|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
gorący-->zimno, zimny-->gorąco |
Autor |
Wiadomość |
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-11-2006, 10:07 gorący-->zimno, zimny-->gorąco
|
|
|
Witam,
ostatnio zauważyłem bardzo dziwną rzecz.
Mianowicie,
jadę sobie autem ok 10min i widzę, że temperatura silnika dochodzi do czerwonej kreski. Odkręcam nadmuch ciepłego powietrza, włanczam dmuchawę na 4bieg (bo obecnie pozostałe nie działają), a tu z nawiewów leci zimne powietrze....
Trochę mnie to zdziwiło, no ale jadę sobie dalej - ciągle rzucając okiem na ten wskaźnik temperatury.
Po kolejnych 10min. temperatura gwałotownie spadła - poniżej 90stC, a z nawiewu na 4biegu zaczeło lecieć gorące powietrze (nigdy wcześniej na 4 nie ogrzewał tak dobrze).
No i cóż - tak jest teraz cały czas - 10min silnik gorący, 10min chłodny i tak w kółko....
Nie wiem na ile wskazania mojego czujnika temperatury są dobre, bo gdzieś wcześniej czytałem, że to niemożliwe aby tak szybko spadła temperatura.
Może mi ktoś wytłumaczyć co się u mnie dzieje? Czy jest to zwiastun, że mi coś padnie np. termostat.
Jak się za to zabrać?
Pozdrawiam |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-11-2006, 11:55
|
|
|
Rav czy masz dobrze odpowietrzony układ i czy nie masz zbyt mało płynu. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-11-2006, 14:33
|
|
|
dokładnie, zapowietrzony i/lub płyn Ci zaczął uciekać to mogą być jaja, a poza tym czujniki teperatury, termostaty to rzeczy, które u co poniektórych są wymieniane częściej niż opony |
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 13-11-2006, 06:31
|
|
|
Do zbiorniczka weszło ok. 2.5litra borygo. Dziś jazda próbna, ale wydaje się, że to to
Dzięki |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|