|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
chrobotanie wprzednim kole |
Autor |
Wiadomość |
tomekpotr1
witamy nowego
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 26-08-2008, 21:58 chrobotanie wprzednim kole
|
|
|
Witam wszystkich , kupiłem niedawno fiata tipo dobre i fajne auto, ale ostatnio pojawił sie dziwny chałas w przednim kole od pasażera szorowanie i chrobotanie co dziwne tylko przy ruszaniu i przyspieszaniu puzniej jest ok , chałas jest nieznośny . czy ktos mógłby mi pomuc , pozdrawiam! |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 26-08-2008, 22:00
|
|
|
tomekpotr1 napisał/a: | tylko przy ruszaniu i przyspieszaniu |
Nie jestem pewien ale ja bym stawiał na przegub |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
|
Wysłany: 26-08-2008, 22:01
|
|
|
łozysko piasta przegłub klocki duzo tego moze byc rozbierz sprawdz poczysc z błota nasmaruj łozko troszke piaste zwrotnice i sprawdz wtedy |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-08-2008, 22:31
|
|
|
Podnieś auto w górę i sprawdz czy koło ma jakiekolwiek luzy, pionowe, poziomie. Jeżeli tak to łożysko koła.
Jeżeli nie, to test numer dwa. Skręć koła w lewo czy prawo na "maksa" i rusz lekko autem, słuchaj czy przy ruszaniu słychać jakieś dźwieku typu mielenie, stukanie. Jeżeli tak to przeguby.
Daj znać co stwierdziles. Jeżeli nie te dwie rzeczy to trzeba szukać dalej. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 28-08-2008, 11:23
|
|
|
tomekpotr1, jestes pewien ze to dokladnie z kola dobiega? moze byc poduszka silnika prawa ktora takie efekty moze wydawac wlasnie przy ruszaniu i przyspieszaniu (ale tu raczej bezposrednio po zmianie biegow). Mozesz to sprawdzic probujac na sile ruszac silnikiem (zgaszonym) przod tyl. Jesli uslyszysz taki sam dzwiek to wtedy stawiam na poduche. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-08-2008, 17:39
|
|
|
poducha tak trze, piszczy jakby szlifierką coś piłować czasem...
do sprawdzenia tego ja bym ruszyć próbował na zaciągniętym ręcznym...
pewno to będzie przegub lub łożysko... najlepiej tak czy tak podnieść auto i zakręcić kołem czy coś słychać i czy ma luzy... wtedy się okaże... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|