Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z zawieszeniem przod
Autor Wiadomość
jacus22 
witamy nowego

Wysłany: 08-07-2005, 18:19   problem z zawieszeniem przod

Czesc wszystkim bylem dzis na przegladzie z moim Tipciem i kolo pokazal mi ze cos nie dobrego dzieje sie z "belką zawieszenia przedniego" i z tym cudzyslowem scala sie moje pytanie czy to na bank sie tak nazywa ta czesc,(jesli cos to pomoze to jest rozmieszczona od jednego wahacza do drugiego i jest wykonane tak mi sie wydaje z profilu stalowego) aha ile by to cos takiego bylo warte; oryginal czy zamiennik

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-07-2005, 19:55   Re: problem z zawieszeniem przod

drazek stabilizatora? krzywy? do dostania najpewniej na szrocie...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-07-2005, 22:47   

Co innego belka zawieszenia przedniego, a co innego stabilizator.
Belka używana jest w cenia ok 200-300 zł.

Moneta

unknown 

Wysłany: 08-07-2005, 23:44   

ciarki przechodzą że się belka może spsuć... tyle zabawy i kasy (tak mi się wydaje)...
przecież ot nie jest cienki elemencik blaszany, poza wypadkiem to jak można belkę uszkodzić...... chyba wyjeżdżająć autem z 1 piętra bez podjazdu :-) albo wjeżdżająć w 0.5 metrową dziurę..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-07-2005, 23:48   

Bywa ze korozja ją zje hehe :food: :food: :food: :food:

ps. rozwarstwia sie jak ciasto francuskie ponoc .Gdzies czytałem , umnie jest jak nowa :D

jacus22 
witamy nowego

Wysłany: 09-07-2005, 08:20   

no wlasnie tak jest w tym przypadku autko ma juz w koncu 17 lat i cos sie wrescie musialo zepsuc lub zużyć no nie :)

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 09-07-2005, 13:07   

cala belka do wymiany? :-k sypia sie te fiaty #-o :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

Adam1971 

Wysłany: 09-07-2005, 13:33   

Taka belka nie starzeje się tak samo jak inne elementy karoserii. Jeżeli by się popsuła od rdzy to nie powinno być już karoserii tylko same dziury. Może było jakieś bum!. Żeby ta belka się przestawiła albo zdeformowała to musiało by być potężne uderzenie.
Jedyna rada idź do innego mechanika i sprawdź to. Nie wierz tylko jednemu!

slawo 

Wysłany: 09-07-2005, 15:13   

Adam1971 dobrze mowi sprawdz opinie innego mechanika.

Grześko 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-07-2005, 18:42   

jacus22 napisał/a:
autko ma juz w koncu 17 lat

Czyżby Twój samochód był z seri przedprodukcyjnej? Bo z tego co wiem to Tipo było produkowane od 1989 roku, a według prostego rachunku 2005 rok minus 17 lat to wychodzi nie inaczej jak 1988 rok!
Poza tym widziałem już najróżniejsze roczniki Fiatów (posiadające podobny sposób mocowania przedniego zawieszenia) i jeżeli auto nie miało b.silnego "dzwona", belka przedniego (jak i tylnego) zawieszenia były w stanie wystarczająco dobrym, żeby diagnosta nie mógł się do nich czepnąć.
Dlatego też uważam, że autko musiało mieć niezły wypadek, a naprawiał je jakiś patenciarz, który robił to, aby tylko autko sprzedać. A że ktoś później się tym może zabić? A co go to!!!
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124).
     assistance   Moneta

Adam1971 

Wysłany: 09-07-2005, 18:52   

jacus22 masz rację bo mnie też się nie wydaje żeby ta belka sama zmieniła swoje parametry bez osób trzecich! A co z przeglądami wcześniejszymi nic nie mówili!

[ Dodano: 09-07-2005, 18:57 ]
Ale wydaje mi się że 1988 r to jecze Fiat Regata

[ Dodano: 09-07-2005, 18:58 ]
Ale nie patrzmy na daty tylko na problem kolegi. To jest ważne!

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 09-07-2005, 19:34   

Grześko napisał/a:

Czyżby Twój samochód był z seri przedprodukcyjnej? Bo z tego co wiem to Tipo było produkowane od 1989 roku

Od poczatku 1988 roku.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 09-07-2005, 20:09   

Na ciekawy przyklad kolega Krzychu tutaj z forum posiada wlasnie z tego rocznika Typka.

Co do belki, raczej patrzac na swoja po 11 latach trzyma sie nadal dobrze jak trzymala.
Tak wiec tak jak przedmowcy mowia, tu musialy dzialac wieksze sily (czyli kolizja).

unknown 

Wysłany: 09-07-2005, 21:51   

mi belka też się trzyma, inna stal/blacha niż reszta....
musiała być naruszona by się sypała....
swoją drogą - może ne zaszkodziłoby od czasu do czsu zakonserwować w takim razie podwozie... pomalować czymś... by jak najdłużej pożyło
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Łukasz 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 16-03-2008, 12:28   

Witam

pękła mi belka, przygotowuje się do wymiany i mam takie pytanko co jeszcze przy okazji wymiany jej powinienem sprawdzić aby mieć pewność, że zawiesznie to temat zamknięty dla mojego samochodu.

A czy sanki z fiata Bravo 96 będą pasować

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-03-2008, 12:47   

Łukasz napisał/a:
Witam

pękła mi belka, przygotowuje się do wymiany i mam takie pytanko co jeszcze przy okazji wymiany jej powinienem sprawdzić aby mieć pewność, że zawiesznie to temat zamknięty dla mojego samochodu.

przerabialem to u siebie. przy okazji wymiany sanek wymieniłem łączniki drążka stabilizatora, gumy na drążku stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych, sprawdż sobie przy okazji stan przekładni kierowniczej (i tak musisz ją odkręcać), sprawdź stan wahaczy (czy sworznie/gumy nie wybite).

Odpowiedz do tematu