Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak reakcji rozrusznika i deski rozdzielczej
Autor Wiadomość
Mlody19 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 28-06-2011, 20:39   Brak reakcji rozrusznika i deski rozdzielczej

Witam mam problem, i nie mogę sobie z nim poradzić, a mianowicie wymieniałem pompę paliwa i zaczął się problem, po przekręceniu kluczyka zapaliły się kontrolki pompka za wyła i koniec, wszystko zgasło i nic się nie zapala na liczniku, żadna kontrolka i zero reakcji rozrusznika, ale radio gra normalnie. Wszystkie bezpieczniki i przekaźniki są sprawne bo przekładałem ze starego Tipo które jest na części, a jedyna rzecz jaką zaobserwowałem to jak się przekręca kluczyk to słychać tyknięcie w komputerze pod tylną kanapą bo tam się u mnie znajduje.
Jest to tipo 1.4 wtrysk na Digiplexsie2 bez LPG, a numer silnika to 160A1.046. Proszę was o pomoc bo już wyczerpały mi się wszystkie możliwe pomysły.

P.S Aku jest sprawny, ale przekładałem też od brata i nic.

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-06-2011, 21:39   

Mlody19 sprawdź bezpiecznik pompy paliwa, znajduję się pod plastikową osłoną :) pod maską. Kręci rozrusznik ? Sprawdź, czy masz iskrę na masie, na forum już wiele razy było wałkowane jak to zrobić. Bo jeśli rozrusznik nie kręci, to prawdopodobnie pompa nie podaje odpowiedniej dawki paliwa do wtrysku. W moim przypadku okazało się właśnie, że pompa podawała za małe ciśnienie i deska również potrafiła całkowicie zaniknąć, ale wina tkwiła po stronie regulatora napięcia.

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 29-06-2011, 11:09   

raczej wygląda, że kolega coś pomieszał przy wymianie pompy .... z kolei rozrusznik powinien kręcić nie zależnie czy paliwo dochodzi czy nie, rozrusznik ma kręcić nawet gdyby pompy czy wtryskiwacza nie było ... to była nowa pompa czy ze szrotu ? w każdym razie wygląda na zwarcie, do sprawdzenia bezpiecznik o którym wspominał maxi, znajdujący sie pod maską ( w górnej części między wycieraczkami jest czarna plastikowa osłona ) oprócz tego rozrusznik też ma bezpiecznik i przekaźnik i oba należy sprawdzić...
jeśli nic się nie zapala na desce to tym bardziej wskazuje na zwarcie .... tyle, że powstałe nie tylko na pompie tylko gdzieś jeszcze ....

Mlody19, domniemam, że wymieniałeś pompę sam bo inaczej nie było by problemu ... więc bez obrazy ale na przyszłość skorzystaj z pomocy kogoś kto się na tym zna

maxi 

Wysłany: 29-06-2011, 12:27   

Dokładnie, jak mówi Leśniczy wymień bezpieczniki, w miejscu którym dokładnie opisał, a o którym wspomniałem wcześniej. Może pomyliłeś bieguny przy zakładaniu kabli doprowadzających prąd do pompy, również sprawdź.

Leśniczy 

Wysłany: 29-06-2011, 13:19   

pompa paliwa ma w środku zwykły silniczek więc gdyby zamienił bieguny to silniczek po prostu by się kręcił w drugą stronę .... musiał zrobić zwarcie, nie ma innej opcji

Mlody19 

Wysłany: 29-06-2011, 16:27   

Leśniczy i Maxi Napisałem, że wszystkie bezpieczniki i przekaźniki przekładałem ze starego Tipo i nadal było to samo, a w tamtym wszystko działało. Tak pompę wymieniałem sam i była przekładana ze starego Tipo.

A tak w woli ścisłości to jestem z zawodu mechanikiem, tylko skończyły mi się pomysły gdzie mogę szukać przyczyny tej awarii, dla tego napisałem

maxi 

Wysłany: 29-06-2011, 16:53   

Ok Mlody19 próbujemy Ci tylko pomóc, tudzież doradzić co może być przyczyną. Pompa z poprzedniego Tipo działała poprawnie ? Jeżeli deska dalej nie reaguje ( nie świeci ) to po prostu gdzieś doszło do zwarcia, również miałem przypadek, gdzie pompa z innego samochodu pracowała idealnie, lecz w moim Tipku nie podawała odpowiedniego ciśnienia.

Mlody19 

Wysłany: 29-06-2011, 19:43   

Pompa działa poprawnie na 100 %. Dziś jak poszedłem do samochodu i podłączyłem aku bo na noc odłączyłem i jak przekręciłem kluczyk w stacyjce na zapłon to kontrolki zapaliły się normalnie, ale jak już chciałem przekręcić na rozruch to słychać tylko tyknięcie będiksa i znów wszystko gaśnie i od nowa to samo się dzieje

maxi 

Wysłany: 29-06-2011, 21:07   

Mlody19 w takim wypadku masz gdzieś zwarcie, które odcina deskę. Jeśli masz możliwość zbadaj regulator napięcia, może całkowicie padł i stąd takie cyrki w aucie się dzieją. Rozrusznik dalej nie kręci ? Może szczotki nadają się do wymiany, ale nie ma to nic wspólnego, że deska Ci gaśnie.

Leśniczy 

Wysłany: 29-06-2011, 21:31   

Mlody19, mechanik powiadasz ? i tyknięcie które słychać to twoim zdaniem bendiks ??? tyknięcie które słyszysz to przekaźnik, a nie bendiks ! i najwidoczniej kiedy przekaźnik przełącza obwód ( podając napięcie na rozrusznik ) dochodzi do zwarcia. juz nie pamiętam jak to jest w tipoku czy przekaźnik od rozrusznika jest pod maską czy s krzynce pod kierownicą ale radze ten przekaźnik oraz gniazdo przekaźnika dobrze obejrzeć ... ponadto prześledzic przewody od rozrusznika. opcjonalnie odłączyć rozrusznik i zamiast niego wpiąć żarówkę w momencie przekręcania kluczyka żarówka powinna sie zaświecić. jeśli żarówka nie zaświeci a deska dalej gaśnie to oznacza zwarcia na samej elektryce auta, gdzieś na przewodach od przekaźnika do rozrusznika. jesli zarówka zaświeci, a deska nie zgaśnie to oznacza ubity rozrusznik czyli regeneracja lub wymiana. ewentualnie jeszcze raz wpiąć rozrusznik aby upewnić, że to on sprawia problemy

p.s wymiana pompy nie mogła wywołać takich komplikacji .... zanim wpadłeś na pomysł wymiany pompy nie kombinowałeś z innymi rzeczami ?

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-06-2011, 21:34   

Leśniczy, a może po prostu rozrusznik się zatarł i nie ma siły nic zakręcić ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

maxi 

Wysłany: 29-06-2011, 21:54   

Luczu nawet jeśli, to deska powinna spokojnie dać oznaki życie, tak powiedzmy hehe :) Dochodzi do zwarcie i tyle w tym temacie.

Mlody19 

Wysłany: 30-06-2011, 18:17   

Leśniczy właśnie o to chodzi że stało się tak po wymianie pompy :( i więcej nic nie robiłem :sciana:

Odpowiedz do tematu