Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tylne łożysko w Tipo
Autor Wiadomość
Gilus 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-01-2005, 16:14   tylne łożysko w Tipo

Koledzy, pomóżcie proszę!
Mam następujący problem: od wczoraj zaczęło mi "padać" łożysko w prawym tylnim kole (dziwnym zbiegiem okoliczności zaraz po wymianie łożysk we wahaczach) Pojechałem do sklepu, gdzie zaproponowali mi nowe razem z piastą za jakieś chore pieniądze (290zł). Byłem tez dzisiaj na największym szrocie w Poznaniu, ale maja tylko do starszych modeli. Pytanie zatem brzmi, czy można wymienić samo łożysko? Jeżeli tak, to czy ktoś zna rozmiar tego łożyska? Ewentualnie, jak tego poszukać? Dodam, że auto nadal jeździ, ale odstawienie go "na kołki" po to, zeby zdemontować podzespół i go szukać, nie wchodzi w rachubę. Dzieki za wszelkie info. Pozdrawiam.

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-01-2005, 16:16   Re: tylne łożysko w Tipo

Niestety lozysko w Tipo stanowi calosc z piasta.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Gilus 

Wysłany: 27-01-2005, 16:21   

A może ktoś wie, gdzie mozna kupić taki komplet za rozsądne pieniądze? Może być nowe , jak i używane.
:!: Dodane :!:
To jest egzemplarz z okresu po modernizacji (prod. V 1993), ma tarczowe hamulce i ABS.

Moneta

Jarek (SQ1EUO) 

Wysłany: 27-01-2005, 17:05   

Gilus napisał/a:
A może ktoś wie, gdzie mozna kupić taki komplet za rozsądne pieniądze? Może być nowe , jak i używane.

W Szczecinie,z tego co pamietam,najtanszy nowy komplet kosztowal 110 zl,...czy jakos tak.
1992 rok
(......była......)

(......jest......)
Volvo 740 GL K6 B230F + GAZ
garfit metalic
1988 rok
(......jest......)

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-01-2005, 18:17   

Podobno pasuje od CC. Ale osobiście tego nie sprawdzałem. Przejrzyj temat ZAMIENNIKI

Y@nek 

Wysłany: 27-01-2005, 18:54   Re: tylne łożysko w Tipo

Gilus napisał/a:
Pojechałem do sklepu, gdzie zaproponowali mi nowe razem z piastą za jakieś chore pieniądze (290zł)

He he chory to jest ten włoski patent piasty z niewymiennym łożyskiem , dlatego taka cena wysoka.
Do Tempry piasta z tarczą ABS w ASO kosztuje około 470zł. to jest dopiero chora cena :lol:

Jarek38 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 27-01-2005, 18:58   

Jak to czytam to przestaję żałować że moja Temperówka nie ma ABS-u

sloneczna 

Wysłany: 27-01-2005, 19:10   

Znam taki szrot gdzie dużo do fiata mają .
tylko niewiem czy do nowszych czyli z tarczą to masz na myśli.
Znajoby teraz naprawia w wachaczu z tyłu i mówił mi że w kole też ma słabe jak się z nim spotkam jutro to napisze co on tam wymyślił.
     assistance   Moneta

Y@nek 

Wysłany: 27-01-2005, 19:13   

Jarek38 napisał/a:
Jak to czytam to przestaję żałować że moja Temperówka nie ma ABS-u

Taaaa , jak wymieniałem piaste to miałem dylemat czy nie zablokować ABS-u i nie założyć piasty zwykłej , ale teraz nie żałuje :) jest to moje pierwsze auto z ABS-em i już kila razy blachy uratowałem przed dewastacją dzięki ABS-owi.
Jedynia ta cena :(

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 04-02-2005, 21:42   

W Opolu piasta z ABS koszt od ok. 190 do 230

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-02-2005, 22:35   

Jarek38 napisał/a:
Podobno pasuje od CC. Ale osobiście tego nie sprawdzałem. Przejrzyj temat ZAMIENNIKI

Potwierdzam pasują od CC ale te bez ABS.
     assistance   Moneta

Tomilee 

Wysłany: 05-02-2005, 13:08   

Pasują od CC nawet w sklepie to powiedzą ale to małe autko fiata nie miało ABS a to szkoda :(

Gilus 

Wysłany: 08-02-2005, 10:11   

Mam miłą informację: już po kłopocie, kupiłem na szrocie piastę od Tempry za 80zł \:D/ wszystko gra i już nie buczy. Dziękuję wszystkim za informacje. Pozdrawiam.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-02-2005, 10:50   

Zastosowanie calej wymiennej piasty mialo na celu ulatwic montaz auta w fabryce oraz przy pozniejszych naprawach. Typki byli pierwszymi autami tej klasy w ktorych zastosowano taki "patent". Pozniej dolaczyli rowniez inni producenci.

keves 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-08-2006, 13:27   

Witam serdecznie.Zastanawiam sie czy może ktoś pokusił sie o wymiane samego łożyska.Nie widziałem jeszcze piasty T/T ,w końcu jakoś jest wciskane.Jeżeli zabezpieczane jest pierscieniem to nie powinno być problemu. Niedługo mnie czeka wymiana z tyłu,więc zawczasu sie tym interesuję.Szukam generalnie rozmiarów lub oznaczeń na łożysku tylnej piasty z ABS.(oczywiście numery na łożysku, nie na piaście)

