Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
2 pytania o wymianę pompki paliwa
Autor Wiadomość
lorgbow 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 12-03-2008, 20:01   2 pytania o wymianę pompki paliwa

Wziąłem się za wymianę pompki paliwa(padła mi niestety), na allegro zakupiłem używkę, razem z tą czarną pokrywą i czujnikiem paliwa - człowiek sprzedał jako komplet.
ten biały dekiel już częściowo odkręciłem(do tego użyłem siekiery - jako haka ;) ), ale mam 2 pytania:
- jak bezboleśnie zdjąć wężyki z kolanek(chodzi mi o te 3 - 1 mam na opasce więc nie problem, nie wiem jak z pozostałą dwójką - w tej co mi przysłano po prostu ktoś uciął wężyki przy kolankach)
- po założeniu czym najlepiej dokręcić ten dekiel? w ten sam sposób jak odkręcałem, tzn z użyciem siekiery :P ?
     Moneta

maciekt8 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-03-2008, 23:21   

Mówisz o czujniku paliwa, czy o nakrętce tej plastikowej?
Jeśli chodzi o wężyki to odkręcasz nakrętkę chyba klucz 10 i obracasz taką blaszkę która trzyma dwa kolanka. Przez białe pompowane jest palio przez czerwone wraca. Aby je wyjąć trzeba trochę siły bo są wciskane. Gorzej jest z założeniem mogą popękać te oringi, które są na tych kolankach dlatego swojego czasu zaopatrzyłem się w zapas. Czujnik paliwa obracasz najlepiej płaskoszczypami, a tą nakrętkę trzeba trochę siły ja dodatkowo delikatnie przesmarowałem aby łatwiej było wkręcać. Przy wykręcaniu to musiałem użyć drewienka i młotka. U mojego ojca nie było już takich problemów szło to znacznie lepiej.

Jak poskładasz już wszystko i odpalisz to sprawdź przy zapalonym silniku czy paliwo nie ucieka z tych kolanek będzie widać od razu.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu