|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Amortyzatory Tempra przód |
Autor |
Wiadomość |
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-05-2006, 17:20 Amortyzatory Tempra przód
|
|
|
Witam.Przymierzam się do wymiany przednich amortyzatorów w swoim autku.Interesują mnie Wasze opinie w tym temacie.Czy warto wydać trochę więcej na amortyzatory gazowe?Czy jest zauważalna różnica w pracy zawieszenia?Może też jakieś Wasze sugestie odnośnie marki i ewentualnej ceny.Za odpowiedzi z góry dziękuję. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 20:17
|
|
|
nessuno napisał/a: | .Czy warto wydać trochę więcej na amortyzatory gazowe? |
Kup gazowe czyli tak na serio sa to gazowo-olejowe. Beda lepsze. Lepszy komfort i dluzej na nich pojezdzisz.
Poszukaj na forum o amortyzatorach. Bylo juz duzo wiekszych tematow. Z mojej opinni nie polecam Delphi. Szybko mi sie zuzyly. Aktualie mam Magneti-Marelli i sa ok. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:01 Re: Amortyzatory Tempra przód
|
|
|
nessuno napisał/a: | Witam.Przymierzam się do wymiany przednich amortyzatorów w swoim autku.Interesują mnie Wasze opinie w tym temacie.Czy warto wydać trochę więcej na amortyzatory gazowe? |
Szczerze mówiąc to do T/T trudno dostać inne - seryjne są g-o i większość producentów oferuje takie jako zamiennik. Olejówki to rzadkość dla tego modelu - robią je chyba tylko Delphi i KYB. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 21:17
|
|
|
A troche zbocze z pytania.
A na tył może macie jakies do polecenia?
Musze wymienic tylnie, a tematow o tylnich amortyzatorach bylo znacznie mniej.
Chyba i tak pojde do sklepu i co beda mieli to wezme w rozsadnej cenie. Bo za Sachs czy KYB nie dam 200zł/sztuka... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-05-2006, 22:40
|
|
|
Ja mam miszko Magnetti Marelli d SW i nie narzekam naprawde spisuja sie swietnie ;-) Jesli amor moze sie dobrze trzymac buhehe |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 27-05-2006, 23:28
|
|
|
ja na ty dałem jakieś średnie, umiarkowane, olejowe, może nie no-name ale też nic ponad normę, a płaciłem chyba 90zeta i to chyba w sumie za obydwa;
trzymają jeszcze dość dobrze, czy bardzo dobrze to już może nie aż tak, ale tak 4+
a mają już ponad 2 latka ostrej jazdy po dziurach i wygląda, że długo jeszcze pożyją...
jedyna bolączka chyba w tym, że były tanie - taki zonk, że pewnego razu jak mi podnieśli autko (coś wyglądało mi nie tak) to jedno koło zwisało niżej z tyłu...
a bo się jak popatrzyłem odczepił uchwyt amorka od amorka taki spaw był zrąbany,
znaczy pierścień/obejma na śrubie został a od amorka się odczepił...
ale za 2 piwa profilaktycznie od razu gościu obydwa porządnie spawnął mi jeszcze raz i do dziś super.. może to był przypadek, albo naprawdę dobra polska dziura w drodze, a może tanie tak mają...po spawaniu były i są bardzo OK. |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 28-05-2006, 10:01
|
|
|
miszko napisał/a: | A troche zbocze z pytania.
A na tył może macie jakies do polecenia?
|
Mam od jesieni MM - narazie ok.
Od tego gościa - 55 zł/szt
Nie polecam Way Assauto |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
assar
witamy nowego
|
Wysłany: 01-06-2006, 16:23
|
|
|
amortyzatory gazowe nie wpływają znacząco na poprawę komfortu, natomiast zawieszenie jest bardziej sprężyste, miło się wchodzi w zakręty. |
|
|
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-06-2006, 23:31
|
|
|
Szczegolnie wplywaja na poprawe komfrotu zima- amorek olejowo- gazowy chodzi normalnie, a np. olejowy jest twardy jak skała- dopiero jak sie rozrusza jest miekko- jakby nie patrzec komfort.
Pozatym olejowo- gazowe są szybsze od olejowych, bezpieczniejsze, etc...
eee, nie ma o czym gadać;)
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 03-06-2006, 21:04
|
|
|
Czy ktoś z Was,forumowicze wie coś na temat amortyzatorów Magneti Marelli Cofap?Czy to jakaś podróba,czy też produkt wart uwagi?Dodam,że cena raczej przystępna-sztuka 138PLN. |
|
|
|
|
kamin
Wiek: 40 Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 121 Skąd: Kraków, Tomaszów
|
Wysłany: 04-06-2006, 01:06
|
|
|
nessuno napisał/a: | Czy ktoś z Was,forumowicze wie coś na temat amortyzatorów Magneti Marelli Cofap?Czy to jakaś podróba,czy też produkt wart uwagi?Dodam,że cena raczej przystępna-sztuka 138PLN. |
Są podobno najbliższe oryginałowi. Dopiero co zmieniałem więc jeszcze nie moge nic powiedzieć. Ja płaciłem 145 zł za sztukę. |
_________________ Opel Omega BFL 2.5 V6, Ford Scorpio MK2 2.0 8V DOHC |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 04-06-2006, 10:06
|
|
|
nessuno napisał/a: | Czy ktoś z Was,forumowicze wie coś na temat amortyzatorów Magneti Marelli Cofap?Czy to jakaś podróba,czy też produkt wart uwagi?Dodam,że cena raczej przystępna-sztuka 138PLN. |
A czego niby miałaby to byś podróba? Cofap jest znanym producentem produkującym dla MM, a teraz także pod swoim brandem - wystarczy poszukać w necie. Z przodu mam MM 2 lata i są ok, aczkolwiek to raczej produkty z "dolnej półki". Dałem za nie po 150 zł/szt, ale np. na allegro można je teraz dostać znacznie taniej. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Kamitchi
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 317 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-06-2006, 15:25
|
|
|
kamin napisał/a: | nessuno napisał/a: | Czy ktoś z Was,forumowicze wie coś na temat amortyzatorów Magneti Marelli Cofap?Czy to jakaś podróba,czy też produkt wart uwagi?Dodam,że cena raczej przystępna-sztuka 138PLN. |
Są podobno najbliższe oryginałowi. Dopiero co zmieniałem więc jeszcze nie moge nic powiedzieć. Ja płaciłem 145 zł za sztukę. |
Ale najbliższe jakiemu oryginałowi?
pzdr. |
_________________ cuoresportivo 2.0 16v |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 04-06-2006, 16:09
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | A czego niby miałaby to byś podróba? Cofap jest znanym producentem produkującym dla MM, a teraz także pod swoim brandem - wystarczy poszukać w necie. Z przodu mam MM 2 lata i są ok, aczkolwiek to raczej produkty z "dolnej półki". Dałem za nie po 150 zł/szt, ale np. na allegro można je teraz dostać znacznie taniej. |
Stąd właśnie moje pytanie.M.in. na Allegro wyczytałem taką opinię,że Magneti Marelli owszem,ale już broń Boże Cofap.Przypuszczam,że ów sprzedawca nie za bardzo ma rozeznanie ferując takie opinie,również że to podróba.Dzięki Ci Marcin-fiattipo.plza sensowną odpowiedź. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|