Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulce
Autor Wiadomość
magi-marcin 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 30-07-2006, 02:34   Hamulce

Panowie, jak niektórzy wiedzą miałem do wymiany klocki hamulcowe. Wymieniłem je a hamulce znikły. Dodam, że zmieniałem w jednym kole.

Odkręciłem cały zacisk wiec mógł się zapowietrzyć.

Pytanie. Czy jest możliwe, że cały układ się zapowietrzył?

P.s. Wymieniałem w lewym przednim, ale prawe jak hamuje to przy mocnym naciśnięciu blokuje się i hamuje, ale na drogach miękkich (żwir, piasek, lesz).

Proszę o pomoc gdyż musze do roboty jeździć a bez hamulcy (a raczej z takimi których prawie niema) to raczej niemożliwe.

Pozdrawiam

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-07-2006, 07:38   

Po 1 to co za patent wymienica tylko 1 strone??
W tej chwili masz rozna przyczepnosc na obu tarczach ... sam sie chcesz do rowu wpedzic?

Klocki kosztuja 50 zł
A od nich zalezy bezpieczenstwo !!

Zapowietrzyc sie nie mial jak no chyba ze przy wsciskaniu tloczka ale malo realne.
Sproboj troche pompompowac pedalem hamulca bo czasem po zalozeniu jest taki objaw.
A druga strone masz pewnie zapieczone tulejki prowadzace wez rozbierz wyczysc i nasmaruj.

Acha kiedy zmieniales plyn hamulcowy? Moze czas juz wymienic albo chcociaz wyplukac z wezy ten najabardziej zagotowany :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-07-2006, 07:46   

:red_kartka: Absolutna Krytyka Wymiany Klocków W Jednym Kole :red_kartka:
Przecież Klocki są sprzedawane w komplecie 4 szt. co za problem wymienić i drugie?
Po wymoanie klocków trzeba je dotrzeć - trzeba zrobić kilka gwałtownych hamowań - najlepiej na jakiejś bocznej drodze...
Wymień jak najszybciej klocki z drugiej strony, bo za jakiś czas te nowsze będą miały juz inną skuteczność niż te same z drugiej strony ale założone wczesniej...
A płyn to też polecam wymienić - groszowe sprawy jeśli chodzi o hamulce...
A jak sie tarcze czują?

magi-marcin 

Wysłany: 30-07-2006, 08:27   

Powiem tak.
Klocki z jednej strony wymieniłem i wstawiłem używane ale w dobrym stanie.
Zrobiłem tak ponieważ bede wymieniał tarcze i niechciałem wkładać nowych klocków teraz.
Pompowałem i przepompowałem przy odpowietrzaniu 0,7L płynu. Więc jest nowy.
Po mimo wszystko pedał wpada w podłoge.
Hamowanie jest bardzo słabe.
Żeby wszystko było jasne wyszedł mi cały tłoczek więc dlatego napisałem ze sie zapowietrzył

MiKuS 

Wysłany: 30-07-2006, 09:29   

Jesli pedał wpada w podłoge, to albo pompa pizneła, albo płyn gdzies ucieka, skoro muwisz, że odpowietrzałeś... Mi akurat płyn uciekał z prawego i wymieniłem sobie przewód i wszystko gra...

aha! Jesli wsadziles uzywane klocki, ktore sa dotarte na innej tarczy to mogą miec bardzo słaby kontakt z tarczą, i ledwo hamuja...

MupiK 

Wysłany: 30-07-2006, 09:36   

Magi nie obraz sie ale uzywane klocki hamulcowe??

