|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ucieka płyn przez odpowietrznik na wężu 1 |
Autor |
Wiadomość |
Tomek_ff
Wiek: 40 Dołączył: 03 Wrz 2007 Posty: 205 Skąd: Grudziądz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-01-2008, 15:10 Ucieka płyn przez odpowietrznik na wężu 1
|
|
|
Tempra zaczęła mi sie przegrzewac , temperatura dochodzi nawet do 110 . Niewiedziałem co sie działo , az nie podniosłem maski , przez odpowietrznik ucieka troche płynu . Chyba układ tez sie zapowietrzył , bo trzyma zbyt wysoka temp.
Pytanko jak to uszczelnic ? Mam jeszcze wrażenie , że czegos brakuje na tym odpowietrzniku . |
_________________ Była : Tempra 1,6 i.e cat. SX + LPG
Jest: BMW e36 coupe IS |
|
|
|
|
zetor
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 17-01-2008, 15:31
|
|
|
Być może gwint na śrubie jest zerwany. Tak było u mnie, dopasowałem śrubę z szerokim gwintem i jest ok. Łeb śruby powinien być na tyle duży żeby przykrywał gumową uszczelkę, inaczej będzie cieknąć. |
_________________ Tipo 1,6 i.e. (159.A3.046) + LPG, 92r., 206 tkm |
|
|
|
|
Tomek_ff
|
Wysłany: 18-01-2008, 10:51
|
|
|
Wymieniłem wąż na taki , który niema odpowietrznika , chyba bedzie git .A ciekło dlatego iż autko stało u mechanika i ktos urwał ta śrube , został tylko sam gwint .Znajomy mechanik ma praktykantów , nie bede go męczył przed weekendem w poniedziałek go o tym poinformuje , niech pojedzie z nimi jak z psami . |
|
|
|
|
zetor
|
Wysłany: 18-01-2008, 11:30
|
|
|
Tomek_ff,
Na pewno nie będzie git. Po to jest ta śrubka, żeby odpowietrzyć układ. W tej chwili, jak masz układ zapowietrzony, to pojeździsz trochę i będziesz miał uszczelkę pod głowicą do wymiany. |
|
|
|
|
Tomek_ff
|
Wysłany: 18-01-2008, 13:25
|
|
|
zetor, Ale to uklad sam sie odpowietrza przez ta śrubke ?Bo wiem , że można odpowietrzyć równiez przez odpowietrznik przy chłodnicy , no nie? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 18-01-2008, 13:36
|
|
|
Tomek_ff, ten odpowietrznik jest głównie po to, aby odpowietrzyć cały układ oraz nagrzewnicę. Bo powietrze będzie miało pewne trudności przedostać się z góry nagrzewnicy do chłodnicy. Po to zamontowano tam odpowietrznik, aby nagrzewnica się mogła odpowietrzyć i przy tam sam układ też. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
zetor
|
Wysłany: 18-01-2008, 13:49
|
|
|
Tomek_ff napisał/a: | Ale to uklad sam sie odpowietrza przez ta śrubke ? |
Trzeba ręcznie odpowietrzyć, to nie jest automat. Odpalamy auto, wykręcamy śrubkę na tyle by powietrze wychodziło (ja muszę prawie całkiem odkręcić, bo nie mam tego rowka, przez które ucieka powietrze). Jak auto jest zimne, to czekamy aż się zagrzeje woda do 90st. Leci woda - zakręcamy. Sprawdzamy poziom płynu- dolewamy jeśli trzeba. I znów odpalamy auto i odkręcamy śrubkę. Powtarzamy tak, dopóki powietrze nie wychodzi i nie ubywa płynu. Proste, prawda?
Na twoim miejscu grzałbym do tego mechanika. Niech wymienią Ci na dobry wąż albo naprawią. |
|
|
|
|
Tomek_ff
|
Wysłany: 18-01-2008, 14:36
|
|
|
No dobra , czyli trzeba to potraktować jako dorazne rozwiazanie . |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|