|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Chłodnica poraz enty |
Autor |
Wiadomość |
elvis-78
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-07-2006, 20:01 Chłodnica poraz enty
|
|
|
Czy ktoś mi wytłumaczy czym różni sie chłodnica do benzyniaka a do diesla?Jak sprawdzałem wloty do krociców sa po tej samej stronie i w takiej samej ilości.Pojemność chłodnic niby taka sama tak mówili a cema przy dieslu dwu krotnie większa czym jest sęk.Niech mi ktoś odpowie kompetentny bo jak w sklepie nie wiedzą to mnie szlak trafia. |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-07-2006, 21:01
|
|
|
W Dieslu jest inna ,zbiornik płynu poz chłodnicą .Wentylator chyba też inny. |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-07-2006, 22:02
|
|
|
zależy tez do jakiego silnika potrzebujesz bo odmian chłodnic jest masa. od diesla może miec np inne mocowania wentylatora , może byc pojemniejsza. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 05-07-2006, 22:15
|
|
|
Zamontuj chłodnicę o podobnej pojemności i mocowaniach (ale to można zmienić), uwaga tylko na jakieś mniejsze pojemności czy też powierzchnię - może się przegrzać silnik. Jeżeli chłodnica będzie większa to się nic nie stanie - powozisz tylko więcej wody, gdyż obiegiem steruje i tak termostat - w razie czego mniej poda na chłodnicę (jeżeli ta ma za dużą pojemność). Sam potrzebuję wymienić chłodnicę gdyż mona bardzo intensywnie gnije (wylatują żeberka ze środka) - a mogli dać z aluminium. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-07-2006, 23:12
|
|
|
trzeba pamiętac jeszcze zeby zgadzały się średnice na kruce dolotowe i wylotowe . miałęm zagadke jak założyłem nową chłodnice a tu węże ni pasuja
bodajze od uno pasuje chyba od 1,4 . ael średnica na krucce jest inna i trzeba dac dobra opaske |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
elvis-78
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-07-2006, 22:03
|
|
|
moley napisał/a: | zależy tez do jakiego silnika potrzebujesz bo odmian chłodnic jest masa. od diesla może miec np inne mocowania wentylatora , może byc pojemniejsza. |
Mam silnik 1,9 td.No właśnie wiem ze diesle musza miec wieksze i własnie o to w tym wszystkim chodzi .Dziki gorace |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|