|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Stara sprężyna :( |
Autor |
Wiadomość |
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-05-2006, 09:34 Stara sprężyna :(
|
|
|
Hej,
Co w zawieszeniu może wydawać dzwięk starej sprężyny na nierównościach. Słyszę takie zgrzyty z prawej strony auta. Czy to może być poduszka amortyzatora. Miesiąc temu auto miało przegląd i nie znaleziono nic niepokojącego... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-05-2006, 10:34
|
|
|
Hej - co do odglosu starej sprężyny, to wydaje mi się, że faktycznie może to być poduszka... ale sam tego odgosu nigdy nie słyszałem *]
A jeżeli chodzi o przegląd, to opowiem tylko, że kiedyś byłem garbem na przeglądzie - wsztko wyszło git - żadnych luzów i super - sam diagnosta był zaskoczony.
Tydzień potem prawie mi koło odpadło - sworzeń się wylchlastał i niemal wyskoczył z wahacza.....
Więc od tego czasu podchodzę z dystansem gdy na przeglądzie koleś mi mówi, że wszystko jest ok.... |
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 29-05-2006, 19:30
|
|
|
Ja zauważyłem że jak nazbiera się trochę syfu na kielichu amora to zwoje spręzynu go zgniatają-stąd taki dżwięk. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 29-05-2006, 20:09
|
|
|
picek napisał/a: | Ja zauważyłem że jak nazbiera się trochę syfu na kielichu amora to zwoje spręzynu go zgniatają-stąd taki dżwięk. |
ciekawe, muszę to zbadać... |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-05-2006, 20:32
|
|
|
mi dzwięk starej sprężyny,bardziej zgrzypienia,podczas przejeżdżania przez progi zwalniające wydaje drążek stabilizatora w mocowaniu nad wahaczami,za nic nie da rady go tam przesmarować,nie mam tam jak włożyć ręki |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
valdmidi
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 64 Skąd: tarnów
|
Wysłany: 29-05-2006, 23:01
|
|
|
Mi tak skrzypiało, jak prawy tylny wachacz się kończył. Ucichło po wymianie łożysk w wachaczu. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 30-05-2006, 07:39
|
|
|
ego napisał/a: | mi dzwięk starej sprężyny,bardziej zgrzypienia,podczas przejeżdżania przez progi zwalniające wydaje drążek stabilizatora w mocowaniu nad wahaczami,za nic nie da rady go tam przesmarować,nie mam tam jak włożyć ręki |
Ego też masz takie "kosmiczne" dźwięki? Właśnie skrzypi mi to przy przejeżdzaniu przez progi, ale nie zawsze...
Swoją drogą przydałaby się "baza dźwięków" wydawanych przez T/T na forum, bo jak dokładnie opisywać takie zgrzyty |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-05-2006, 09:35
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | Swoją drogą przydałaby się "baza dźwięków" wydawanych przez T/T na forum, bo jak dokładnie opisywać takie zgrzyty |
O tak... przydało by się. Ja ostatnio też szukałem świerszcza w prawym kole. Jak skrecalem to cos dziwnie skrzypialo. Szukalem, pukalem....
Pozniej umylem auto karcherem i jakos dziwnie ustalo.
A mi sie czesto zdarza ze takie kamyki (mam wysypane takie kamyczki na dworze przed domem) mi wpadaja miedzy wachacz a blache przy mocowaiu wachacza. I kamyczek "skrzypi" jak sie jedzie, bo ociera. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-05-2006, 20:43
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | ego napisał/a: | mi dzwięk starej sprężyny,bardziej zgrzypienia,podczas przejeżdżania przez progi zwalniające wydaje drążek stabilizatora w mocowaniu nad wahaczami,za nic nie da rady go tam przesmarować,nie mam tam jak włożyć ręki |
Ego też masz takie "kosmiczne" dźwięki? Właśnie skrzypi mi to przy przejeżdzaniu przez progi, ale nie zawsze... |
marcin przy moim zawieszeniu i naszych drogach nie pozostaje mi nic innego jak tylko pogłośnić radio i co dwa miesiące zaglądam do znajomego na stacje diagnostyczna (jakbyś chciał wyszarpać auto na wszystkie strony to pisz,oczywiście wszystko za darmo!) co tym razem mam do roboty w przednim zawieszeniu ,poprostu nie chce sie denerwowac i słuchac codzień to nowych odgłosów,dodam dla formalności,że jak przywiozłem auto od szwabów to była istna cisza |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 30-05-2006, 20:54
|
|
|
ego napisał/a: |
jakbyś chciał wyszarpać auto na wszystkie strony to pisz,oczywiście wszystko za darmo! |
Ego - bardzo chętnie oddam Tipka na tortury |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|