|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Puk Puk kto tam? |
Autor |
Wiadomość |
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 15-05-2007, 15:45
|
|
|
Możliwe, że to łożysko. Prosto je sprawdzić. Podnosisz koła do góry, złap koło jak na godzinie 6-9 i poruszaj, później złap 12-18 i poruszaj. Jeżeli gdzieś wyczujesz luz to znaczy, że łożysko. Druga sprawa, możesz też sprawdzić czy to nie klocki. Jak jedziesz na nierównościach przyhamuj leciutko. Jeżeli ustaną odgłosy to możliwe, że źle są zamontowane klocki. One mają tam takie sprężynki odpychające.
A wahacze jak? Silnetblocki są ok?
Sprawdz też łączniki stabilizatora. Jak się mają gumy, oraz czy samo mocowanie łącznika przy drążku stabilizatora nie wyrobiło się.
Ja kiedyś miałem lepszą akcję. Jak skręcałem coś mi strzelało w prawym kole.
Za chiny nie wiedziałem co jest. Myślałem, że może kolumna kiewonicza, czy przegub.
Ostatnio odpowietrzam układ i brat siedzi w aucie. Kazałem mu skręcić kołem. Co się okazało, jak skręcało się kołem sprężyna się "naciągałą" i w pewnym momencie przekręcała w górnej jej części. Prawdopodobnie poduszka sprężyny u góry będzie już do wymiany lub smarowania. Kiedyś przy okazji się to zrobi, a jak narazie problem ustał |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tobi
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-05-2007, 11:46
|
|
|
Bardzo pojemny temat - stukanie
No to ja trochę o bolączkach mojej tempry:
1. Stukanie z tyłu - najpierw było je słychać tylko podczas skręcania w lewo, teraz słychać także na nierównościach - kilka stuków.
2. Stuk przy ostrym hamowaniu - z przodu słychać jedno głośne stuknięcie. |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 19-05-2007, 15:00
|
|
|
Ja mam też stuki puki, ale to chyba wyrobione gumy z przodu. Może mi ktoś powiedzieć jak to się prawidłowo nazywa? Chcę sobie sam kupić części (sprawdzę przy okazji mechanika czy mnie nie dyma ) i nie wiem tylko jak te gumy się fachowo nazywają. |
|
|
Tobi
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-05-2007, 19:40
|
|
|
Stukanie z tyłu to rzecz jasna rura wydechowa Nie wiem tylko czemu, mocowania wyglądają na kompletne, a jednak trochę nią buja na boki.
Nadal jednak jest głośne stuknięcie przy ostrzejszym hamowaniu - dlaczego? |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-05-2007, 20:27
|
|
|
mrk69, jesli chodzi Ci o gumy na wachaczach to określa się je jako silentblocki |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-05-2007, 20:34
|
|
|
Hipo napisał/a: | sinteblocki |
silentblocki |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-05-2007, 20:40
|
|
|
Już poprawiłem , angielski nigdy nie był moją mocną stroną wiec powiem po naszemu : łączniki metalowo-gumowe |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|