Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana gumki sworznia wahacza...
Autor Wiadomość
Sir-Rafał 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 04-01-2008, 22:54   Wymiana gumki sworznia wahacza...

Witam...

Mam problem z wahaczem od strony pasażera. Okazało się na szarpaku, że mam lekkie luzy na sworzniu, a mianowicie gumka osłaniająca go jest z kiepskim stanie i prawdopodobnie od tego słychać stukanie na dziurach, bynajmniej tak słyszałem...

Moje pytanie jest takie czy można zakupić taką samą gumkę i czy w ogóle jest sens takiej akcji z jej wymianą?? Co o tym sądzicie, głupio mówię?? Jak mądrze to dać mi wódki :piwko: :lalala:

Pozdrawiam...
     Moneta

slavol 

Wysłany: 05-01-2008, 00:02   

Wódki niestety nie dostaniesz, wachacza pewnie też, wiec sam sobie go zakup i wymień :lalala: :piwko:

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-01-2008, 00:48   

zapewne chodzi ci o taką gumę koszt to od 20 do 60 zeta za sztukę
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-01-2008, 00:59   

... silentblock gumowo-metalowy wahacza, co ma tłumić drgania, luzy etc a na naszych "drogach" pada b.szybko...
jednakże jeśli nie jedna 'gumka' jest do D a już dwie a przy tym wahacze mają już swoje i np ich sworznie są do D... (a sworznia samego nie wymienisz, sworzeńna stałe masz zwahaczem) to rozważ wymianę obu wahaczy, bo po co podwójna robota jeśli za jakiś bliższy czas i tak byś może musiał wymieniać... mnie osobiście szybciej i łatwiej cały wahacz zmienić niż się bawić w nabijanie nowych silentblock'ów... zwłaszcza jak widzę, że wahacze swoje przejechały...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

kubek 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 05-01-2008, 07:49   

Chlopaki a dajcie mi jakies namiary na te silentblocki bo szukam i szukam na allegro i nie ma do tempry takich :/
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-01-2008, 10:32   

W sklepie moto je dostaniesz. Ja je kupowałem tak, tylko musisz kupić dobre, bo inne były średnice wewnętrzne tulejek. Jaki masz rocznik?

Wymiana tulejek też nie jest prosta. Trudno je ściągnąć i trudno je założyć, ale są na to sposoby.

Ja stare zdejmowałem tak, że wziąłem szlifierkę kątową i przeciąłem się przez gumę i nadciąłem tulejkę (uważaj by nie uszkodzić sworznia). Później wziąłem przecinak i "dokończyłem dzieła". Nową tulejkę wbijałem na dużym metalowym kowadle, do tego duży młotek, deska i tulejka ciut większa od tej ze silentblocka. Duży młotek po to, aby raz uderzyć i dobrze wchodziło, deska, aby troche zamortyzować to uderzenie, a dodatkowa tulejka, aby tej nowej nie uszkodzić (żeby po niej nie uderzać młotkiem).

kubek 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 05-01-2008, 13:04   

miszko, i po ile placiles??
     Moneta

romano 

Wysłany: 05-01-2008, 13:20   

Sir-Rafał napisał/a:
Moje pytanie jest takie czy można zakupić taką samą gumkę i czy w ogóle jest sens takiej akcji z jej wymianą??

Jak masz luz na sworzniu to wymiana samej gumy osłaniającej nic nie da poza tym nawet nie da się jej kupić.
Radzę Ci nie baw się w regenerację wahacza, nawet finansowo się to nie opłaca, kup nowy i miej problem z głowy.

Moneta

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-01-2008, 13:41   

ja osobiście słyszałem od mechanika że da się wymienić sam sworzeń wahacza i coś mi się kojarzy że jest on wciskany na gorąco i kosztuje około 30 zeta ale ja się w to nie bawiłem bo kupiłem nowe wahacze za 150 zeta za 2 sztuki
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-01-2008, 13:49   

Cytat:
ja osobiście słyszałem od mechanika że da się wymienić sam sworzeń wahacza i coś mi się kojarzy że jest on wciskany na gorąco i kosztuje około 30 zeta ale ja się w to nie bawiłem bo kupiłem nowe wahacze za 150 zeta za 2 sztuki

Nie jest wciskany tylko razem z gniazdem jest wprasowany w odlew. A zregenerować się nie da bo niby skąd nawet weźmiesz nowy sworzeń ? niestety to rozwiazanie jest na tyle dobre co i złe, wymieniasz cały wahacz ale masz z kolei odrazu nowe silentbloki ...

JCB 3CX Contraktor

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-01-2008, 14:13   

kubek1987 napisał/a:
miszko, i po ile placiles??

Coś koło ~30zł za ten mniejszy, i ~40zł za większy.
No i trochę roboty jest.
luki21 napisał/a:
że jest on wciskany na gorąco

Wciśniesz go tak normalnie "nabijająć", ale trzeba to robić z uwagą i jak pisałem, robiłem to z dodatkową tulejką i deską w celu ochrony.

Prasą też można wcisnąć.

No i jest to sprawa dyskusyjna, bo jak uszkodzisz sworzeń to już pozostaje tylko kupno nowego wahacza.

Sir-Rafał 

Wysłany: 05-01-2008, 21:39   

No czyli z tego co mówicie to pozostaje mi zebrać kasę na wahacz i wymienić cały...
Dzięki za radę!!! :)
     Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 05-01-2008, 22:23   

miszko napisał/a:
Coś koło ~30zł za ten mniejszy, i ~40zł za większy.

czyli 70 pln,a dobry wahacz nowy kupisz za 100 zł i śpisz spokojnie,że końcówka Ci zaraz nie padnie....

** Dodano: 05-01-2008, 22:24 **
Cytat:
No czyli z tego co mówicie to pozostaje mi zebrać kasę na wahacz i wymienić cały...
i masz świety spokój na jakiś czas...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 05-01-2008, 22:31   

wiesz co, nasze drogi są takie, że albo kupisz wahacz za ok 100kę i niestety w większości wypadków masz go pótora roku, dwa, albo kupisz droższy i masz powiedzmy 3 lata...
zależy ile planujesz wydać...
ja akurat sam sobie nawet pod blokiem na upartego wymienię, toteż mogę wymieniać nawet co roku, przynajmniej lakier na wahaczu świeższy :P i ładniej wygląda,
ale jeśli tobie wymiana nie jest już taka ...prosta..? (w sumie nie jest to takie najprostsze, zawsze coś się zatnie jakaś śruba i trochę gimnastyki etc...) to może dopłać na jakieś porządniejsze, a nuż dłużej pożyją... do przemyślenia... poczytaj na forum które sypią się wahacze najszybciej i unikaj...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu