|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Dystanse 20mm na stronę - doradźcie |
Autor |
Wiadomość |
Rudiger
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 130 Skąd: Białystok
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 07-07-2008, 13:29 Dystanse 20mm na stronę - doradźcie
|
|
|
Witam
Temat już się przwijał ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
W tej chwili mam w Tipo alusy 14" (ze starego Seata Ibizy) z oponami 175/65. Mam na oku dystanse poszerzające 20mm na stronę. I tak mnie korci by je założyć
Jak myślicie - będzie coś ocierało? ET tych felg nie znam ale jest chyba podobne do tych oryginalnych stalowych na których kupilem Tipo. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 07-07-2008, 13:48
|
|
|
Rudiger, ustal ET wtedy będzie można coś powiedzieć (ET jest napisane na feldze wraz z podstawowymi danymi ), jeśli felga będzie za bardzo wystawała za obrys nadkola to ucierpi nie tylko na tym lakier ale całe zawieszenie. Prosta fizyka, jeśli przedłużysz ramię do którego przykładana jest siła w tym przypadku siła pochodząca od grawitacji i ciężaru auta to wzrośnie ci moment skręcający (tu już pominąłem siły dynamiczne powstające podczas jazdy) w tym przypadku ucierpią na tym bardziej drążki wahacze i amortyzatory. Więc dystanse tak pod warunkiem że ET całkowite z dystansami nie będzie bardzo odbiegało od fabrycznego dla Tipo jest to 43. Myślę że +/- 5 nie wpłynie znacznie na geometrie pojazdu.
** Dodano: 07-07-2008, 14:56 **
P.S dystanse stosuje się by wyrównać braki w ET felgi zaś u nas jest tak że spora część ludzi myśli że jak dowalą im większe tym lepsze dystanse to poszerzą rozstaw osi co za tym idzie stabilność samochodu (na prawie każdej aukcji z allegro można takie przechwałki przeczytać). Nic bardziej mylnego, zaburzają tym samy fabryczną geometrie która nie dla picu jest taka jaka jest (wiem co mówię bo z wykształcenia jestem inżynierem, w procesie projektowania naprawdę oblicza się optymalne wymiary by zawieszenie spełniało wymogi konstrukcyjne), nie mówiąc o szybszym zużywaniu sie wyżej wymienionych elementów.
** Dodano: 07-07-2008, 15:01 **
A jeszcze jedno pasuje ci w ogóle otwór na piastę (58mm o ile się nie mylę)? oraz czy rozstaw otworów jest 4x98? w tej twojej feldze |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
Rudiger
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 130 Skąd: Białystok
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 07-07-2008, 14:10
|
|
|
Niestety, na feldze nie ma ET. Jest tylko 5,5x14.
Felgi są od starego Seata Ibiza chyba mk1, rozstaw fiatowski, piasta fiatowska. W tej chwili mam założone dystanse 5mm od Poloneza i dłuższe śruby. Samochód prowadzi się bez zarzutu - myślalem by poprawić jego wygląd. Kwesta czy poszerzenie 4cm na oś nie zepsuje geometri i nie rozwali w krótkim czasie łożysk
Tu widać jakie do felgi
http://forum.tempra.org/t...yzna-vt9490.htm |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 07-07-2008, 20:37
|
|
|
ET musi być na tej feldze, skoro nie ma na froncie morze być z tyłu felgi, pod gruba warstewką brudu . Tak na oko patrząc na zdjęcie bez problemu dystanse 10mm na stronę powinny wejść, 20mm raczej na styk, ale jak to mówią na oko to chłop w szpitalu umarł lepiej było by znaleźć ET |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|