW (tył) wraz z sprężynami - jest twardszy alepweniej się prowadzi i ładowność mimo inst gazowej jest co najmniej taka sama. To nie moja robota ale poprzednika i jak dla mnie zdaje egzamin w 100%
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 01-03-2006, 00:22   

Romano problemem jest to ze podaja takie same niektore od 1.1 do 1.2-1.4(wyjatek), a inne od 1.1 do 1.6. Do 1.6 generalnie prawie nie ma, widocznie oryginaly sa inne, ale niektore zamienniki nie przewiduja takiej roznicy.

Inne jest dopiero 1.4T, ale amorki sa juz nie tylko twardsze, ale takze pod sporo krotsze, bo ze 3cm sprezyny.

wglogowski 

Wysłany: 03-03-2006, 07:46   

Ja dokładnie rok temu wymieniałem amorki z tyłu. Były SASCH a założyłem KYB Gazowo-Olejowe. Wtedy płaciłem po 103zł/szt (TYLNE). Uważam że są to jedne z lepszych amorów jeździ się na nich bardzo dobrze. Z przodu mam SASCH i z nimi kupiłem auto (ponad dwa lata temu) w styczniu na przeglądzie wykazały po 75% więc są OK. Ja na nich zrobiłem ok 25tys km a nie wiem ile poprzednie właściciel.

TiP016V;) 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-03-2006, 12:41   

Pele_Tipo napisał/a:
A czy ktos cos wie o tej klasy gazowkach ?? I czemu sa MM firmy Cofap - z czym to sie je.
http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html

I co ogolnie sadzicie o samych gazowkach wzgledem samych olejowek. Poki co w tym temacie widze jedna opinie Radzia.

pisze to w tym kontekscie:
DACO 98zl http://www.allegro.pl/ite...nowe_f_vat.html
Delphi 110zl http://www.allegro.pl/ite...a_za_2szt_.html
KYB 160zl http://www.allegro.pl/ite..._z_kayaby_.html
Bilstein 216zl http://www.allegro.pl/ite...at_punto_i.html

amory od Punto I pasuja do Tipo? Pierwsze slysze. :x

Pele_Tipo 

Wysłany: 04-03-2006, 12:59   

Czytanie ze zrozumieniem sie klania... :red_kartka: wszyscy wiedza OCB, a o powyzszym nic nie wspominalem :roll:

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-03-2006, 03:09   

Mupik ma racje Magnetti Marelli sa spox,bedziesz zadowolony!!!!

Odpowiedz do tematu