|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakie amortyzatory na tył? |
Autor |
Wiadomość |
mikee72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 584 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 18-12-2013, 22:03 Jakie amortyzatory na tył?
|
|
|
Muszę wymienić amory tylne, bo ewidentnie stuka jeden z nich - jakby się w bagażniku coś ciężkiego wywracało..
I tu moja prośba o poradę: jakich amortyzatorów szukać na wymianę - gazowych, olejowych?
Czy przy okazji tej roboty warto coś jeszcze robić przy tylnym zawieszeniu?
Czy są jakieś dobre i niedrogie - sprawdzone marki?
Koleś sprzedaje KAYABA w dobrej cenie:
http://allegro.pl/kayaba-...3788953147.html
chociaż po wpisaniu symbolu do google'a pokazuje się trochę inny kształt..
Nada się to? |
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-12-2013, 22:31
|
|
|
Olejowe jeszcze produkuja? Za dwa MM placilem 120 zl bardzo fajnie sie spisywaly. Pytasz czy warto jeszcze cos robic... jesli wymaga wymiany / naprawy to pewnie ze warto |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 19-12-2013, 03:37
|
|
|
Jak już będziesz zwalał koła to sprawdź sobie hamulce. Warto też wyjąć nadkola i sprawdzić co tam pod nimi |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
pit14
Pomógł: 13 razy Wiek: 56 Dołączył: 15 Maj 2013 Posty: 463 Skąd: Kraśnik
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 19-12-2013, 07:44
|
|
|
Odnośnie tyłu to przede wszystkim sprawdź wachacze czy łożyska mocowań nie mają luzu no i podkładki pod sprężynę jak Ci coś się tłucze z tyłu to warto też sprawdzić silentblocki mocowania belki tylnej jak podniesiesz stronę tyłu to próbuj włożyć klucz 15 nasadka jak nie wejdzie na łeb śruby amorka to do wymiany Cena fajna za amorki ale zauważ że to licytacja pewnie z ceną minimalną jak chcesz to mam amorki daco i optimale do wyboru jeździły 1 mc do tego mam springi jeździły pół roku i dolny pierścień sprężyny za niedużą kasę jak się zdecydujesz to napisz na pw |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 19-12-2013, 20:01
|
|
|
Ta aukcja na amory KAYABA miała wczoraj (na dwa dni przed końcem) 5 odsłon, w tym 2 moje - a dzisiaj 22 z tego pewnie wszystko nasi foromuwicze he he. Myślę, że chętnych nie będzie - wtedy jak się aukcja skończy to mogę napisać, czy facet wyśle komplet za 8 dych i tyle. pit14 bardzo dziękuję za wskazówki, w sprawie Twojej oferty odezwę się na pw - jestem zainteresowany, nie znam tych marek a zależy mi żeby amorki były co najmniej dobre. |
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-12-2013, 21:25
|
|
|
ja ostatnio zrobiłem 100 kkm na amorkach optimal i po tym przebiegu jeden zaczął się mocno pocić ale jeszcze trzymał. Poszły oba na wymianę tym razem na fasty. 2 lata gwarancji a mam je z przodu od 40 kkm i jest OK.
Koszt za komplet na tył 80 PLN |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 21-01-2014, 20:21
|
|
|
Tylne zawieszenie zrobione.. nareszcie jest cichutko - no prawie (!) jak w nowym aucie he he he
Amortyzatory plus sprężyny i gumy dotarły od kolegi pit14 - dziękuję za pomoc i za porady!
Co do tematu mojego posta - to amortyzatory gazowe są podobno twardsze i trwalsze, a olejowe bardziej miekkie i szybciej padają.
Okazało się że stuki były jednak z uszkodzonego łożyska wahacza, także dodatkowo doszły dwa zestawy naprawcze.
Przy okazji wymienione rurki hamulców tylnych..
Łączny wymiar kary: części plus robota to 600zł zestawy naprawcze warte 80-100zł w intercarsie kosztowały 240zł!!! Odradzam ten sklep!
Drugie 600zł i kupiłbym sobie >> czerwone Tipo <<, jak nasz kolega KrzychuB |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|