Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuka
Autor Wiadomość
lorgbow 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 28-03-2008, 19:19   Stuka

Sytuacja w wielkim skrócie:
- wczoraj zmiana kół z oponami na letnie(stalówki na alu)
- wczoraj do wieczora jazda ok
- dzisiaj od rana do popołudnia jazda ok
- popołudniowy wyjazd do sklepu, w drodze powrotnej zaczyna coś stukać - tylko na luzie, podczas hamowania cisza, na biegu cisza
- oględziny po powrocie do domu: lewe przednie koło, klocek hamulcowy poluzowany, można nim ruszać i stuka o tarczę

Pytanie:
czy to groźne? jak to załatwić samemu? czy w razie czego doturlam się do mechanika bez większych uszkodzeń(oczywiście pojadę do tego który mi wczoraj koła zmieniał)

Dzięki za jakąkolwiek pomoc :)
     Moneta

grabarz 

Wysłany: 28-03-2008, 19:58   

lorgbow, za bezpieczne to to nie jest :D ,ale do mechanika dojedziesz ;) ,i niech poprawia co spartolił ,jeszcze go pier*ol :nietoperz:

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-03-2008, 21:39   

Jak zakładając koło mógł oderwać klocki ? :lalala:
     assistance   Moneta

lorgbow 

Wysłany: 28-03-2008, 22:25   

JAM_BELFEGOR napisał/a:
Jak zakładając koło mógł oderwać klocki ? :lalala:

też się nad tym zastanawiam :sciana:
jutro jak mi tego nie zrobią to nie pojadę do Leszna :sciana:
śmigam do nich z samego rana :evil:

aha, zapomniałem napisać że stukanie jest regularne, im szybciej jadę tym częściej i mocniej stuka(chyba w jakimś określonym punkcie)
     Moneta

kubek 

Wysłany: 29-03-2008, 07:26   

lorgbow, chyba ze chcesz to podjedz do mnie i zobaczymy co tam sie moglo stac. ja i tak w swojej dzisiaj koncowki drazkow wymieniam to przy okazji sprawdzimy twojego. ;)
     Moneta

lorgbow 

Wysłany: 29-03-2008, 22:35   

:sciana:
kpina w żywe oczy....
ci kretyni którzy zmieniali koła nie dokręcili 2 śrub na kole :sciana:
w życiu nie przyszłoby mi do głowy tego sprawdzać :sciana:
na spocie będę ^^

ja jednak mam zaj****tego pecha do mechaników....
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-03-2008, 23:22   

ech... współczucia i oby nigdy więcej takich... gdybyś miał naprawdę pecha i zgubił koło w czasie jazdy to by było... tacy 'fahofffcy' są niebezpieczni... gdyby jednej śruby nie było wcale ale reszta dokręcona, nie jest to dobre, ale ujdzie w tłoku na moment, ale jak min. 2 są niedokręcone i to tak luźno, że stuka koło.... skąd się tacy biorą... chyba z importu
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

lorgbow 

Wysłany: 30-03-2008, 20:06   

Na spokojnie już, po prostu jak 2 zmienia koła, to jeden włazi drugiemu na robotę i za szybko pewnie zamknął klapki, inaczej tego nie wytłumaczę, poza tym i tak zostaję przy ich warsztacie, robili mi już oba wahacze z tyłu, kable WN i świece, gumy na drążkach, ręczny(na nic z tych robót nie narzekam), w czwartek będą jeszcze gumy na wahaczach z przodu robić, więc ogólnie to im ufam, a po prostu będę się uważniej przyglądał temu co robią ;)
     Moneta

Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 31-03-2008, 06:51   

Lorgbow, spokojnie :) , powiem Ci tyle że w ubiegłym roku sam sobie zmieniałem koła ze stalówek na alusy , niby dobrze dokręciłem a po 50km coś zaczęło stukać... Okazalo się że 1 śrubę zgubiłem a 2 były odkręcone.

szymekz 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 31-03-2008, 07:08   

wymienialem ze znaojmym wachacze przeguby, lozyska, i sam wszystko poskrecalismy i jest dobrze do tej pory, nic nie stuka(chyba tylko amortyzator ale na dziuracha i to niezawsze), po wymianie koncowek drazkow, bylem ustawiac zbieznosc :D

Odpowiedz do tematu