|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wiatrak ... w samochodzie... do ogrzewania i chlodzenia ! |
Autor |
Wiadomość |
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-02-2005, 14:58 Wiatrak ... w samochodzie... do ogrzewania i chlodzenia !
|
|
|
Witam
Mam taki problem ... chodzi o wiatrak ktory jest w samochodzie Tempra 16. ten za schowkiem kolo pasarzera ... chodzi o to ze jak wlacze jedynke np. teraz to strasznie piszczy pewnie przez zime... na innych piegach 2,3 piszczy niezmiernie... ale jak sie juz ogrzeje przechodzi... ale tez jest bardzo denerwujace jak wiatrach nawiewu chodzi np. na 2 albo 3 to wjaden na wzniesienie czy dolek czy prz skrecaniu wiatrak zamiast chodzic cicho to ociera strasznie to denerwuje strasznie glosno chodzi ! co jest ? Chodzi o wiatrak nawiewu ... ! |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 26-02-2005, 15:47
|
|
|
Łatwo go zdemontować:
jest wkręcany wytarczy chwycić dłonią i przekręcić (powinien się odkręcić jak wieczko słoika) Wtedy możesz go osłuchać. Być może się wirniczek przytarł, można to oczyściić np. spirytusem i lekko naoliwić.
Poza tym w waitraczku czasem jakieś liście lub inne rzeczy mogą sie wkręcić. |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-02-2005, 15:52
|
|
|
Prawdopodobnie sie juz "wytarl" glowny "sworzen" w co trzyma wiatrak i na ktorym jest silnik zamontowany. To tak jak z wiatrakami w komputerze. Wiecie ze jak sa stare wiatraki to zaczynaja buczec.
Musisz go wyjac i nasmarowac, ale nie WD40 tylko jakims dobrym smarem, np. grafitowym (takim od przegubow itp). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 26-02-2005, 21:15
|
|
|
Zanim wyrwiesz obudowę próbując odkręcić wiatrak to wykręć jedną śrubkę zabezpieczającą w jego obudownie. Wejdź pod deskę (wiem że to troszkę trudne i akrobatyczne) a sam ją znajdziesz. Odegnij lekko plastikowe zabezpiecznie i jest Twój.
Wypowiedź Miszka uzupełnię tylko tym, że możliwe, że się sworzeń poluzował i trzeba tylko wciśnąć lub masz coś w koszu. Ja miałem liście i terkotał niesamowicie.
A jak będziesz smarował to lepiej najpier go rozbierz i dokładnie oczyść! |
|
|
|
|
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 26-02-2005, 23:23
|
|
|
Dzieki wielkie tak zrobie jak piszecie to bo wyglada tak jak by wiatrak o obudowe ocieral... czy cos ... a teraz piszczy spoko... zrobie co mowicie troche sztuka sie tam dostac... bo trzeba nie lada umiejetnosci akrobatycznych :Pale damy rade Thx wielkie |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 27-02-2005, 10:50
|
|
|
Fotel najlepiej połóż sobie jakbyś miał spać Odsuń go tak żeby było wygodnie i wejdź pod spód. Mi się bez problemu udało
Powodzenia |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-11-2006, 19:15
|
|
|
Witam Panowie!
Dawno nic przy włoszce nie grzebałem no to mi odpłaciła.Kiedyś już pisałałem o dziwnym warczeniu z silnika ogrzewania no i dziś mi padł.wyjęcie i diagnoza zajęły dosłownie chwilkę. Wyjechane łożysko ślizgowe przy turbinie wentylatora. Rozebrałem silnik na kawałki ale nie ma go jak ratować. nie mam łożysk. ciekaw jestem ile taka zabawka kosztuje o ile ktoś ma silnik na zbyciu. |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|