|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zamiennik klocków?? |
Autor |
Wiadomość |
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-02-2008, 11:42
|
|
|
pracowałem w aso dajewoo i wymiana płynu polegała na odessaniu brudnego płynu ze zbiorniczka i zalaniu czystego - więc za takie coś to ja podziękuję może kiedyś sam to zrobię
napisałem o tym rozszczelnieniu bo tak gdzieś słyszałem, aczkolwiek nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem i znam ludzi którzy leją jeden do drugiego i vice versa, te płyny przede wszystkim różnią się temp. wrzenia DOT-3 trudniej przegrzać |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-02-2008, 12:22
|
|
|
yoyo napisał/a: | pracowałem w aso dajewoo i wymiana płynu polegała na odessaniu brudnego płynu ze zbiorniczka i zalaniu czystego - więc za takie coś to ja podziękuję może kiedyś sam to zrobię |
No to rzeczywiście za taką zmianę można podziękować.
Kiedyś jak jeździłem na warsztaty, to mi przepłukiwali układ płynem hamulcowym tym samym który miał być docelowo zalany.
A wymieniamy dlatego, że płyn hamulcowy jest higroskopijny(pochłania wodę) i z czasem obniża się temp. wrzenia, niektóre warsztaty mają urządzenia do jej mierzenia.
Generalnie płyny DOT-3, DOT-4, DOT-5.1 ale nie DOT-5.0 można mieszać ze sobą. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-02-2008, 12:27
|
|
|
aczkolwiek takie dolanie czystego płynu też odrobinę zmniejsza stosunek wody do płynu |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
eron
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-02-2008, 16:04
|
|
|
ile w przybliżeniu może to kosztować?? wymiana płynu oczywiście:) pracuje i uczę sie więc generalnie nie mam czasu żeby nawet podjechać na warsztat i sie zapytać:(( |
_________________ Nowy fiat, on także jest częścią naszej histori. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|