|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Przekłamany stan amortyzatorów. |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 22-06-2005, 20:27 Przekłamany stan amortyzatorów.
|
|
|
Opisze po krotce moj przypadek.
Na przegladzie rok temu i w tym roku rowniez stan amortyzatorow z tylu wychodzil na 38 i 56% czyli czekala mnie wymiana bo jeden z nich byl prawie szrotem, a do tego roznica miedzy nimi zblizala sie do niedopuszczalnych 20%.
Dzis podjezdzam na stacje do znajomego na "trzepanie" auta bo cos mi wali przy obciazeniu auta z jednej strony i co sie okazuje ...... amortyzatory malinka na 74% obydwa.
Mowie mu wiec, ze urzadzono chyba im fiksuje na co znajomy sie zasmial bo akurat serwis im robil przeglad sprzetu wczoraj.
Tak wiec sobie wydumalem ze mozliwosci sa dwie:
- albo amortyzatory byly dobre, a przeklamanie poprzednie wynikalo z tego iz mialem w zlym stanie wachacze tylne, a obecne badanie robilem po naprawie.
- albo sprzet na stacjach mierzy stan amorkow jak mu sie podoba.
Notabene co do walenia okazalo sie, ze najprawdopodobniej wali mi taka blaszka nad kolem.
Sa tam skrecone dwie balszki, a u mnie sruba je laczaca puscila i tak sobie o siebie teraz klepia. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-06-2005, 09:14 Re: Przekłamany stan amortyzatorów.
|
|
|
Emf napisał/a: | - albo sprzet na stacjach mierzy stan amorkow jak mu sie podoba.
|
Dokladnie tak jest. Testy sa po prostu malo wiarygodne. Slyszalem juz kilka historii o wzajemnie wykluczajacych sie pomiarach na kilku stacjach obslugi stanu amortyzatorow. Sam zreszta w Tipo mialem juz diagnoze: przod do wymiany, tyl ok, a gdzie indziej dokladnie odwrotnie |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-06-2005, 21:22
|
|
|
niestety ale tak bywa też..... prawde mówiąc ja do przeglądu sam u mnie sobie zawsze wybieram 'konkretną' stację by przegląd przezedł, tzn wiem, że np wahacz z przodu jest do D - jadę tam gdzie to przejdzie itp :-)
o tyle to dobre, że napraw dokonać mogę sobie sam i niekoniecznie od razu (kasa... ) bo przegląd zachowam i nie trza 2 razy jeździć...
z jednej strony źle - bo nie jest to wiarygodne czasem badanie (bezpieczeństwo lub gdy chcemy wiedzieć czy wszsytko OK), z drugiej - możemy odwlec ciut naprawy zachowując przegląd... zależy ofkozzz jakie mamy stacje i czy wiemy gdzie co jak....
jest też niestety inna możliwość - są stacje, gdzie ktoś wpadnie bo szybko, bo się przegląd kończy a autko potrzebne itp itd. a panowie tak 'pomierzą' że np wyjdzie 'przedni wahacz do wymiany bo inaczej nie ma mowy ale to nie problem bo tu zaraz za płotem jest tani mechanik' oczywiście znajomy... ech... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|