To mniej wiecej tak jak uzywana prezerwatywa :red_kartka:

Kup tarcze BRembo komlet to okol 120zł
Klocki Textara komplet ok 50-60zł

I za ~200 zł masz hamulce ktore beda dzialac a przy tym oszczedzisz innych uzytkownikow drog
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

magi-marcin 

Wysłany: 30-07-2006, 09:38   

MiKuS napisał/a:
Jesli pedał wpada w podłoge, to albo pompa pizneła, albo płyn gdzies ucieka, skoro muwisz, że odpowietrzałeś... Mi akurat płyn uciekał z prawego i wymieniłem sobie przewód i wszystko gra...

aha! Jesli wsadziles uzywane klocki, ktore sa dotarte na innej tarczy to mogą miec bardzo słaby kontakt z tarczą, i ledwo hamuja...

Płyn nie ucieka napewno. Stan jest taki jaki był. Niemożliwe zeby pompa padła w czasie wymieniania klocków.

MiKuS 

Wysłany: 30-07-2006, 11:35   

Niemozliwe nie istnieje, a pompa moze paść z hamowania na hamowanie, to mógłby byc zbieg okoliczności z tymi klockami...

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-07-2006, 13:49   

magi-marcin napisał/a:
Powiem tak.
Klocki z jednej strony wymieniłem i wstawiłem używane ale w dobrym stanie.

No nie, to już przesada :zolta:
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

TEMPRAWG 

Wysłany: 03-08-2006, 16:07   

panowie taka praktyke mozna zrobic ale tylko w trasie aby dojechac z hamulcami do warsztatu lub jakiegos sklepu. kiedys w tipku tak zrobilem ale wszystkie klocki najpierw doszlifowalem do TEJ SAMEJ GRUBOSCI !!! potem kilkadziesiat gwaltownych hamowan aby ulozyly sie jak nalezy. faktem jest ze wtedy bylem bez grosza przy duszy i ledwo starczalo na kilka ltrow gazu i zylo sie z godziny na godzine. teraz jestem starszy i madrzejszy i tak bym nie zrobil (no chyba ze w akcie desperacji) ale powiem szczerze ze w grudniu kupilem klocki w szczecinie jakies GMP podobno japonskie i sa starte okolo 1 mm a naprawde czasami jak sei wk.... to popedze niunie i heble. z przesylka 43 zlote i nie musialem wychodzic z domu. tarcze delphi za 100 zlotych gdzies z okolic krakowa. cena oczywiscie z przesylka. wiec cala operacja zamknela sie w kwocie 143 zlotych. pamietajcie na bezpieczenstwie nie wolno oszczedzac. teraz co jakis czas ( czyt. raz w miesiacu) sprawdzam stan hamulcy. a w grudniu na drugi dzien te hamulce uratowaly mi zdrowie a moze i zycie bo jakis ********** wyjechal mi z podporzadkowanej a mialem 80 na zegarze. 31 lipca robilem przeglad to koles sprawdzajacy moje autko kilka krotnie mowil k...... az sie balem ze juz po przegladzie ale jak wyszedl z kanalu to powiedzial ze hamulce i przednie zawieszenie sa jakby wczoraj wyjechala z salonu. :D

ale teraz zebym popracowal nad tylnim zawieszeniem( amorki oczywiscie)
powiem tak : uwielbiam swoja niunie, ja o nia dbam a ona nie stwarza mi problemow i wydatkow.

kurcze rozpisalem sie. mam nadzieje ze nie zanudziliscie sie czytajac moj post jak przy wenezuelskich serialach :badgrin:
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

magi-marcin 

Wysłany: 06-09-2006, 09:15   

No to klocki wymienione
Już niewolno sie śmiać ze mnie

pawelgdynia 

Wysłany: 22-10-2006, 20:33   

Witam. Mam pewne pytanie. Do tej pory nie mialem w swoich autach do czynienia z bebnami. Klocki z przodu sobie wymienilem ale co mam zrobic z bebnami z tylu? Prosze o jakis link albo krotkie wyjasnienie dla lamera :)