Tomilee 

Wysłany: 13-08-2006, 23:15   

Wymiana samych łożysk w piaście może okazać się nie możliwa. O ile można wyciągnąć jedną bieżnię razem z koszykiem to druga już jest tak jakby na stałe. Najtańsza piasta NOWA kosztuje 150 zł firmy IRB. Niedługo będę wyciągał całą rozwalona piastę to postaram się wyciągnąć te łożyska (choćby siłą)

keves 

Wysłany: 14-08-2006, 20:38   

Tomilee napisał/a:
Niedługo będę wyciągał całą rozwalona piastę to postaram się wyciągnąć te łożyska (choćby siłą)
Tomilee...będę wdzięczny za info,jeśli uda ci sie odczytać numery. Słyszałem że już komuś udała sie wymiana samego łożyska,mam więc ochote powtórzyć ten niebywały wyczyn.By tego dokonać potrzebuję jednak rozmiaru łożyska i sprawdzę czy można je gdzieś kupić lub dobrać podobne bez piasty.O efektach będę informował na bieżąco.Generalnie, nie ma rzeczy niemożliwych....

Tomilee 

Wysłany: 15-08-2006, 08:33   

Na razie odczytałem z jednego łożyska (po regeneracji) numery - wygląda na to, że są to 2 takie same łożyska numer z SKF to BAFB 633807 C M5N - wpisanie tego numeru do wyszukiwarki nic nie daje, trzeba by mieć katalog łożysk, możliwe też, że ten numer odnosi się do całej piasty jako części, jak zdejmę tą rozwaloną piastę to dokonam pomiarów.

keves 

Wysłany: 21-08-2006, 21:43   

Witam serdecznie.
Tomilee napisał/a:
Wysłany: 14-08-2006, 00:15

Wymiana samych łożysk w piaście może okazać się nie możliwa. O ile można wyciągnąć jedną bieżnię razem z koszykiem to druga już jest tak jakby na stałe.
Faktycznie tak jest.Sprawdzałem dziś w hurtowni motoryzacyjnej.Piasta po wciśnięciu łożyska jest zawalcowana,co zabezpiecza łożysko przed wysuwaniem.Nawet gdyby wypchnąc łożysko na prasie ,będzie problem ponownie je zabezpieczyć.Na pierścień Zegera nie będzie miejsca.Pocieszające jest to ,że znalazłem piastę od Punto z ABSem-wygląda na identyczną, a kosztuje 130zł.Może ktoś to montował?.....Może w sobotę znajdę chwilkę i sprawdze "organoleptycznie"czy podejdzie do Tempry,o czym napiszę niezwłocznie.

EGON: 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-08-2006, 07:25   

na 100% pasuje od punto 1 u mnie bez ABS kosztuje 70zł Oryginał (fiat lancia) z ABS niepytalem niestety

Tomilee 

Wysłany: 22-08-2006, 18:26   

Można jeszcze, tak ja jak to zrobiłem, dokonać regeneracji. Ogólnie z biegiem lat smar zawarty w tych łożyskach zaczyna przypominać parafinę - i chyba tak też smaruje. Trzeba odkręcić łożysko (Klucz 32 i imbus 19 plus ok 1,5 m rurki) wyciągnąć kulki z pierwszego łożyska - zewnętrznego a czymś ostrym i w miarę nie szerokim wyciągnąć uszczelniacz łożyska wewnętrznego i całość łożyska dobrze wymyć w benzynie. Po tym zabiegu na czyste łożysko wkładamy kulki nowy smar i uszczelniacz łożyska (nie można go zniszczyć przy wyciąganiu) Procedura taka ma sens tylko w przypadku braku uszkodzenia mechanicznego łożyska - brak wgnieceń w bieżniach łożysk lub przyrdzewień, które objawiają się brakiem płynnego obrotu łożyska (zamontowanego w samochodzie), żeby to sprawdzić trzeba zdjąć koło, zacisk i tarczę hamulcową i delikatnie obracać samą piastą - jak się wyczuje delikatne przeskoki to łożysko jest tylko do wymiany, natomiast jak obraca się płynnie a tylko głucho szumi to można je zregenerować.

Lub spróbować przełożyć samą tarczkę ABS do łożyska bez tej tarczki - ciekawe czy by się udało.

keves 

Wysłany: 22-08-2006, 20:00   

Tomilee napisał/a:
Lub spróbować przełożyć samą tarczkę ABS do łożyska bez tej tarczki - ciekawe czy by się udało.
Niestety nie uda się.Zębatka ABSu jest walcowona w piaście,inaczej niż z przodu,gdzie pierścień zębaty jest nakładany na przegub.Teoretycznie możne pokusić sie o założenie zębatki z przodu na tylną piastę bez ABSu pod warunkiem , że mają tę samą średnicę.Oczywiście bez tokarza sie nie obejdzie.....

Tomilee 

Wysłany: 22-08-2006, 21:18   

Założenie przedniej na tylnią jest nie mozliwe, gdyż w przedniej zęby są nacięte prostopadle do osi łożyska a w tylniej równolegle, co też się objawia innym sposobem zamocowania czujnika.

Odpowiedz do tematu