|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Sprezyny a pisk |
Autor |
Wiadomość |
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 12-06-2009, 11:07 Sprezyny a pisk
|
|
|
Witam. Problem polega na tym ze cos jest chyba ze sprezynami, bo jak jak jade i przejade po jakies dziurze, progu czy czym innym to tak jakby skrzypialy sprezyny jest to mozliwe?? no chyba ze to co inne. prosze o odp. pozdr |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-06-2009, 11:12
|
|
|
ile czasu masz to auto? bo może cała buda ci skrzypi i jeszcze się nie przyzwyczaiłeś? u siebie to też dziwiło mnie mnóstwo różnych stuków, pisków i tak dalej, a potem się okazało, że ,,ten typ tak ma'' |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 12-06-2009, 12:11
|
|
|
jelcyn napisał/a: | ile czasu masz to auto? bo może cała buda ci skrzypi i jeszcze się nie przyzwyczaiłeś? u siebie to też dziwiło mnie mnóstwo różnych stuków, pisków i tak dalej, a potem się okazało, że ,,ten typ tak ma'' |
Nie dołuj od razu chłopaka !
Niech na początku posiadania auta - kiedy jeszcze się chce - powalczy ze skrzypeniem , bo kiedy przyjdą większe problemy , to też szybko dojdzie do wniosku : " skrzypi - to włącz radio ! "
A tak poważnie : mogą skrzypieć górne łożyska mocujące sprężynę w kolumnie mc'phersona , mogą tuleje gumowo-stalowe na wahaczach , stabilizatorach , łączniki stabilizatora itp... Rada - WD-40 jest dobry na wszystko ! Spryskaj , co się da , a przynajmniej na jakiś czas ucichnie . Bo skrzypienie tulei gumowych oznacza , że proszą już o wymianę ...
Natomiast jeśli skrzypi buda - "po przejściach " to pozostaje tylko włączenie radia |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-06-2009, 21:44
|
|
|
Sprężyna skrzypieć nie może, no bo jak? By musiała o coś ocierać.
Wszystkie porady jakie zawarł kolega schab są trafne i od tego zacznij. Górne łożyskowanie kolumny McPersona najczęściej skrzypi przy skręcaniu kół, ale warto tam nalać WD40 i zobaczyć czy coś pomogło.
A jeżeli już nic nie pomoże i włączenie radia też nie to znaczy, że masz za słabe głośniki |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Kaputzin
Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2009 Posty: 157 Skąd: Kobylanka/UK
|
Wysłany: 12-06-2009, 21:53
|
|
|
A jak zaaplikować WD? Najtrafniej by było chyba od dołu tylko tam ciężko z miejscem żeby rękę wsadzić koło sprężyn Bo od góry dojścia do łożyskowania nie ma praktycznie żadnego! |
_________________ *** Fiat Tempra 1.6 MPI, Benzyna/LPG, '95, 200 000, DGT, zieleń perłowa***
"Gdy opuści mnie granie, miej w opiece mnie Panie" |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
Lolo88
Wiek: 36 Dołączył: 13 Gru 2008 Posty: 49 Skąd: Gorzów Wlkp.
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 13-06-2009, 16:11
|
|
|
masz na mysli tyl czy przod?
jezeli tyl to wahacze do robienia,lozyska jak sie rozsypuja w wahaczu to ma podobny dzwiek takiego skrzypienia.jezeli to z przodu to tak jak koledzy pisza przesmaruj to |
_________________ Gaziwo dodaje skrzydel...:D |
|
|
|
|
rafalc
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 10-07-2009, 21:59
|
|
|
Poprzednik ma rację;
mnie skrzypiało strasznie łożysko przy lewym tylnym wahaczu
po wymianie jest OK |
_________________ Tipo 1.4ie, '95 r. 225 000km |
|
|
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 10-09-2009, 08:38
|
|
|
Jutro tipus idzie na operacje wmiana bedzie zapodany zestaw naprawczy do wahacz na tyl bo juz mam dosc efektu/--\ i sgrzypienia oby to pomoglo |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|