POPEY 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 26-10-2006, 12:31   

Tyl tez wymien to nie sa jakies duze koszty bebny AP7D0042 za 120 kpl,i szczeki AP A5040
za 42zl kpl to jest dobra i tania marka sprzedaje je juz prawie rok i nie bylo problemow masz symbole to mozesz popatrzec na allegro a jak nie to daj znac
     Moneta

magi-marcin 

Wysłany: 27-10-2006, 13:54   

Pare osób z kluby wie jakie mam auta. Mam też teraz sajczęto (nieche mi sie schodzić zeby zobaczyc jak to sie pisze)
900 z 99roku i powiem ze tam klocki tez do wymiany a ma tylko 60000km. W tych naszych fiatach klocki lub tarcze są chyba naprawde do dupy

unknown 

Wysłany: 27-10-2006, 16:29   

ja tarcz z przodu nigdy jeszcze nie wymieniałem i są OK :D a jeżdżę często ostatnio ile Bozia dała (jak czas goni)...
inna sprawa , że mam coś 72kkm zrobione tylko, ale nie piszcie więc, że tarcze są jak klocki na 60kkm... mi te tarcze myślę starczą jeszcze na drugie tyle może;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

adams 

Wysłany: 28-11-2006, 09:04   

To moze ja wyskocze z takim problemem. Wczoraj robilem heble z przodu (tarcze i klocki). I wszystko zlozylem na scisk (stare tarcze mialy 7mm :sciana: ) i teraz troszke klocuszki piszcza jak jade. Czy to sie dotrze jakos ?? dopiero zrobilem jakies 20 km i piszczy :roll: . Piszczy chyba z prawego kola jak jade i jak skrecam. Co do sily hamowania to nie powiem zeby byla rewalacja (klocki remsa 62 zł kpl. i tarcze mikado 35zl/szt. czy jakos tak). Tloczek mi nie wypadl wiec uklad raczej nie jest zapowietrzony...

rosama 

Wysłany: 03-04-2007, 21:34   

Dopiero teraz dokopałem się do tego postu... Ale lepiej później niż wcale...
MupiK napisał/a:
Klocki Textara komplet ok 50-60zł

Wspaniale! Napisz, gdzie za tą cenę dostałeś lub możesz dostać takie klocki ,a stawiam ci browara! Serio! :piwko:
Masz gdzieś wtyki? 8)
Bo ja dzisiaj jeździłem po całym mieście i pytałem (a w niedzielę na giełdzie też) o klocki Textar i najtańsze (na zamówienie) były po 115zł... :sciana:

Cytat:
troszke klocuszki piszcza jak jade

Klocki trzeba przesmarować na zewnętrznych stronach (tzn. tych które się nie stykają z tarczą) smarem miedziowym, który przydaje się zresztą nie tylko do tego...

MupiK 

Wysłany: 04-04-2007, 07:30   

Rosama poszedlem do 1 lepszego sklepu :-) no mzoe nie lepszego zawsze tma kupuje czesci do hamulcow i sprzegla bo maja tanio:D

Na ulicy szczesc boze a raczej na dojezdzie do niej na winklu przy rondzie jest tkai maly sklepik podbij tam :-) - mam deja vu ale juz to gdzies chyba pisalem :-)

Nie polecam za to sklepu na Roosvelta z kolesiem jestem na noze :D wisi mi termostat hehe ale moze tylko ja mam tkaiego pecha
     Moneta

rosama 

Wysłany: 05-04-2007, 20:36   

Mupik, ten gość o którym piszesz miał tylko klocki Etf przed którymi ostrzega Alan w tym poście:
http://forum.tempra.org/t...ighlight=klocki
a na pytanie o Lucasy, Textary, czy Ferodo odparł, że tych z wyższej półki mało kto kupuje, więc on ich nie sprzedaje, bo są za drogie!
Trochę się zdziwiłe, bo w końcu sklep specjalistyczny (tylko okładziny cierne!), a tu takie coś!
Ale już kupiłem Delphi za 74zł.
I dzięki za pomoc! :D

Odpowiedz do tematu