|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Awaria Abs ? |
Autor |
Wiadomość |
flimbo
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 25-06-2008, 17:03 Awaria Abs ?
|
|
|
Mam mały problem z abs .-
Dziś podczas gwałtownego hamowania prawie przyłożyłem na skrzyżowaniu w inny samochód.
Jechałem ok 80 km/h musiałem gwałtownie zahamować (padał deszcz) - po wciśnięciu pedału hamulca poczułem jak działa abs, lecz zamiast zwalniania jechałem jakby na lodzie. w pedał czułem bardzo duże (naprawdę mocne) uderzenia, musiałem się ratować hamowaniem silnikiem, jakbym nie hamował.
nie wiem co to jest - kontrolka absu nie świeci się podczas jazdy.
mam też pytanie czy można wyłączyć cały układ abs ?? bez integracji mechanicznej. (na pewien okres) ?????? chciałbym go na razie wyłączyć aby działał jak normalny układ. a za jakiś czas się za niego zabrać .
co może być przyczyną takiego stanu hamulców .
pozdrawiam |
_________________ Fiat Tipo 1.6 prod.1993
835C1.000 LPG |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-06-2008, 07:06
|
|
|
Nie wiem jak w Tipku ale np w maryśce moge wyjąć bezpiecznik od ABS'u i przestaje on działać. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-06-2008, 07:25 Re: Awaria Abs ?
|
|
|
flimbo napisał/a: | co może być przyczyną takiego stanu hamulców . |
Problem nie znajduje się w stanie hamulców - tylko w Twojej świadomości !
ABS nie skraca drogi hamowania , tylko ma za zadanie przeciwdziałać niekontrolowanemu poślizgowi podczas hamowania na zablokowanych kołach . Przy wyłączonym ABS wykonałbyś w analogicznej sytuacji efektowny obrót i przygrzmocił w auto stojące na światłach swoim tyłem , albo skosił stojące przy drodze znaki i słupy oświetleniowe ...
Sprawdź jedynie stan amortyzatorów - bo ich złe działanie ma jeszcze wpływ na dalsze wydłużenie drogi hamowania przy działającym ABS . |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-06-2008, 08:57
|
|
|
Jeżeli by jechał prosto i hamował gwałtownie to nie obróci go.
Obróciło by go jeżeli by zaczął skręcać ciągle mocno hamując. Wtedy to o to ma ABS zbawienne zastosowanie, bo hamujesz, ale masz kontrolę nad autem (poprostu koła Ci się nie blokują).
Sumujać, jeżeli byś postawił dwa auta na równej drodze, rozpędził i kazał im się zatrzymać gwałtownie, ale nie skręcając kołami to auto bez ABS szybciej się zatrzyma. Jeżeli zaś postawił byś przeszkodę na tej drodze, kazał gwałtownie hamować ominąć tą przeszkodę to z ABS tego dokonasz, a bez ABS zależy jak będziesz hamował. Jeżeli noga w pedał to pojedziesz prosto i uderzysz w przeszkodę, jeżeli będziesz próbował hamować i skręcać to może Cię obrócić (np. w pewnym momencie za długo przytrzymasz pedał hamulca, koła przednie się zblokują i naturalnie tyłek poleci do przodu). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 26-06-2008, 11:41
|
|
|
miszko napisał/a: | Jeżeli by jechał prosto i hamował gwałtownie to nie obróci go. |
Za dużo elementów ma wpływ na zachowanie auta w trakcie awaryjnego hamowania . I zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa to szansa na to , że kogoś nie obróci w aucie bez ABS jest znacznie mniejsza od tego - że jednak obróci !
A znaczenie ma :
- głębokość bieżnika ( bo zakładam , że nikt normalny nie jeździ na oponach z różną rzeźbą na tej samej osi )
- ciśnienie w oponach
- stan klocków , tarcz , bębnów
- zapieczone tłoczki zacisków , przepuszczajace sekcje pompy hamulcowej
- stan amortyzatorów
- źle działający korektor hamowania
- nierównomierne obciążenie ( np bagażnika )
- stan nawierzchni , naniesione zanieczyszczenia , różna głębokość kałuż |
|
|
|
|
flimbo
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 26-06-2008, 16:51
|
|
|
co mogę powiedzieć amorki z tyłu wymieniałem rok temu z z przodu miesiąc temu.
tarcze mam do wymiany to wiem - mechanik mnie już uprzedził, opony mam dobre , ciśnienie co jakiś czas sprawdzam. zaciski mam dobre bo jakiś czas temu byłem na kontroli u mechanika i powiedział że wszystko ok (?) .
ale dzięki za wypowiedzi. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 prod.1993
835C1.000 LPG |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-06-2008, 17:28
|
|
|
Deszcze + droga = ślisko.
Czasami są takie nawierzchnie, że hamując mamy bardzo słabą przyczepność.
Kiedyś tego doświadczyłem. Najgorszy jest taki asfalt który się świeci. Nie wiem jak to powiedzieć, nie znam technologi kładzenia i składu asfaltu. Najlepszy jest taki chropowaty. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-06-2008, 17:42
|
|
|
a ja bym stawiał na opony , które po prostu nie radzą sobie na mokrej nawierzchni |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-06-2008, 10:01
|
|
|
flimbo przeczyść czujniki od absu przy kołach i pierścienie na przegubach... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|