Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TIPO1,4i 91 bez abs.Niby wszystko ok ale nie hamuje tył.
Autor Wiadomość
proximo29 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-06-2007, 17:14   TIPO1,4i 91 bez abs.Niby wszystko ok ale nie hamuje tył.

WItam Wszystkich forumowiczów.Tipo jezdze juz 5 lat i juz wiele w nim zrobiłem ale przy tym defekcie wysiadam...
Auto nie ma abs-u,nie mam w nim korektora siły hamowania,tłoczki nie zapieczone,przewody drożne pompa nówka(jakis rok na niej jezdze)a tył nie hamuje!!Z przodu klocki juz trzeci raz wymieniłem a z tyłu szczęki prawie jak nowe!!Przód hamuje bez zarzutu(przednie lewe koło łapie pierwsze az do zablokowania)ale tył wcale!Nie wiem juz co mam robic!?Pisze o tym bo nie spotkałem sie z podobnym problemem jak przeglądałem forum. :sciana:

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-06-2007, 19:17   

A jak samoregulatory?? Bo jak są zapieczone i całkiem skręcone to może być powód, że szczęki nie dociskają do bębnów. Ew. może te sprężyny co łączą szczęki się rozciągnęły, ale wtedy byłby odwrotny efekt - cały czas by tył trzymało. Tam już chyba nic więcej nie może być - skoro cylinderki dobre, nie leją, przewody ok, hmm no to tylko samoregulatory pozostają :eee:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

proximo29 
witamy nowego

Wysłany: 23-06-2007, 11:52   

Samoregulatory są chyba w porzadku,choc przyznam ze kiedys wypadła mi "blokadka"z cienkiej blaszki (to chyba słuzy do tego aby samoregulacja miala dystans)ale wlozyłem ją spowrotem chyba dobrze..Po ściągnieciu bębna i przejrzeniu szczęk zaczałem składac spowrotem i dla pewnosci ustawiłem tak szczeki przy pomocy samoregulaora aby bęben wlazł troszke ciasno.Myslałem ze to pomoze ale lipa. Moze ma ktos fotke bębna ze zblizeniem samoregulatora bo w ksiazce tego szczegółu nie ma....? :?

lordabarth 

Wysłany: 23-06-2007, 12:41   

Prawdopodobnie jest to wina korektora siły hamowanie.Było o tym parę razy wiec użyj SZUKAJ.

proximo29 
witamy nowego

Wysłany: 23-06-2007, 15:29   

lordabarth ,pisałem wyzej że nie mam w nim korektora siły hamowania wiec to raczej nie to...

polansky 

Wysłany: 23-06-2007, 15:44   

proximo29, ale nie masz korektora, bo jest odłączony i jest obejście? Bo jeśli tak to może coś z tym obejściem.
Czy wogóle go nie masz i rurki idą bezpośrednio?

Moneta

proximo29 
witamy nowego

Wysłany: 23-06-2007, 16:45   

Przewody stalowe idą od pompy do tyłu(2szt) i tam tzn.w okolicy belki tylnej sa podłączone do takiego jakby rozgałeznika(kostki)a stamtąd z kolei rozchodzi sie na obydwa tylke koła.Moim zdaniem kiedys był tam korektor i dlatego jest tam ta "kostka"ale pewnosci nie mam.

polansky 

Wysłany: 23-06-2007, 18:11   

No to po mojemu jeśli przód hamuje, a koła są połączone przecież na krzyż lewe przednie z tylnim prawym i prawe przednie z lewym tylnim, to sprawdziłbym tą "kostkę", może ona coś szwankuje. Skoro bębny, szczęki, cylinderki OK? Nie mam innego pomysłu jak to, że gdzieś w przewodach musi być defekt.
A jeszcze takie pytanko - sprawdzałeś czy cylinderki chodzą? tzn. ściągnij bęben i poproś żeby ktoś Ci delikatnie (ale naprawdę delikatnie, żeby nie rozepchać cylinderków) nacisnął na hamulec

Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-06-2007, 18:55   

Kosta z tyłu jest fabrycznie oprócz regulatora siły hamowania, pełni ona role takiego podwójnego nyplaktórym łaczy sie stalowe przewody długie z krótszymi odcinkami które idą dalej.

JCB 3CX Contraktor

proximo29 
witamy nowego

Wysłany: 23-06-2007, 19:48   

Cylinderki sprawdzałem i są ok.Dziwne to jest ale myslałem nawet ze tył mam zapowietrzony i jak naciskałem pedał to płyn szedł tak samo jak z przodu kiedy go robiłem czyli normalnie...(mam na mysli ilsc plynu który pod wpływem nacisku wydostawał sie przez zaworek)

** Dodano: 02-07-2007, 11:20 **
wymieniłem przewody stare na nowe łącznie z cylinderkami i dalej z tyłu hamulców brak!!!!TO ZAGADKA JAK MORDERSTWO KENNEDIEGO-NIKT NIE WIE KTO TO ZROBIŁ A W MOIM AUCIE DLACZEGO TAK SIE DZIEJE!!? :sciana:

Odpowiedz do tematu