|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tylne zawieszenie, |
Autor |
Wiadomość |
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-08-2009, 09:56 Tylne zawieszenie,
|
|
|
Ok jako, że zarobiłem troszkę na stłuczce, postanowiłem całą tą kasę włożyć w auto, zaczynam od tylnego zawieszenia i w związku z tym mam parę pytań.
Kółka mi nie wpadają w negatyw więc wahaczy nie ruszam, zmienię na pewno amory i sprężyny.
1. Czy oprócz amorów i sprężyn tam jeszcze coś siedzi? jakieś poduszki, gumy itd?
2. Jeśli jest coś dodatkowego to czy jest to w komplecie czy trzeba dokupywać ?
3. jakiejś marki mam szczególnie unikać ? |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-08-2009, 10:34
|
|
|
yoyo napisał/a: | jakieś poduszki, gumy itd? |
Są. 4 poduszki na mocowaniu tylnej kołyski do karoserii. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-08-2009, 10:56
|
|
|
polansky napisał/a: | Są. 4 poduszki na mocowaniu tylnej kołyski do karoserii. |
chodzi o takie gumy z okrągłą podkładką i dużą śrubą w środku przykręcone do ramy?
znalazłem jeszcze nr 4 i 8 "pierścień odporowy"
ogólnie chodzi o to że mi auto siada z tyłu i coś strasznie się tłucze jak zjeżdżam z progu zwalniającego |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-08-2009, 11:26
|
|
|
yoyo napisał/a: | chodzi o takie gumy z okrągłą podkładką i dużą śrubą w środku przykręcone do ramy? |
:yes:
yoyo napisał/a: | ogólnie chodzi o to że mi auto siada z tyłu i coś strasznie się tłucze jak zjeżdżam z progu zwalniającego |
to mogą być wygniecione te pierścienie pod i nad sprężyną o których piszesz 4 i 8, ew. jeszcze stabilizator powinien być chyba przykręcony przez jakieś gumy (zarówno do auta jak i do wahaczy), a na tym rysunku ich nie ma. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-02-2010, 20:59 wymiana sprezyn z tyłu
|
|
|
czołem, będę niebawem wymieniał sprężynki z tyłu bo się doczytałem że operacja jest dość prosta a moje maja już 17 lat i są całe zardzewiałe więc wole sie nie narażać na pęknięcie w trasie. Czy przy wymianie warto zmienić też te gumy z obu stron sprężyn ? jeśli tak to gdzie je kupić (nowe) ? |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|