Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przedział temperatury silnika tempra 1,6 rocznik 93 ?
Autor Wiadomość
lukschab 
witamy nowego

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 09-05-2008, 21:00   przedział temperatury silnika tempra 1,6 rocznik 93 ?

Witajcie!! Wie ktos moze w jakim przedziale powinna sie miescic temperatura silnika w temprze jezeli silnik jest juz nagrzany.. Bo w moim po wymianie termostatu nawet w trasie utrzymuje sie temperatura okolo 90stopni-jezeli samochod jedzie to jest w tej granicy a jezeli stoi to wzrasta do okolo 95 ,po czym wlacza sie wentylator na ch,lodnicy.
Slyszalem ze niby tak powinno byc ale chcialbym sie upewnic.

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 09-05-2008, 21:11   

lukschab, De facto temperatura powinna być na 90 stopni więc za późno trochę włącza Ci się wentylator. Sprawdź dodatkowo poziom płynu chłodzącego.

Ale ogólnie nie ma się czym martwić.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

yagi2 

Województwo: Dolnośląskie
Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 09-05-2008, 21:12   

Moim skromnym zdaniem masz jak najbardziej w porządku:) W trasie też mam koło 90st.C. natomiast w mieście nawet po krótkiej jeździe w korkach silnik osiąga koło 95st.C i włącza się wentylator. Pisze koło,ponieważ mam deskę digital i nie wiem jak jest wyskalowana.

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-05-2008, 21:34   

wszystko masz w porządku temperatura podczas pracy oscyluje ok 90 stopni - w korku do ok 100 a podczas jazdy i do 80 potrafi spaść i to jest normalne

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-05-2008, 21:39   

też tak miałem, idento.. sztywno 90' , trasa szybka - ciut poniżej 90' bywało, zimą jak się powoli nagrzewał ale jechał na LPG (co go schładzało dodatkowo) to mogło być bliżej 80 i wolniej się grzał, latem jak jest upał to 90-95, a jeśli do tego niezły korek i jazda sprzęgło-gaz-hamulec to mogło przekroczyć 100 i wentylator...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tomek_ff 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 10-05-2008, 07:59   

yagi2, Też bym z chęcią sie dowiedział jak jest wyskalowana decha digital,bo tak temp. skacze odrazu o 10 stopni , i nie wiem czy jak mi wskakuje 100 stopni to mam 96 czy np. 104 stopnie

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-05-2008, 09:35   

Tomek_ff, tego nam chyba nikt nie powie, tak samo jak tego dlaczego w DGT temp. wskakuje od razu na 2 kreski gdy się autko nagrzewa
mój DGT potrafi podczas jazdy (zależnie czy trasa, postój korek) skakakć od 30-110 i ja przyjmuję to za normalne zachowanie

zawsze można dla bezpieczeństwa dodatkowy włącznik dmuchawy założyć, albo włącznik innej firmy (często zdarzają się różnice w momencie załączania wentylatora, nawet 10 stopni między czujnikami)

osama 33 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-05-2008, 10:51   

w mojej temperowce tez temp.95 i wlacza sie wentylatorek jest ok :lol:
omega 2,5 v6 Tipo 1,4,Laguna
opel astra kombi 1,7d f tempra 1,9td
     Moneta

Odpowiedz do tematu