|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakieś cuda! |
Autor |
Wiadomość |
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-07-2008, 20:19 Jakieś cuda!
|
|
|
Wczoraj było normalnie....od błotnika do koła jakieś 4 cm. Dzisiaj się zrobiły 2! I to po obu stronach. Zdjąłem koła, oglądam i nic nie widzę. Awaryjnie dzwonię do sąsiada, który robi diagnostykę, czy by sprawdził ile mam % na amorkach. Podjechaliśmy...oba równo po 78 %...czyli super, bo rok temu miały 82% a teraz mają 1,5 roku jeżdżenia non stop. Przy okazji razem się pogapiliśmy. Wszystko jak powinno być. Sprężyny, co prawda najnowsze nie są, ale nic nie jest pordzewiałe i chyba by przez noc obie nie spadły po 2 cm. Wszystkie mocowania i inne tego typu sprawy sprawdzone i jest jak trza. Wina amortyzatora? |
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 27-07-2008, 20:31
|
|
|
Jak auto zaczyna się zglebiać to spręzyna siada, jednak nie w takim tempie jak piszesz że w ciagu nocy 2cm poleciało bo to nie możliwe. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 27-07-2008, 21:11
|
|
|
Hipo, Dlatego właśnie całą sytuację opisuje. Dziwi mnie, ze nic jakby sie nie stało. Sprawdzałem nawet czy z mocowaniem amortyzatora wszystko ok, podnosiłem i opuszczałem kilka razy i nic. Różnicę zauważyłem gołym okiem, zaraz po tym jak rano wyszedłem, żeby pojechać do miasta. Ziemia mi sie pod kolami tez nie zapadla Cuda na kiju... |
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-07-2008, 21:28
|
|
|
miałem kiedyś podobny manewr w polonezie,
przewiozłem trochę za dużą masę (tłumik jechał po ziemi, a podczas jazdy auto podskakiwało jak sprężynka i musiałem 30km/h jechać) i jak wypakowałem towar to autko zostało na dole, auto zachowywało się już normalnie ale pozostało obniżone przez jakiś tydzień po czym nagle wstało
podejrzewam, ze wtedy mi się pióra "przycięły" w jednym położeniu
u Cibie są sprężynki więc to nie będzie to a przód jest ok czy się podniósł ? |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 27-07-2008, 22:20
|
|
|
yoyo, tylko przód opadł...zapomniałem napisać Tył jak to tył, jak ciężko to siada, jak pusto to normalnie. |
|
|
yoyo
|
Wysłany: 28-07-2008, 12:56
|
|
|
faktycznie dziwne, tym bardziej, że to z dwóch stron jednocześnie, gniazda sprężyn masz ok? może się złożyły po jakimś progu zwalniającym |
|
|
|
|
mrk69
|
Wysłany: 28-07-2008, 14:59
|
|
|
yoyo, właśnie cały bajer w tym, że auto nie jechało i opadło...przez noc. |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-07-2008, 17:33
|
|
|
może masz rzadką wersję co miaa hydraulicznie regulowany prześwit xD chyba jakieś Tempry miały...
albo ciężkie jełopy Ci po nocy po aucie skakały i mu zostało xD
ale tak na poważnie to naprawdę dziwne...
przez noc żeby tak samo siadło... i po obu stronach... hmm... nic nie znalazłeś ze sprężynami u góry na pewno? |
|
|
yoyo
|
Wysłany: 28-07-2008, 18:24
|
|
|
unknown napisał/a: | chyba jakieś Tempry miały.. |
kombiki z tylu miały na pewno - tyle widziałem w eperze
mrk69, może jakiś wredny sąsiad z palnikiem ci sprężyny podgrzał |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 28-07-2008, 18:31
|
|
|
Głupi pomysł ale może by podnieść autko na noc tak żeby koła były w powietrzu i zobaczyć co się stanie jak przenocuje z kołami w górze. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 28-07-2008, 19:21
|
|
|
ubek, faktycznie głupi pomysł...
.. ale może coś dać |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-07-2008, 20:12
|
|
|
ale może podnieść na tyle, by koła miały opór o ziemię, dotykały jej.. tylko czy to coś da... chyba z tydzień by tak musiało być podniesione...
nie wiem, ale myślę, że jak podnosić to całe auto na podnośniku, opadną koła wtedy i wejść potem pod nie i obejrzeć co może być nie tak... może wtedy wyjdzie... |
|
|
Sir-Rafał
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 26 Gru 2007 Posty: 137 Skąd: Czarnków
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-07-2008, 21:58
|
|
|
Ja tam stawiam na sprężyny. Zobacz dokładnie czy jest cała.
Ja sam osobiście wymieniałem już niby dobrą sprężynę (tak powiedział jakiś "mechanik"), która okazała się u góry pęknięta. Na oko taki kawałek z 3, 4 cm sprężyny kiedyś sobie odpadł i to dosyć dawno bo złamanie było już skorodowane, ale sprężyna została w gnieździe. To było co prawda w Twingo, a nie w Tipo, ale że mechanikiem nie jestem to się przeraziłem...
Obadaj dobrze sprężyny, bo jak są stare to mogły trochę pęknąć... Ewentualnie coś sie stało, że nie ułożone są dobrze w gniazdach, albo teraz są dobrze, a przez jakiś czas były złe i dlatego... Powodzonka!!! |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-08-2008, 19:46
|
|
|
JA też stawiam na sprężyny , sprawdź czy nie jest czasami pęknięta tylko do tego musisz wyjąć ją, bo tak top nie zobaczysz...., ja miałem tak u siebie jedna była w dobrym stanie a druga rozpadła się na 3 części czy wyciąganiu. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-08-2008, 11:37
|
|
|
Dziwna sprawa, tam raczej nie ma co trzymać (jak w opisanym przypadku Poloneza gdzie tylnie zawieszenie jest na piórach).
A tutaj blacha przy górnym mocowaniu amortyzatórów nie wygieła się przypadkiem?
Sprawdź też czy jakaś spreżyna nie pękła.
Możliwe, że tutaj przy górnym mocowaniu pękła jeden zwój i przez to siadło.
Poświeć tam latarką i sprawdź to.
Nic raczej innego do głowy mi nie przychodzi.
Sprężyny utrzymują auto w górze, więc możliwe tak jak pisałem, że z nimi coś się stało. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|